Boss Pocket GT– taskukokoinen voimanpesä

|
Image

Pieneksi on mennyt: mallintava multiefekti sähkökitaralle vastaa mitoiltaan nykypäivän tyypillistä puhelinta ja mahtuu taskuun helposti. Kevytkin se on, painoa vain noin 150 grammaa. Silti sen ohjelmallinen sisältö on huomattava osuus multipedaali Boss GT-1:n antimista.

 

Boss Pocket GT:n koon myötä näyttökin on varsinaisen mini: vain kaksi merkkiä! Pieniin pyörittimiin on myös yhdistetty monia säätötoimintoja. Nämä seikat eivät silti käyttöä juurikaan rajoita, sillä suurin osa soundin muokkauksesta, säädöistä ja valinnoista on ehdottomasti helpointa hoitaa ulkoisella datalaitteella.

Image

Liitäntöinä toisella reunalla ovat kitarajohdon tulo ja USB-portti. Pocket GT:n vastakkaisella reunalla on minijakki kuulokkeille tai liitäntäjohdolla vaikkapa mikserin audiotuloon, mutta kitaravahvistimelle nimikoitua lähtöä ei ole. Aux in -tulo ulkoiselle äänilähteelle, volyymin säätö, sekä ulkoisen stereoaudion keskelle panoroitua laulua tai sooloa toivottavasti eliminoivan toiminnon kytkin löytyvät samasta reunasta nekin.

Image

 

Tämä laite ei toimi paristoilla, eikä verkkolaitteellekaan ole liitäntää, vaan Pocket GT:n sisäinen akku ladataan USB-portin kautta. Akun täyden varauksen kerrotaan riittävän neljäksi tunniksi käyttöä, mikä on kotipuuhiin riittävä rupeama, koska valmiudet USB-lataukseen ovat tyypillisesti läheltä saatavana. Matkustellessa voi latausmahdollisuuksia olla rajatummin.

Mukana tulee yksi USB-johto, jonka toisen pään iso liitäntä kytkeytyy tietokoneeseen tai USB-laturiin. Datayhteys mobiililaitteisiin ei johtoa edes tarvitse, sillä Pocket GT liittyy tällaisten kanssa laitepariksi Bluetoothilla.

Käyttösofta Boss Tone Studio on ilmaiseksi ladattavissa valmistajan sivulta tai appikaupoista, Bluetooth-pari muodostui vaivatta ja yhteys toimi heti. Langaton datansiirto on nykyään helppoa.

 
 

 

Soundit kuosiin

Pocket GT toimii vallan mainiosti itsenäisestikin, ilman datayhteyttä ulkoisiin laitteisiin. Sen 99 muistipaikasta 90 on valmiiksi ohjelmoitu – osa suunnattuna bassolle – ja loput jätetty tyhjäksi. Kaikkia tallennuksia voi muokata laitteen kolmella pienellä säätimellä, joiden käytön opettelu vaatii vilkaisun oppaaseen, mutta on jatkossa toistuvan suoraviivaista kahden merkin näytön kertoessa kulloinkin säädettävän parametrin arvon välillä 0–99.

Mutta kukapa nyt toisen laatimilla soundeilla soittaisi. Mieli tekee ruveta kehittämään omaan käyttöön soveltuvampia, joko valmiita ohjelmia muokaten tai luomalla tyhjiin muistipaikkoihin kokonaan uusia. Ja tässä toiminnassa tietokoneeseen tai mobiililaitteeseen asennettu Tone Studio paljastaa hyödyllisyytensä. Se avaa kunkin soundin graafiseksi esitykseksi, jossa kaikki parametrit näkyvät kerralla ja niitä voi nopeasti muokata. Kätevää on myöskin päästä helposti poimimaan kokeiltavaksi ja käyttöön jokin tarjolla olevista digitaalisista etuasteista ja efekteistä.

Etuasteita on yli 20, ja erityyppistä kaiutinsimulaatiota oikean soundin tavoittamiseksi kahdeksan.  Efektejä on yli 100, ryhmiteltyinä tyypin mukaan – joukossa yli 20 säröä, kahdeksan kaikua, seitsemän viivettä, ja päälle vielä monta muuta ryhmää.

