Focal Clear MG Professional – ekslusiivinen nautinto

|
Image

Ensivaikutelma kuulokkeista on vakuuttava. Konstruktio on jämäkkä, materiaalit miellyttävän tuntuisia ja sangan mitan säätö pelaa juohean täsmällisesti. Tästä on hyvä alkaa.

 

Clear MG Professionalin mukaan kuuluu kaksi irrotettavaa Y-johtoa. Suora kaapeli on verraten lyhyt, vain 1,2 metriä, kun kierrejohdolla sitten taas onkin mittaa viisi metriä auki venytettynä. Molemmissa on kuunteluaparaatin päässä 3,5 mm:n stereoplugi, joka muuttuu 6,3 mm:n plugiksi kierteellä lukittuvalla sovitteella. Kuulokkeiden päässä lukitusta ei ole, mutta jakit johdon pikkuplugeille on upotettu syvälle kuppien runkoihin, eikä syvennysten reunojen tukemiin plugeihin pääse hevin kohdistumaan sivuttaista vääntöä.

Image

 

Pään ylle laskeutuva sanka on pehmustettu koko alapinnaltaan hengittävällä kankaalla ja muutoin verhottu tyylikkääseen nahkaan. Alumiinisankojen mittaa muutettaessa jonkinlainen piilossa oleva kitkajarru raksuttaa hienostuneesti ja lukitsee sangat haluttuun kohtaan. Siinä ne pysyvät vaikka luurit nappaisi otteeseen pöydältä vain yhdellä kädellä ja ainoastaan toiseen kuppiin tarraten. Mikään ei retkahda eikä luistele sijoiltaan.

Clear MG Pro asettuu päähän luontevasti, tyynykkeet ympäröivät korvan pehmeästi, eivätkä silmälasien aisatkaan painu ikävästi ihoa vasten. Luurit eivät hiosta, eikä sanka paina päälakea.

Myös asemointi pitää kutinsa mukavasti vaikka pään kallistaisi rentoutuksen tai työasennon vuoksi johonkin suuntaan. Vain katseen painuessa syvälle etukenoon tuntuu hienoinen liikahdus kuulokkeiden asettuessa hieman toisella tavalla sijoilleen, mutta tässä ei olla lähelläkän sitä tilannetta, että tarvitsisi korjata niiden asentoa tai antaa kädellä tukea totaalisen luiskahduksen estämiseksi.

Perusasiat ovat kunnossa, eivätkä kuulokeet ala tuntua pitemmänkään rupeaman kuluessa rasittavilta sen paremmin kookkautensa kuin 450 gramman painonsakaan puolesta.

 

Soundi kuin hyvissä kaiuttimissa

Clear MG Professional -kuulokkeet toimitetaan tyylikkäässä pahvikotelossa, jonka sisältä paljastuu viininpunainen, käsilaukkua muistuttava kuljetussalkku. Puolikova kotelo suojaa kuulokkeita hyvin ja sen vetoketjun kookkaista metallilipoista saa napakan otteen. Sen verran kotelon nurkkien tiukat mutkat vetoketjua pingottavat, että pitävä on otteen syytäkin olla. Muuten ei yhdyskelkka liu’u hammasradallaan niiden ohitse. Upeasti menee, jos kotelon vetoketjun hienoinen tahkeus on ainut kokeilussa esiin tuleva miinus, eikö? 

Sille ei maailmassa mahda kukaan mitään, että kuuntelu kuulokkeilla poikkeaa kaiuttimilla kuuntelemisesta aina. Focal osoittaa kuitenkin, että sointivärien ja kokonaisilmeen osalta voidaan päästä hyvin lähelle, eikä nautinnosta tarvitse tinkiä. 

Clear MG Professional toistaa tallenteen sävyavaruuden ja dynamiikan erittäin uskollisesti, vain yksityiskohtaisemmin ja lähempää. Pois jäävät kaiuttimen ja kuuntelupisteen etäisyyden sekä ympäröivän huoneen vaikutus, mutta niin likelle ei tulla että kuulokuva ahdistaisi – sointi hengittää raikkaasti ja avarasti, eikä kutistu tiiviiksi klimpiksi kuten kuulokkeilla usein käy. Koko rekisteri välittyy myös tasapainoisesti ja puhuttelevasti. Matalalla soivien instrumenttien jyhkeys piirtyy täsmällisesti ja ryhdikkäänä. Keskialueella ei synny ruuhkaa eikä ääni puuroudu. Ylärekisterin samettinen luonne on nautinnollisen erotteleva, avara ja pienetkin yksityiskohdat huolellisesti ilmaiseva. Täyden kympin suoritus, lausutaan siis suositus.

 

Focal Clear MG Professional

Avoimet stereokuulokkeet

• nimellisimpedanssi 55 ohmia
• toistoalue 5 Hz – 28 kHz
• herkkyys 104 dB SPL (1 mW @ 1 kHz)
• kaiutinelementin halkaisija 40 mm
• kaiutinelementin materiaali: magnesium
• paino 450 g
• 1,2 m suora Y-johto, 3,5 mm:n plugit
• < 5 m kierrejohto, 3,5 mm:n plugit
• plugi-sovite 3,5 mm / 6,3 mm
• vaihdettavat varatyynykkeet
• kuljetuskotelo
• hinta 1499 €

Lisätiedot: Kruunuradio

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.