Electro-Harmonix Next Step – vaakutusta keinupolkimella

Image

Miksi tehdä niinkuin muut, kun kerran on mielikuvitusta kehittää kokonaan uusia juttuja? Next Step -sarjan Crying Tone on mainio näyttö konkarivalmistajan kekseliäisyydestä.

Next Stepin perusidea on mullistavassa muotoilussa – jalka keinuttaa koko pedaalia, eikä pelkästään rasian kanteen akseloitua poljinosaa. Itse asiassa Next Step -pedaaleissa ei ole ainuttakaan liikkuvaa osaa.
Siitä miten pedaalit tunnistavat jalan liikkeen, valmistaja vaikenee visusti. Systeemi kuitenkin toimii erittäin täsmällisesti, kunhan pedaalille kertoo ensin miten maa sen alla makaa ja kuinka paljon pedaalia on määrä kallistaa. Tämä kalibrointi on pakollista aina ennen uutta käyttötilannetta, mutta operaatio on helppo eikä vie kauaa aikaa. Ensin pedaali asetetaan lepoasentoon vaakasuoraan sille pinnalle, jossa sitä tullaan käyttämään. Sen jälkeen painetaan kyljessä olevaa pikku kytkintä kerran, tarkkaillaan että pedaali alkaa vilkuttaa valoa kalibroinnin merkiksi, kallistetaan pedaali "kantapää maassa" -ääriasentoon ja painetaan pikkukytkintä uudelleen. Näin pedaali oppii liikeratansa ääret ja osaa tuottaa efektin polkusimen keinutuksen mukaan.

Next Stepin tuntuma jalan alla poikkeaa hämmästyttävän vähän perinteisestä toteutuksesta, eikä rakenteen poikkeavuutta pienen tovin jälkeen enää edes noteeraa. Kevyt varvastus etukenoon kytkee efektin päälle ja pois aivan kuin perinneratkaisuissakin, sillä erotuksella että minkäänlaista naksahdusta tai häiriöääntä ei kuulu.
Soundirysää suunnitellessa on huomioitava, että Next Step -sarjan pedaaleita ei voi pysyvästi kiinnittää alustaan, ja piuhoitukset on järjestettävä niin, etteivät ne hankaloita polkuliikettä.

Crying Tone -wah – peruspätevä, soinniltaan tasapainoinen ja täysin häiriötön vaakku, jolla saa dekkarisarjan alkumusiikin vaatimat tiheät vatkaukset siinä missä raukeasti venyvät naukaisutkin. Ainoastaan yhdessä asiassa perinteisellä mekaniikalla toteutettu poljin menee edelle; Crying Tonea on ohjattava koko ajan jalalla, sitä ei voi parkkeerata puoliväliin  ja jättää itsekseen korostamaan jotakin tiettyä taajuusaluetta särösoolon aikana, vaan tuolloinkin on pysyteltävä pedaalituntumassa. 
Crying Tone wah on jälleen mainio osoitus siitä, että viidenkympin rajapyykin ohittanut Electro-Harmonix luo edelleen aktiivisesti uusia ja ennenkaikkea persoonallisen kekseliäitä efektejä soittajille. Täydet pisteet!

Electro-Harmonix
Next Step Crying Tone Wah – efektipoljin kitaralle

Arvo: 78 €

Lisätiedot: Uraltone
Puh. 044 77 43 695

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 6/2012. Uusintajulkaisu netissä johtuu kahdesta seikasta:

• Kyseinen pedaali on lukijakilpailun palkintona ajankohtainen.
• Kyseinen artikkeli on mainio esimerkki sellaisesta sisällöstä, jota julkaisemme tyypillisesti myös painetussa Riffissä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Riffin irtonumeroita myydään myös digitaalisina näköisversioina. Saatavilla ovat numerot 1/2011 ja sitä uudemmat lehdet.
Katso lisää Lehtiluukkupalvelusta