Pocket GT sallii ketjuttamisen, jossa vahvistinsoundin täydennyksenä voi olla särö, kaksi muuta efektityyppiä sekä efekti, kaiku ja viive. Lisäksi virtuaalilaitteiden järjestys ketjussa on vaihdeltavissa. Ja lopuksi on vielä mastersäädöt kokonaisuudelle.

Kannattaa mainita vielä, että yhdistettynä tietokoneeseen USB-johdolla Pocket GT toimii äänikorttina. Tämä mahdollistaa soiton tallennuksen ohjelmalla.

 

Yhteispelissä Youtuben kanssa

Pelkkänä digitaalisena multilaitteenakin Pocket GT tarjoaa väkeviä ja käyttökelpoisia kitarasoundeja. Yksi Pocket GT:n keskeisiä käyttötarkoituksia on kuitenkin soittoharjoittelussa avustaminen. Sen se tekee ennennäkemättömällä tavalla, kun yhteys internetiin on käytössä datalaitteessa ja Pocket GT on sen parina. Tone Studion Session-tila nimittäin avaa videoikkunan Youtubeen, joka tunnetusti sisältää valtavan määrän komppiraitoja, opetusvideoita tai ylipäänsä muuta musiikkia, jonka kanssa on kiva soitella.

Onhan se ollut mahdollista ennenkin, mutta silloin Youtuben videot soivat tietokoneen kaiuttimista ja kitaran ääni tulee jostain muualta. Nyt Youtuben äänen ja kitaran voi ensinnäkin miksata yhdessä soivaksi kokonaisuudeksi. Lisäksi voi tallentaa suoria linkkejä suosikkivideoihin ja samalla muistiin jää kuhunkin valittu Pocket GT:n soundi. Vielä perusteellisempaan soundien käyttöön päästään lisäämällä videoon markkereita, jotka sitten määräävät automaattisesti soundiohjelman vaihtoja biisin soidessa.

Videoiden ohjaukseen Pocket GT:ssä on kolme kaukosäätimen toimintoja muistuttavaa painiketta, joilla voi käynnistää, pysäyttää ja kelata videoita. Jos jokin kappaleen kohta vaatii katsomista muutamaan kertaan, voi nopealla painalluksella siirtyä määritelty aika taaksepäin – tai Tone Studiossa lisätä videoon AB-markkerit, jota kierrättävät tiettyä pätkää automaattisesti. 

Kuulokkeet eivät ole erityisen hyvä pedaalialusta sellaisenaan, joten pelkän Pocket GT:sta tulevan kitarasoundin kuuntelu niillä voi kuulostaa varsin kireältä. Youtuben äänen miksaaminen mukaan pehmentää vaikutelmaa heti. Kytkeytyminen kunnon kaiuttimiin tuo sekin mukavaa ryhdikkyyttä sointiin.

 

Lopuksi

Eihän tämä suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun paljon vahvistinsoundeja ja efektejä pakataan taskukokoiseen laitteeseen. Mieleen muistuvia vastaavan tapaisia minikokoisia ja ei-pedaalityyppisiä vekottimia viime vuosikymmeniltä ovat mm. Zoom 9002, Korg Pandora ja Line 6 Pocket Pod. Yhteistä näille oli, että kaikki tarjosivat kohtalaisen valikoiman vahvistinsoundien emulaatioita, joiden mausteeksi saattoi lisätä yhden tai enintään kaksi efektiä. 

Nuo edustivat oman aikansa ääniprosessoinnin saavutuksia ja niiden soundit saattoivat kuulostaa kivoilta silloin, nyt jo hiukan vanhentuneilta. Pocket GT:n soundit ovat modernisti monipuolisia ja säätö- ja yhdistelyvaraa on todella paljon. Graafinen sovellus datalaitteessa tuo valintoihin ja käyttökokemukseen helppoutta. Kuten multilaitteissa tyypillisesti, sisältöä on vähintäänkin tarpeeksi. 

 

Boss Pocket GT

Taskukokoinen, mallintava multiefekti sähkökitaralle

• yli 20 mallinnettua vahvistinetuastetta
• yli 100 efektiä
• kytkeytyy datalaitteisiin USB:lla tai Bluetoothilla
• sovellus yhdistää Youtuben videot ja Pocket GT:n soundit
• sovelluksella soundien muokkaus ja tallennus sekä kytkeminen videolinkkeihin
• hintaluokka 250 euroa

Lisätiedot: Roland Suomi

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.