Cort Artisan A4 – keskihintainen aktiivibasso laatutietoiselle

Moni ei ehkä tiedä sitä, mutta Cort on yksi maailman suurimmista kielisoittimien valmistajista. Ennenkaikkea firman tehtaissa rakennetaan paljon soittimia muille brändeille, mutta Cortilla on myös laaja valikoima omia malleja. Indonesiassa valmistettu aktiivibasso A4 on yksi niistä.

Cort A4 on peräisin firman Artisan-sarjasta, jonka tarkoitus on tarjota custom shop -tason laatua niin ulkonäön kuin ominaisuuksien suhteen, mutta silti soittajaystävällisillä hinnoilla. Artisan-bassoissa käytetään vakiona Bartolinin mikrofoneja ja aktiivielektroniikkaa sekä Hipshotin laadukkaita virittimiä ja talloja.

Rungon muoto on koko mallistossa sama, mutta puuvalinnat, viimeistelyt, elektroniikka ja perusrakenne (ruuvattu kaula tai kaula-läpi-rungon) vaihtuvat mallista toiseen. Monet mallit ovat saatavina myös viisi- tai kuusikielisinä.

 

 

 

 

 

Hipshot TransTone -tallan jämäkkyydellä on selvästi posi-tiivinen vaikutus Cort-basson ääneen. Kielet voi myös kiinnittää suoraan talla-paloihin, jolloin äänestä tulee pehmeämpi.

 

Luonnollisen kaunis

Cort Artisan A4 on nelikielinen aktiivibasso, joka on rakennettu kaula-läpi-rungon menetelmällä. Toisin sanoen kaula jatkuu yhtenäisenä viritinlavasta koko matkan rungon läpi. Soittimen runko muodostetaan näissä ns. neck-thru-bassoissa kaulan sivuun liimatuista siivekkeistä.

Cort luottaa A4:n tapauksessa kokonaan perinteisiin ja hyviksi havaittuihin soitinpuihin: kaulassa käytetään vaahteraa ja wengeä, joka on erittäin kovaa afrikkalaista puuta. Otelautana on reilu siivu ruusupuuta, johon on istutettu siististi 24 jumbo-kokoista nauhaa. Pistemäiset otemerkit taas ovat erittäin kaunista abalone-helmiäistä.

Runko puolestaan on veistetty pääosin hyvin vaaleasta mahongista, jonka päälle on liimattu loimuvaahterakansi. Sekä rungon takaosan ja kannen että runkosiivekkeiden ja kaulan väliin on liimattu ohuita wengeviiluja. Työnjälki on erittäin siisti ja kaunis.

Cortin open pore -viimeistely jättää – nimensä mukaisesti – puiden huokoset näkyviin, ja tuntuu melkein samalta kuin öljy plus vaha -viimeistely, vaikka kyseessä onkin ohuen ohut mattalakkaus. Artisan A4 -bassoa saa testisoittimen värittämättömän Natural-version lisäksi myös tumman punaiseksi värjättynä (Black Cherry).

 

Laatua myös konehuoneessa

Puu- ja metalliosista alkanut laadukas linja jatkuu saumattomana mikrofoni- ja elektroniikkapuolella.

Bartolinin MK1-4-humbuckerit ovat firman hieman edullisemmat OEM-versiot heidän Classic-sarjan MK4CBC-mikrofoneistaan. MK1-4-malli on siro passiivinen humbuckeri, jolle luvataan dynaamista ja avointa full range -soundia. Mikrofonien sisuskalut on vaimennettu epoksihartsilla, mikä vähentää hyvin tehokkaasti ei-toivottuja runkoääniä ja ulisevan kierron (feedback) vaaraa.

Cort A4:n etuvahvistin on Bartolinin MK-1 EQ -malli, joka tarjoaa kolmikaistaisen ekvalisoinnin, master volumen, säätimen mikrofonibalanssille, sekä on/off-minikytkimen EQ:lle.

Yhdeksän voltin paristolle on oma lokeronsa rungon takapuolella. On syytä pitää aina yksi tuore paristo mukana, koska A4 toimii vain ja ainoastaan aktiivisena!

 

Soundi kohdallaan

Cort Artisan A4 on erittäin mukavan tuntuinen, nykyaikainen sähköbasso. Testiyksilö oli kevyt kannateltava ja rungon sulavan muotoilun ansiosta soitin istuu hyvin soittajan kehoa vasten. Basson pitkä yläsarvi ja erittäin kevyet virittimet pitävät sitä esimerkillisesti tasapainossa.

Kaulaprofiilissä on satulan läheisyydessä paljon Jazz-basson kaltaista siroa pyöreyttä, mutta mitä lähemmäksi runkoa mennään, sitä laakeammaksi kaula muuttuu. Cortin paksut nauhat ja otelaudan loiva radius (12 tuumaa) tukevat A4:n nykyaikaista soittotuntumaa.

Laadukkaasti valmistetuista kaula-läpi-rungon-bassoista lähtee melko usein hyvin pianomainen akustinen ääni, jossa on freesi ja jäntevä preesensalue. Juuri tällainen on myös Artisan A4:n akustinen sointi.

Bartolinin mikrofonit ja etuvahvistin tuntuvat hyvin luontevilta valinnoilta välittämään basson omaa ääntä laadukkaasti eteenpäin. Bartolini MK1-4 -mikrofoneilla on hyvin dynaaminen, analyyttinen ja – sanan parhaassa merkityksessä – neutraali ääni. Mikit antavat soittajalle käytännössä vapaat kädet käyttää A4:n mikkibalanssisäädintä ja etuvahvistimen hyvin musikaalista EQ-osastoa oman maun ja luovuuden mukaan.

 

Korkea laatu, maltillinen hinta

Cort Artisan A4 on hyvä esimerkki siitä, millaiseen laatuun keskihintainen aktiivibasso voi parhaissa tapauksissa yltää. Kyseessä on erittäin laadukas soitin, joka tasoittaa basistin tietä oman ihannesoundin löytymiseen. A4 sopii mielestäni kaikkiin musiikkigenreihin ja soittotyyleihin. Basson rahkeet riittävät mielestäni jopa ammattimuusikon ykkösbassoksi.

 


Cort Artisan A4

Nelikielinen aktiivinen neck-thru-basso

• valmistettu Indonesiassa
• rungon läpi menevä kaula vaahterasta ja wengestä
• otelauta ruusupuuta
• 24 jumbo-kokoista nauhaa
• mensuuri: 34 tuumaa/86,4 cm
• mahonkirunko loimuvaahterakannella
• Hipshot Ultralite -virittimet
• Hipshot TransTone -talla
• passiviset Bartolini MK1-4 -humbuckerit
• Bartolini MK-1 EQ -etuvahvistin
• viisi säädintä: volume, blend, sekä vahvistus/vaimennus basso-, keski- ja diskanttitaajuuksille
• EQ on/off -minikytkin
• toimii yhdellä 9 V -paristolla
• hintaluokka noin 800 euroa

Lisätiedot: Into-Luthman
 

 

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Tuote on edelleen ajankohtainen ja tekniset sen ominaisuudet vastaavat testattua laitetta.

Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

 

 

27.05.2017
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy