Carl Martin DC Factory – 2 x 5 = 10

|
Image

Huomaamaton ja luotettava virtalähde on efektipedaaleiden paras ystävä.

 

Kitarapedaaleiden virrankulutus vaihtelee mallikohtaisesti. Siinä missä perinteinen säröpurkki vaatii niukimmillaan vain muutamia milliampeereita, haukkaa keskiverto digi­efekti helposti useita satoja milliampeereita. Väliin jää sekalainen lajitelma efektejä, joiden vaatima virtamäärä on jotain siltä väliltä.

Lisähaastetta soundirysän kytkentöihin tuo pedaaleiden tarvitsema jännite, kaikki laitteet kun eivät toimi yhdeksän voltin tasavirralla, vaikka se yleinen normi onkin.

Carl Martin DC Factory ratkoo asiaa varsin näppärästi. Toisistaan eristettyjä syöttöpiirejä on ensinnäkin viisi kappaletta. Näistä neljä toimittaa jakeluun yhdeksän voltin tasajännitteen, ja viides sitten 12 volttia.

Image

Virtaa DC Factory antaa enimmillään 2500 milliampeeria, joka jaetaan tasan viidelle syöttöpiirille. Jokaisessa piirissä on kaksi antoliitintä, joiden yhteenlaskettu kuormitus voi olla enimmillään 500 milliampeeria. Se määrä riittää syöttämään samanaikaisesti esimerkiksi yhtä tyypillistä analogipedaalia ja yhtä digiefektiä.

Näin ollen DC Factoryyn voi kytkeä enimmillään kahdeksan pedaalia, joiden toimintajännite on mainitut yhdeksän volttia, ja lisäksi vielä kaksi pedaalia, jotka toimivat 12 voltin jännitteellä. Sillä reunaehdolla, että kuormitus pysyy alle 500 mA:n per syöttöpiiri.

Jos pedaalistossa on 18 voltin jännitteellä toimivia efektejä, otetaan käyttöön pakkauksen mukana toimitettava y-kaapeli, jolla kahdesta eri syöttöpiiristä poimittava jännite nousee 18 voltiksi. Kyseinen pedaali varaa siis itselleen kahden laitteen verran kapasiteettia.

Oman käyttövirtansa DC Factory imaisee tavanomaisella eurojohdolla suoraan pistorasiasta. Sulakepesällä varustettu virtaliitin on sijoitettu laitteen takalaitaan.

 

Jämerä ja hiljainen

DC Factoryn vankka alumiinikotelo lämpenee käytön aikana maltillisesti ja takalaidan reilut tuuletussäleiköt tuntuvat toimittavan asiansa. Kotelon päädyissä on valmiit kierteet Pedal Trainin kiinnitysheloille, mutta itse helat on hankittava erikseen.

Sama vanttera linja jatkuu pakettiin kuuluvissa syöttöjohdoissa, joilla virta jaetaan DC Factorystä pedaalistolle. Jännitteen tuplausjohdon lisäksi mukana on 10 kappaletta 50 senttimetrin DC-virtajohtoja, jotka ovat suhteellisen paksuja mutta oikein taipuisia ja ennen kaikkea kestävän tuntuisia.

Virhekäytön sattuessa DC Factory sulkee sen syöttöpiirin, johon ylikuorma on kytketty. Kokeeksi samaan piiriin kytketyt tehosyöpöt digipedaalit menivät mykiksi, mutta silloinkaan ne eivät aiheuttaneet häiriöitä muulle toiminnalle. Kun kytkennät muutettiin takaisin suositusten mukaisiksi, toimivat sekä virtalähde että pedaalit jälleen täysin normaalisti. 

Virtalähteen tehtävä on täysin päinvastainen kuin niiden efektien joille se antaa virtaa. Efektin tehtävä on tulla huomatuksi, toisinaan jopa hätkähdyttää. Virtalähde taas on parhaimmillaan, kun sen olemassaoloa ei käyttötilanteessa edes huomaa. Se ei tuota minkäänlaisia häiriöitä, vaan toimittaa sähköä ilman pirinöitä ja jännitteen notkuilematta. Kuten DC Factory. 

 

Carl Martin DC Factory

Virtalähde efektipedaaleille

• viisi itsenäistä, toisistaan eristettyä syöttöpiiriä
• 500 mA / piiri, kaksi pedaalia / piiri
• neljä piiriä toimii 9 voltin jännitteellä
• yksi piiri toimii 12 voltin jännitteellä
• 10 kytkentäkaapelia 9 voltin jakeluun
• 1 erikoiskaapeli (2 x 9 V = 18 V)
• eurojohto verkkovirtaan liittämiseksi
• ruuvit kiinnityshelojen asennukseen
• mitat 150 x 85 x 45 millimetriä
• paino 0,68 kiloa
• hinta: 168 €

Lisätiedot: Nordsound

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.