Bose AMM112 – vaativaan makuun

|
Image

Kesän 2020 korvilla esitelty AMM-sarja on vähin erin rantautunut Suomeenkin. Kokeiltavaksi järjestyi kokoäänialueen malleista kookkaampi, joka sekään ei roudarin selkää taita. Ääntä kaapista kyllä lähtee ja se on laadultaan ensiluokkaista.

 

Bose kutsuu uuden AMM-sarjansa kaiuttimia monikäyttöisiksi, ja sehän käy järkeen. Sekä pienemmän eli kahdeksantuumaisella kartiolla kalustetun että nyt kokeillun 12-tuumaisen kaapin muotoilu suosii asemointia lattialle kulmamonitoriksi, mutta sallii yhtä kätevästi noston salon nokkaan. Kolo 35 millimetrin kaiutintelineputkelle löytyy kantokahvan syvennyksestä ja sellainen taas on AMM112 kummassakin kyljessä. Pienemmässä AMM108-mallissa on vain yksi kahva ja varustelussa on muutonkin pieniä eroja. Ne käyvät ilmi oheisesta taulukosta, joten en niihin jokaisen eroavaisuuden kohdalla erikseen puutu.

Kaksikahvaisuus tekee AMM112 siirtelystä miellyttävämpää, semminkin kun kahvamalli on tukeva ja sen alle mahtuu pujottamaan paksuilla työhanskoillakin suojatut sormet. Kahta kättä käyttää mielellään senkin vuoksi, että solakoista muodoistaan huolimatta AMM112 painaa kuitenkin reilut 22 kiloa. Aivan kevyin mahdollinen kolmijalka ei riitäkään telineeksi, mutta esimerkiksi Koenig & Meyerin alumiinista valmistettu 21450 kestää moisen hyvin ja riskiturvaa jää vielä yli puolet telineen suositellusta enimmäiskuormituksesta. 

Jos AMM112 tulee käyttöön sarjan oman subwooferin kanssa, kaiutintelineeksi sopii  subbarin kanteen ruuvattava suora tanko.

Monitoriasennossa lavalle asetettu kaappi tuskin herättää minkäänlaista huomiota tai näköestettä säkäkorkeuden jäädessä karvan alle 36 senttiin. Ei paha näyttämön etureunallekaan sijoitettuna.

Image

Bose vie monikäyttöisyyden silti vielä harppauksen pitemmälle. Kotelon seinämiin on asennettu seitsemän M10-kierteellä varustettua ripustuspistettä pysyvämpää asennusta varten. Niiden ansiosta kaiuttimen saa asemoitua pystyyn tai vaakaan, joskaan sillä ei ole visuaalista merkitystä, kun etupinta on yhtä leveä kuin korkeakin. Äänentoiston kannalta ratkaisu on sitäkin merkitsevämpi, sillä kaiuttimen säteilykeila avautuu vaakasuuntaan 110 asteen verran, kun taas pystysuunnassa suuntaavuudeksi ilmoitetaan 60 astetta. 

Lisätarvikevalikoimaan kuuluvat ensinnäkin seinä- ja kattokiinnityksiin tarkoitettu U-rauta, jonka otteessa kaiuttimen suuntausta voi portaattomasti muuttaa. Sekä kaiuttimeen kiinnitettävä ripustusrauta, jonka avulla asentokulmat on helppo toteuttaa täsmällisesti ja hallitusti silloin, kun kaiutinta roikotetaan vaijereilla tai ketjuilla.

Kaiutinkotelon polyuretaanimaalilla viimeistelty, tekstuuriltaan hieman karhea pinta vaikuttaa kulutusta hyvin kestävältä ja kaiutinelementtien suojaksi asennettu teräsverkko vankalta. 

