Electro-Harmonix Canyon – toistojen moniosaaja

|
Image

Delay- ja loopperihommien lisäksi uutuus-pedaalia voi käyttää myös oktaaverina ja kaikuefektinä.


Canyon-pedaalin kymmenen efektin joukossa on sekä perinteisiä viive-efektejä – kuten Echo, Multi ja Tape – että signaalin lisämodulaatiota tarjoavia vahtoehtoja (Mod, Deluxe Memory Man ja Shim). Valmistajalle tyypilliseen tapaan toteutuksessa on roima annos omaa persoonallista jenkaa ja paketin kruunaa mainio loopperi.

 

Image

 

Säätimien toiminta vaihtuu aina efektin mukaan ja systeemin opetteluun kannattaa varata kunnolla aikaa. Osa potentiometreistä hoitaa kahta erilaista tehtävää: esimerkiksi Delay- ja Feedback-säätimien lisäparametreihin (ns. secondary knob mode) pääsee käsiksi pitämällä jalkakytkintä hetken alhaalla. Silloin pystyy vaikuttamaan imitoitavan nauhakaiun säröön ja huojuntaan.

FX Leveliin puolestaan sisältyy itseensä mielenkiintoinen lisäominaisuus. Kello seitsemästä kahteen efektitaso toimii perinteisellä tavalla niin, että viive-efekti miksataan kuivaan signaaliin. FX Level -säätimen loppumatkalla kuivan signaalin taso laskee, kunnes vain efektisignaali on enää jäljellä.

Irroittamalla Canyonin pohjalevyn pääsee käsiksi Tails-mikrokytkimeen, jolla voi valita jatkuuko viive-efekti luonnollisesti, kun pedaali naksautetaan pois päältä, vai loppuuko efekti kuin seinään.

Toistojen maksimipituus on kolme sekuntia, kun taas loopperi äänittää jopa 62 sekunnin verran musiikkia.
Pedaalin omaa jalkakytkintä käytetään sekä efektin päälle/pois kytkemiseksi että tap tempo -asetuksen tekoon. Jos tämä tuplakäyttö käy esimerkiksi keikalla hermoille, voi Canyonin pariksi liittää myös ulkoisen tap tempo -kytkimen.

Myös rytmiset peruskuviot onnistuvat helposti. Tap tempolla asetetun viiveajan voi jakaa eri aika-arvoiksi kätevästi Tap Divide -kytkimellä. Tarjolla ovat neljäsosanuotti (ledi muuttuu punaiseksi), pisteellinen kahdeksasosa (oranssi) ja tavallinen kahdeksasosa (vihreä).

Oct-moodiin kuuluu peräti kaksi efektiä, riippuen Delay-nupin asetuksista. Tehdasasetuksena on oktaavidelay, jossa jokainen uusi toisto soi oktaavia ylempää. Lisäparametreissä voi myös lisätä alaoktaavin. Kun Delay-säädin on kello seitsemässä viive on niin lyhyt (5 ms), että Oct-moodia voi käyttää myös perinteisenä oktaaverina (oktaavi ylös/alas tai molemmat).

S/H-moodissa (sample and hold) Canyon taas ottaa tulosignaalista lyhyen näytteen, jonka se toistaa jatkuvalla syötöllä, kunnes kitaralta tulee uusi riittävän voimakas signaali uudeksi näytteeksi. Triggauksen herkkyyttä säädetään S/H-moodissa feedback-nupilla.

Verb-moodi puolestaan tuottaa plate-tyylisen kaiun. Silloin kun feedback on nollilla, delay-säätimellä vaikutetaan yksinkertaisesti kaiun esiviiveen pituuteen. Avaamalla feedbackia soundiin lisätään myös kaiulla höystettyä delaytoistoja.

 

Helppokäyttöinen loopperi

EHX Canyon -pedaalin looppiosastoa on helppo käyttää ja se on soundiltaan laadukas. Loopperissa on yksi tee uudelleen -taso (redo), sekä loputtomasti peruutusaskelia (undo) aina loopin poistamiseen saakka.

Äänitetty looppi pysyy pedaalin omassa muistissa, sekä silloin kun vaihdetaan toiseen efektimoodiin, että silloin kun pedaali irrotetaan sähköstä (paitsi tallennuksen aikana).

 

Sveitsin armeijan linkkuveitsi

Tämän testin perusteella voin todeta, että Electro-Harmonixin Canyon on erittäin toimiva kokonaisuus. Kaikumoodin lisääminen monipuolisiin viive-efekteihin on varsin nerokas veto. Kaiun ansiosta saadaan jo yksikanavaisesta vahvistimesta melko laaja skaala erilaisia kitarasoundeja. Säröpedaali mukaan ja tarjolla on todella laaja paletti erilaisia soundeja.

Joidenkin mielestä Canyonista ehkä puuttuu todella mutainen analogiviive-moodi, mutta minusta pedaalin efektivalikoima on jo näinkin riittävän kattava ja laadukas.

Kun huomioidaan vielä Canyonin helppokäytöinen loopperi, tarjoaa tämä uutuuspedaali reilusti vastinetta hintaansa nähden.


Electro-Harmonix Canyon

Delay & Looper

• 9 eri viive-efektiä, maksimiviive 3 s
• yksi kaikumoodi
• loopperi, tallennusaika maks. 62 s
• ulkoinen virtalähde kuuluu pakkaukseen
• hintaluokka: < 160 euroa

Lisätiedot:
• EM Nordic
• Uraltone
 

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2017. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.