FBT X Lite 110A – kätevä on hyvä

|
Image

Valetulla muovikotelolla on monta etua. Ja FBT osaa hyödyntää ne.

 

X Lite -mallistoon kuuluu kolme 2-tiekaiutinta, jotka eroavat toisistaan kartioelementin koon ja kopan ulkomittojen osalta. Testissä ollut 110 A on trion pienin, kymmentuumaisella kaiuttimella tehty versio. Sisarmallit ovat 12- ja 15-tuumaisilla, mutta muutoin vastaavia.

Järeämpää bassotoistoa tarvittaessa X Lite -kaiutinten tueksi soveltuu puukoteloon rakennettu X Sub 15 tai X Sub 18. Nekin ovat aktiivikaiuttimia ja niissä on mallitunnusta vastaavasti joko 15- tai 18-tuumainen elementti.

 

Ote pitää

X Liten roudauskahva on jämäkkää tekoa ja nostelu sujuu kätevästi rukkanenkin kädessä. Kotelon muoto on epäsymmetrinen ja kahvapuoli alaspäin kyljelleen asetettuna kaiutin kallistuu 35 asteen kulmaan palvellen näppärästi lattiamonitorina. Diskanttitorvi on valettu suoraan osaksi etulevyä, joten 90 × 60 asteen suuntakeilaa ei kylkiasentoa varten pääse kuitenkaan kääntämään. Askeleen järeämmässä ja puukoteloihin rakennetussa X Pro -mallistossa sekin sitten onnistuu.

X Lite 110 A:n pohjassa on kaiutintelineelle kolo tiukkausruuveineen, päädyissä ja kyljissä puolestaan M10-kierre­insertit pysyvää asennusta tai ripustusta varten.

Kaiutinelementtien suojana on teräsverkko. Takalaidassa puolestaan mikserin liittimet ja namikat on upotettu kopan äärimittoja syvemmälle, jotta ympäröivät pinnat ottaisivat vastaan enimmät tällit. Nupit jäävät kuitenkin jossain määrin alttiiksi osumille, joten tyköistuvat topatut suojahuput tai vantterat kuljetuslaatikot ovat näillekin kaiuttimille suositeltava lisävaruste.

Image

Mikserissä on kaksi kanavaa mikrofoni- tai linja-signaalille, ja toiseen voi kytkeä myös linjatason stereolaitteen. Kolmas kanava on Bluetooth 5.0 -yhteydelle, jonka kantama tuntui olevan poikkeuksellisen pitkä ja vakaa. Bt-yhteys voidaan myös solmia samanaikaisesti kahteen kaiuttimeen. 

 

Palkeet kunnossa

X Lite 110 A on kokoisekseen äänekäs. Terve perussoundi, kytkinvalintainen bassoleikkuri sekä neljä erilaisiin käyttötilanteisiin optimoitua ja ennalta ohjelmoitua DSP-ekvalisointia tekevät siitä monikäyttöisen kaiuttimen niin elävien esitysten kuin tallennetunkin musiikin toistossa. Ekvalisoinnit ovat käyttökelpoisia eivätkä ammu yli. Ja vaikka bassoleikkuri onkin tarkoitettu käytettäväksi varsinaisesti silloin, kun systeemiin kuuluu erillinen subwoofer, on se oiva lisätyökalu myös valmiiden ekvalisointiohjelmien jatkojalostukseen. Oikeastaan käytössä onkin kahdeksan erilaista toistovastetta. Lisäksi DSP-prosessori huolehtii myös kaiuttimia suojaavan automaattisen limitterin toiminnasta, hyvä juttu sekin.

 

 

FBT X Lite 110A

Aktiivinen 2-tiekaiutin

• 10" kartioelementti + 1" kompressiodriver
• toistoalue: 58 Hz – 20 kHz
• maksimiäänenpaine 123 / 127 dB SPL (jatkuva / hetkellinen)
• suuntaavuus 90° × 60°
• paino 13 kg
• mitat 370 × 615 × 380 (mm)
• hintaluokka < 500 €

Lisätiedot: Noretron Communication

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.