 

Passiivi- tai aktiivijaolla

AMM12 on erillisellä vahvistimella syötettävä passiivikaappi, kuten malliston pienempikin 2-tiekautin AMM08. Erona on, että AMM112-mallia voi ajaa joko yhdellä vahvistinkanavalla ja täydellä kaistalla (jolloin sisäinen jakosuodin huolehtii kaistan viipaloinnista basso- ja diskanttielementeille) tai sitten ns. bi-amp-tilassa (jossa kaista jaetaan valmiiksi ulkoisella jakosuotimella kahdelle vahvistinkanavalle ja niiltä suoraan eri elementeille). Pienempi AMM08-malli on tehty vain omalla passiivisella jakosuotimellaan käytettäväksi, eikä siinä siis ole bi-amp-mahdollisuutta.

Vahvistimeksi Bose suosittaa oman PowerMatch-sarjansa päätteitä, joiden DSP-prosessointi konfiguroidaan verkosta ladattavilla preseteillä. Omat asetuksensa löytyvät käyttöön subwooferin kera tai ilman, sekä lattialle aseteltuna monitorina.

 

Nautiskellaan äänestä

Bose AMM112 soi puhtaasti ja erittäin selkeästi. Yleisilme on hienostunut, mutta ei mitenkään sievistelevällä tavalla. Jos lähtösoundi on raaka tai räyhäkkä, ei kaiutin yritä sitä sen hovikelpoisemmaksi muokata, kunhan toistaa sellaisenaan. Niinpä muutama testikäyttöön vakiintunut äänite soikin hitusen agressiivisesti niiltä osin kuin niihin oli sen tyyppisiä piirteitä sisällytetty. Jos esimerkiksi tamburiinin helykkeet räsähtävät yliterävästi, se kyllä tulee esiin. Samoin vokalistin pisteliäät T- ja S-äänteet voi paikallistaa vaivatta, mikäli sellaisia kuunneltavassa materiaalissa on. 

Vanha kulunut läppä vitsailee Bosen ominaispiirteeksi matalien ja korkeiden taajuuksien puuttumisen. Tämä myytti joutaa tunkiolle, kirkasta yläkertaa kyllä löytyy – samoin matalia taajuksia, tietystikin ilmoitetun toistoalueen puitteissa. Jos musiikki pohjaa kontraoktaavin dominanssiin ja se on tarkoitettu subwooferilla jytisteltäväksi, tarvitaan myös AMM112 kumppaniksi juuri subwoofer. Ja sellainenhan AMM-sarjaan kuuluu, 15-tuumaisella kartiolementillä ja yhteensopivilla suoritusarvoilla toteutettuna.

Jos harmoninen rakenne on konservatiivisempi, musiikki soi komeasti jo pelkän AMM112 kautta kuunneltuna. Bassorekisteri on täsmällinen ja selkeäpiirteinen, se ei humise eikä komota. Keskialue soi ilmavana, eivätkä paksutkaan sointumatot tai särökitaroiden massat jyrää muita saman rekisterin jakavia soittimia. Solistikin pysyy kaiken aikaa mukavasti framilla, jos hänet siihen on huomattu miksauksessa asemoida. Preesens-alue puolestaan soi äärimmäisen erottelevasti ja selvän saa tiheämmästäkin perkussiosovituksesta. Sormipianon tai afrikkalaisten käsirumpujen häröilyresonanssit, virvelimaton rusinointi ja miltei piiloon miksatut pienen pienet helähdykset, rasahdukset ja sihahdukset soivat raikkaasti ja ujostelematta, mutteivat räisky silmille kumminkaan. Kokonaisuus on tasapainoinen, vaikkakin kirkkaahko – mikä ominaisuus monitorikäytössä saattaakin nousta arvoon arvaamattomaan.

Bosella on kokemusta ja se osaa selvästi hyödyntää sitä. Tulos ainakin on priimus-tasoa.

 

Bose AMM112

Kokoäänialueen passiivikaiutin

Image

Lisätiedot: F-Pro Esitystekniikka

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.