Boss Waza-Air – treeni on pääasia

|
Image

Boss pyrkii mullistamaan koti-treenauksen Waza-Air-kuulokkeillaan. Skaalojen sahaaminen onnistuu nyt paitsi muita häiritsemättä myös täysin johdottomasti ja kattavalla soundiarsenaalilla.

Kitaravahvistimet ovat viime vuosina muuttuneet jatkuvasti kompaktimmiksi, mutta Boss on tuonut markkinoille ensimmäisen digitaalisen vahvistinmallinnus- ja multiefektipaketin, joka on soviteltavissa suoraan soittajan päähän. Samalla se esittelee myös dynaamisen äänen lokalisointiteknologian. Äänettömän harjoittelun vallankumous, valmistaja mainostaa – eikä suotta.

Waza-Air on varustettu liudalla Bossin suositun Katana-sarjan vahvistinmallinnuksia ja efektejä. Soittajalla on myös mahdollisuus muokata parametrejä ilmaisella Boss Tone Studio -sovelluksella. Kromaattinen viritin löytyy samasta osoitteesta, mutta tarvittaessa virityksen referenssiäänet ovat kuunneltavissa suoraan kuulokkeistakin. Päälle vielä Bluetooth-striimausmahdollisuus, niin kotisoittajalle täydellinen paketti alkaa olemaan ainakin paperilla kasassa.

Boss valmistaa Waza-Airista erikseen bassolle optimoitua versiota, kokeilussa kävi nyt kuitenkin nimenomaan kitaristeille suunniteltu malli.

 

Vapaata vaellusta

Waza-Airia varsin napakasti pakatusta laatikosta esiin kuoriessa käteen osuu ainoana piuhana vain lyhyt usb-kaapeli. Itse Waza-Air on kaksiosainen kokonaisuus, joka koostuu kuulokkeista ja kitaran lähtöjakkiin kiinnitettävästä, johdottomasta matalan latenssin WL-T-lähettimestä.

Kyseinen lähetin osoittautuu kuitenkin samalla järjestelmän Akilleen kantapääksi. Se ei nimittäin välttämättä sovi suoraan sellaisenaan kaikkiin syvennettyihin jakkialustoihin. Esimerkiksi Ibanezin Steve Vai -nimikkomallissa lähettimen liittimen tyvestä leventyvä muovirunko esti liittimen vartta pääsemästä tarpeeksi syvälle yhteyden aktivoidakseen.

Tavanomaisimpiin jakkeihin laite toki kiinnittyy ilman ongelmia. Lähettimen lataustarpeen mukaisen valon (vihreä, oranssi ja punainen) sytyttyä treenaus ei ole enää millään muotoa tilaan sidottua, ja soittaja voi samoilla ympäriinsä ilman pelkoa johtojen nykäisyistä, irtoamisesta tai niihin sotkeutumisesta.

 

Image

Kuulokkeet on varustettu suurikokoisilla, mittatilaustyönä tehdyillä 50 mm kaiuttimilla. Pehmustetut kupit tuntuvat mukavilta ja säädettävä sanka pitää luurit tukevasti paikoillaan. Säätövaraa myös riittää suuremmillekin päähine
koille.

Kuulokkeista löytyy käynnistys- ja Bluetooth-painikkeet, kromattu kuviollinen äänenvoimakkuusrulla sekä kaksi muovista namiskaa, joilla voidaan selata presettejä ja hallinnoida sisäänrakennettua viritintä (joka aktivoidaan painamalla molemmat napit yhtäaikaisesti toviksi pohjaan). Samaiset painikkeet toimivat myös toiston kontrolleina 
audiokäytössä.

Waza-Airin lähettimessä ja kuulokkeissa on kummassakin sisäänrakennetuut litiumioniakut. Kuulokkeissa hyödynnetään myös automaattista valmiustila-/herätystoimintoa akun säästämiseksi. Virtaa kuulokkeissa riittää vähän pidempiinkiin soittosessioihin mainiosti, sillä aktiivista soittoaikaa yhdellä täyteenlatauksella on tarjolla noin viitisen tuntia. Lähettimen akun vastaava lukema on 12 tuntia.

 

Hifi-soundeja

Waza-Airissa on valmiiksi ladattuna kuusi presettiä, jotka ovat käytännössä puhdas ja särösoundi kolmessa eri tilassa: Surround, Static ja Stage. Edellä mainittuja ympäristöjä simuloidessaan Waza-Air hyödyntää 3D-algoritmeja ja tilaprosessointiteknologiaa äänen dynaamiseen lokalisointiin.

Static aktivoi gyro-sensorin, sijoittaa vahvistimen oletusarvoisesti soittajan eteen ja panoroi soundia pään liikkeiden mukaan mahdollistaen kolmiulotteisen tilantunnun. Surround ympäröi soittajan virtuaalisen äänitysstudion tavoin, kun taas Stage sijoittaa vahvistimen soittajan taakse livetilanteen tyyppisesti.

