Bose L1 Pro – pilari pystyyn, pelimanni

|
Image

Trubaduurille tai pienkokoonpanolle, taustamusiikin soittoon tai elävän esitykseen. L1 Pro käy moneen toimeen.

 

Suppasen ja sen selkään telakoitavan pilarin yhdistelmä löytyy nykyään lähes kaikilta PA-merkeiltä, hieman eri vivahtein. Rakennesuunnan edelläkävijä, Bose, näyttää jälleen tietä: bassokartion muoto ei enää ole pyöreä, vaan stadionin juoksuradan tapaan soikea. Siitä juontunee sen Racetrack-nimityskin. 

Lisäksi pilarin pikkukartiot on suunnattu vuorotellen viistoon vasemmalle ja oikealle, jolloin horisontaaliseksi avautumiskulmaksi saadaan 180 astetta.

Image

Alan yleistä linjausta edustaa subwoofereihin integroitu pikkumikseri, jota voi takalaidan namikoiden lisäksi säädellä myös applikaatiolla Bluetooth-yhteyden kautta. Ihan omaa mojoa puolestaan on se, että Ethernet-kaapelilla laitteistoon voi kytkeä digitaalisesti Bosen T4S- tai T8S-mikserin, joilla voi miksata sitten jo isompaakin kokoonpanoa (testattu Riffissä 3/2019, juttu luettavissa myös Riffin verkkosivustolla).

 

Subwoofer ja sen isoveli 

Bosen soikioelementille on perusteensa. Symmetrinen muoto verraten loivine kaarteineen on värähtelijänä todennäköisesti yhtä helppo hallita kuin ympyräkin ja haluttu pinta-ala saavutetaan eräässä mielessä käytännöllisemmillä mitoilla. Elementti on asemoitu pystyyn siten, että kotelo on kaiuttimen kokoon nähden huomattavan solakka – etulevyn nurkkiin kun ei jää ylimääräistä tilaa vaan elementti ulottuu lähes sen kulmauksiin asti.

Subwooferia valmistetaan kahtena eri kokona, Sub 1:ssä kaiuttimen koko on 7" × 13", kun taas kookkaampi SUB 2 on varustettu 10" × 18" elementillä.

Pro-sarjaan kuuluu kolme eri kokoista yhdistelmää. Malliston kevyimmässä yhdistelmässä pilari on kalustettu kahdeksalla kartiolla, joiden muodostama linja on sivusta katsottuna tasaiselle kaarelle taivutettu C-kirjain. Kun setti asetetaan lavan reunalle, alimmat elementit suuntaavat äänen permannon eturiviä kohden, keskimmäiset suoraan eteenpäin ja ylimmät huolehtivat nousevan katsomon tai parven kuuluvuudesta. Jalustana toimii Sub 1.

Keskimmäinen malli, L1 Pro 16, on varustettu kookkaammalla Sub 2 -bassokaiuttimella ja pilariin sijoitettuja pikkuelementtejäkin on tuplat eli 16. Tässä tapauksessa ne muodostavat sivusta katsottuna J-kirjainta muistuttavan linjan. Jälleen etukatsomo lavatason alapuolella on huomioitu, mutta ylemmät elementit on suunnattu suoraan eteenpäin. 

Sarjan isoin versio, L1 Pro 32, ei käynyt tässä yhteydessä kokeiltavana. Sen pilarissa on vastaavia kahden tuuman elementtejä 32 kappaletta, mutta pilaria ei enää asenneta subwooferin kansilevyyn vaan lattialle omalle jalustalleen. Pilarin pituus eli tolpan korkeus lienee yksi peruste, ja toinen se, että subiksi voi valita kumman tahansa edellä esitellyn mallin, ja tarvittaessa yhden pilarin kanssa voi käyttää kerralla useampaakin subia.

Rakenteellisesti pilarin yläosa on soivaa kaiutinta, jonka alle tulee korotukseksi pätkä umpinaista jalustaputkea. Yhdistelmälle on topattu kuljetuspussi, jossa palat kulkevat hyvin suojattuina. Systeemiä pystytettässä jalustaputki painetaan paikoilleen subwooferin kannen syvennykseen ja tässä on rakenteen kriittinen kohta. Osat menevät melko lyhyen matkaa sisäkkäin, eikä subwooferin kotelo anna kovinkaan tanakkaa tukea pilarille. Siistissä ja huolellisessa käytössä tämä ei muodosta varmastikaan ongelmaa, riehantuneen juhlijan töytäisemänä vaurioita saattaa kyllä syntyä. Mykän jalustaputken ja varsinaisen kaiuttimen liitos ylempänä on mekaanisesti paljon jämäkämmän oloinen.

