FBT JMaxx 110A – aktiivinen monikäyttökaiutin

|
Image

Taustamusiikin soittoon, laulukaapiksi tai vaikka spiikki-hommiin torikojuun soveltuva JMaxx mukautuu myös lavalle kellistettäväksi kulmamonitoriksi.


JMaxx-sarjan pienin 2-tiekaappi on ladattu kymppituumaisella kartiolla ja yhden tuuman diskanttielementillä. Kookkaampia versioita sarjassa on kaksi, 12-tuumaisella varustettu sekä hieman harvinaisemmalla kaiutinkoolla, 14-tuumaisella kartiolla kalustettu malli. Erikoista kyllä, FBT valmistaa nämä kaksi viimeksi mainittua keskenään prikulleen saman kokoiseen koteloon.

Diskanttielementin halkaisija on isommilla malleilla sama kuin 110:ssä, mutta ylä-äänisen puhekela niissä on pykälää tuhdimpi. 

Muotoonvaletun etulaidan muodostama torvi on sekin suuntaavuudeltaan sama joka mallissa, niin ikään polypropyleenistä valetun kotelon muoto. Kautta linjan kartioelementit on myös suojattu asiallisella metalliverkolla.

Yhteneväistä on sekin, että joka mallissa käytetään samaa DSP-prosessoria ja samoja D-luokan vahvistimia.

 

Neljän soundin paletti

JMaxx-kaapin perussoundiksi on neljä erilaista vastetta. Ensimmäinen on yleiskäyttöön tarkoitettu ns. suora vaste, toinen puolestaan sopii kevennetyn bassokaistansa ansiosta puhetoistoon ja kulmamonitorikäyttöön. Kolmas ja neljäs ovat valmiin musiikin soittoon, kabinetissa miedolla loudness-korostuksella ja tiskijukan toimissa tömäkämmällä bassotehostuksella.

 

Image

 

Sopiva esiasetus soundityypille valitaan verraten jäykällä kiertokytkimellä. Matalahkon nupin kääntö asennosta toiseen on hieman työlästä, kun sormenpäillä ei vallan hirveästi tarttumapintaa ole. Ilon kautta: eipähän kumminkaan lipsahda asetus vahingossa väärän puolelle.

Volume-säätimen lisäksi yksinkertaiseen käyttöliittymään kuuluu kaksi painokytkintä. Ensimmäisen takaa löytyy bassoleikkuri, joka on tarkoitettu käyttöön silloin, kun alakertaa toistaa erillinen sub-woofer. Tulosignaalin tasovalinta mikrofonikäytön ja linjatasoisen ohjelmalähteen välillä hoidetaan toisella painokytkimellä, jonka ohessa on erikseen voimakkuudensäätö. 

Molemmat kytkimet sekä potentiometrit ovat kohollaan takalevystä ja alttiita iskuille roudauksessa. Huolellinen käsittely ja kunnollisten suojapussien hankinta palkinnee ajan oloon. 

Elementtien suojauksesta huolehtiva ja mahdollisiin vikatilanteisiin puuttuva limitteri on täysin automaattinen ja sen toiminnasta kertoo vain takalaidan led. 

Kantokahva on vain JMaxxien yhdellä kyljellä, mutta se on ergonomisesti pätevää mallia ja käsittely vaivatonta.

Kiinteää asennusta varten on kummassakin päädyssä 10-millinen kierre, joihin lisävarusteena myytävä U-sanka kiinnitetään. Seinään tarkoitetussa sangassa on suuntausta varten hahlotus 15 asteen jaotuksella (0°– 60°).

Suuntausta voi säädellä myös kulmamonitorikäytössä, sillä epäsymmetrisen kotelon voi asettaa kolmeen eri kallistuskulmaan (12° / 40° / 55°). 

Pohjassa olevaan kaiutintelineen koloon sopii 35 mm:n putki ja suuntaus telinettä käytettäessä on aina suoraan eteenpäin.

 

Monikäyttöinen on yleispätevä 

Soinniltaan JMaxx 110 on hallittu, tasainen ja selkeä. Kaiutin ei honota eikä piikitä mistään kohtaa, alakerta ei puuroudu eikä preesensalue räiski silmille. Bassotoisto on kaiuttimen kokoluokassa vallan käypää sorttia, aivan ylin rekisteri puolestaan pikemminkin matta kuin kirkaskiiltoinen. Kokonaiskuva on miellyttävän tasainen ja tehtaalla valmiiksi ohjelmoidut vasteet kaikki omassa lajissaan käyttökelpoisia. 

JMaxx 110 käy ihan sellaisenaan yhden mikrofonin kuulutusvahvistimeksi ja useampia kaappeja voi linkittää ketjuksi kuuluvuuden tehostamiseksi. Laulukaappina ja lattiamonitorina pikkukeikoilla malli on aivan omiaan, samoin taustamusiikin soittoon kohtuuvoimakkuudella. Rankempiin dj-iltamiin on sitten syytä katsastaa suoraan sarjan isompia malleja ja lienee asianmukaista harkita silloin myös erillisiä sub bass -kaappeja, jotta tanssi pysyy biitissä.


FBT JMaxx 110

Aktiivinen PA/laulukaappi

• 12" bassokartio
• 1" diskanttielementti
• torven suuntaavuus 90° x 60°
• käyttökelpoinen toistoalue 58 Hz – 20 KHz
• nimellisteho 700 W + 200 W
• maksimiäänenpaine 123,5 dB SPL 
(hetkellisesti 129,5 dB SPL)
• mitat: 400 × 630 × 360 (l × k × s, mm)
• paino 24,2 kg
• hintaluokka 550 euroa / kpl

Lisätiedot: Noretron Communication

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.