Static- ja Stage-tiloissa kuulokkeiden reagoiminen pään liikkeisiin vaatii hieman totuttelua. Aluksi tunne on jopa hivenen hämmentävä äänen vaihdellessa kuulokkeesta toiseen pään liikkeitä seuraten. Nopean totuttelun jälkeen äänestä välittyy vaikuttava tilan tuntu ja syvyys. Korvakäytävät valtaava äänimaailma edustaa valmistajalle tyypillistä hi-fi-tyyppistä soundia, eikä soitossa ole havaittavaa latenssia.
Soundeja päästään virittelemään erikseen ladattavalla Boss Tone Studio -sovelluksella, joka toimii kaikilla iOS- ja Android-pohjaisilla mobiililaitteilla. Applikaatio mahdollistaa muun muassa virtuaalisen vahvistimen sijainnin vaihtelun, vahvistimen säröttämisen, eq:n hienosäätämisen ja efektien lisäilyn ja muokkaamisen.

Valmiit presetit on jaettu viiden Boss Katanasta tutun vahvistintyypin kesken. Valikoimasta löytyy roots-henkisiä blues ja jazz -soundeja, klassisen rockin ryminää brown-soundeineen, modernin rockin äänimaailmoja aina djent-jytinään saakka sekä efekteihin upotettua syntetisaattorimaista scifi-kilkattelua. Myös bassolle ja elektroakustiselle kitaralle löytyy omat esiasetuksensa.

Erityisesti mureat bluessäröt ja vanhan liiton jykevät brittimurinat vakuuttavat paitsi soundeillaan myös käyttäytymisellään. Tuhtien särövallien reunat pyöristyvät ja terävöityvät kitaran säädöillä ja plektrakäden sivallusten hallinnalla varsin uskottavasti. Käytännössä jokainen laitteen soundi on vieläpä mahdollista muokata mieleisekseen. Puhtaisiin voidaan annostella vaikkapa kevyttä chorusta ja kaikua, soolosoittoon enemmän säröä ja pidempää viivettä, ja niin edelleen.

Tähän tarkoitukseen efektipuolelta löytyy koko joukko boostereita, modulaatioita, viiveitä, tremolo-, filtteri- ja oktaaviefektejä sekä kaikuja aina jousista halliin. Tone Studiolla on myös mahdollista ladata lisää kokonaan uusia Waza-Airille suunnattuja soundipaletteja.

Kuulokkeisiin on lisäksi mahdollista liittää langaton EV-1-WL-midi ekspressiopedaali, jolle voidaan määritellä erilaisia tehtäviä. Se voi toimia esimerkiksi volyymipedaalina tai wah wahina, tai sillä voidaan selata käytössä olevia presettejä ilman tarvetta kuulokkeiden hipelöinnille kesken soiton.

 

Lisukkeita kaipaillen

Waza-Air-kuulokkeet eivät toimi ainoastaan kitaravahvistin ja -efektipakettina, vaan niitä voi käyttää myös tavanomaisten Bluetooth-kuulokkeiden lailla mobiililaitteiden kanssa musiikin kuunteluun. Viiden tunnin akunkesto ei toki ole tähän tarkoitukseen markkinoiden kärkeä, mutta soundi on vaikuttavan kirkas, tasapainoinen ja miellyttävä pidemmässäkin käytössä.

Kaiken kaikkiaan Waza-Air on ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto hiljaista kotitreeniratkaisua etsivälle. Jammailu keskellä yötä ketään häiritsemättä ja varsin monipuolisella soundivalikoimalla ei ole koskaan luonnistunut yhtä näppärästi, mutta kaipaisin silti lähettimen kylkiäisiksi vielä jonkinlaista syvempään upotetuille kitarajakeille tarkoitettua sovitinta, jolla yhteistyö pelaisi myös vähän poikkeuksellisempienkin kitaroiden kanssa. Kuulokkeiden hinta huomioon ottaen suojapussukkakaan ei olisi pahitteeksi. Muilta osin systeemi ei jättänyt sijaa toivomuksille tai jossittelulle. Toimii.
 

Boss Waza-Air

Langaton kuulokejärjestelmä kitaralle

• 5 vahvistintyyppiä ja 50 efektiä
• sisäänrakennettu viritin
• kontrollit: virtapainike, Bluetooth-painike, äänenvoimakkuus, 2 kpl preset-painikkeita
• tuki ekspressiopedaalille
• toimii Boss Tone Studio -sovelluksen kanssa
• micro-usb-latausmahdollisuus
• paino: 320 g
• hintaluokka < 500 €

Lisätiedot: Roland
 

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.