 

Miksausta kahdella tapaa

Kaikki systeemin käyttöön tarvittavat perusasetukset löytyvät subiin integroidusta mikseristä. Toistovasteeksi on kolmeen eri käyttötilanteeseen viritetyt yleisekvalisoinnit (puhe, taustamusiikki, elävä musiikki), joissa todella on merkittävästi keskinäistä eroa, sekä lisäksi vielä neutraalina alustana palveleva ns. suora vaste.

Jokaisessa kolmessa kanavassa on voimakkuudensäädön ohessa omat basso- ja diskanttisäätönsä, joilla kanavakohtaista soundia voi muokata erikseen. 

Kaksi ensimmäistä kanavaa on tarkoitettu mikrofoni- tai instrumenttikäyttöön ja niissä voi käyttää mikserin omaa, sävyltään oikein musikaalista kaikua.

Näillä eväillä pääseekin jo pitkälle, mutta lisääkin muokkausmahdollisuuksia on, kunhan ottaa avuksi Bosen applikaation.

Image

 

Sieltä löytyvät edellämainittujen lisäksi myös kanavakohtaisesti valittavat soundipresetit, joita on laadittu tyypillisille ja hieman harvinaisemmillekin mikrofoni- ja soitinmalleille.

Image

 

Bluetooth-yhteyden kautta voi myös lähettää mikserille audiota, esimerkiksi väliaika- tai taustamusiikit.  

Itse kytkentä älylaitteen ja L1 Pron välillä sujuu pitkälti automatisoidusti. Mikserin säätöjen ohjaamiseen tarvittava ensimmäinen yhteys syntyi helposti, mutta se ei vielä kanna audiota älylaitteesta mikserikanavaan. Siihen tarvitaan toinen kytkentä, jonka houkuttelu onnistui ensimmäisellä testisetillä ihan heittämällä, mutta vaati myöhemmin toisen testisetin kanssa sekä äly- että vahvistinlaitteiston useamman sammutuksen ja sulkemisen ryhtyäkseen toimimaan. Tämä on kuitenkin tuttua huttua Bt-laitteiden kanssa, ja jos jotakin voisi toivoa, niin se olisi ammattikäyttöön suunnattu rinnakkainen protokolla, jossa käyttäjä voi ihan manuaalisesti määritellä lähettävän ja vastaanottavan laitteen ja mieluusti vielä kanavan tai taajuuden, jolla yhteyttä otetaan.

Image

Systeemin käyttö toiseen otteeseen sujui sitten kyllä taas mallikkaasti, kun osapuolet olivat entuudestaan jo tuttuja.

 

Soundit kohdillaan, tehoa riittävästi

L1 Pro on nimensä mukaisesti ammattilaiskehiin sopiva systeemi. Soundi on Bosen tapaan tip top – hienostunut, hallittu ja levollinen. Bassorekisterissä on iskevyyttä ja täsmällisen tiukka sointi, keskialue piirtää akustiset soittimet ja laulut luonnollisin sävyin, kirkas diskantti erottelee miellyttävän tahdikkaasti. 

Äänivaroja ei puuttunut kummaltakaan kokeilussa käyneeltä setiltä, ja kokoonsa nähden nämä soivat lujaa. 

Äänen laaja aukeamiskulma on kaksitahoinen seikka. Jos sali on kapea, perinteisen PA:n tavoin lavan reunoille asetellut kaiut-timet haaskaavat osan äänestä sivuseiniin. Toisaalta esimerkiksi laulu + kitara -kokoonpanolle yksi tällainen setti olisi aivan ihanteellinen ratkaisu useimmissa saleissa, kun yksi ja sama järjestelmä kattaisi koko yleisöalueen lisäksi myös monitoroinnin tarpeet. Silloin suorien vaihe-erojen ja heijastusten määrä pysyisi minimissään ja äänen selkeys maksimaalisena.

L1 Pron oma kaiku on pätevää sorttia ja ToneMatch-presetit eli tietyille mikrofoneille ja soitinmalleille mittatilauksena valmistellut asetukset antavat runsaasti mahdollisuuksia soundien optimointiin. Mahdollisuus liittää T4S tai T8S järjestelmän mikseriksi puolestaan kasvattaa resursseja isommankin kokoonpanon käyttöön. Ehdottomasti jatkoon.

 

Bose L1 Pro

Täyden kaistan aktiivi-PA

L1 Pro 8
• Sub 1 + 8 elementin pilari
• D-luokan vahvistimet
• nimellistehoteho 60W + 240W
• maksimiäänenpaine hetkellisesti 118 dB SPL
• toistoalueen alaraja 45 Hz
• hintaluokka 1300 euroa


L1 Pro 16
• Sub 1 + 16 elementin pilari
• D-luokan vahvistimet
• nimellistehoteho 250W + 1000W
• maksimiäänenpaine hetkellisesti 124 dB SPL
• toistoalueen alaraja 42 Hz
• hintaluokka 2100 euroa

Lisätiedot: F-Pro Esitystekniikka

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.