GR Bass GR 210-8060 – tuhti italialainen

|
Image

GR Bass on nuori italialainen basso-vahvistimien valmistaja, jonka tuotteet ovat hiljattain rantautuneet Suomeen.

 

GR Bassin tarina alkoi 2015, kun basisti Gianfranco Rizzi päätti tehdä sivutyöstään – bassovahvistimien ja -kaappien rakentamisesta – pääasiallisen leipäpuunsa. Soittajatausta näkyy mallistossa, sillä ominaisuuksista päätellen GR Bassin tuotteet on selvästi suunnattu tyydyttämään ammattibasistien tarpeita. Firman tehdas sijaitsee Etelä-Italiassa Monopolissa, melko tarkkaan ”saappaan” kantapäässä. Kaikille tuotteille myönnetään viiden vuoden takuu.

 

Image

 

Vahvistin + kaappi = bassokombo

GR 210-8060 -kombo perustuu GR Bassin One 800 -nuppiin, sekä firman GR 210 -kaappiin. Jälkimmäisessä on kaksi 10-tuumaista kaiutinta sekä yhden tuuman diskanttielementti. Nupista lähtee maksimissaan 800 wattia, kun taas kaiuttimien maksimaaliseksi tehonkestoksi ilmoitetaan 600 wattia. 

GR 210-8060 -kombo tarjoaa peräti kolme lisälähtöä – yksi päätevahvistimessa sekä kaksi kaapissa – jotka tekevät kombovahvistimesta modulaarisen bassorigin ytimen.

 

Image

 

 

Ääni ja valot

GR Bass One -sarjan bassovahvistimistä löytyy runsaasti ominaisuuksia äänen muokkaukseen, sekä kaupan päälle värillinen valoshow. Etupaneelin lediketjun päätarkoitus on toimia vahvistimeen integroidun kromaattisen viritysmittarin näyttönä, mutta valoja voi muina aikoina käyttää mittaristona näyttämään signaalitasoa. Tähän hommaan on varattu neljä eri näyttömoodia, mutta valoshown pystyy myös laittamaan pois päältä.

Sävyjen säätökin on monipuolista toimintaa: GR 210-8060:n vahvistimessa on Deep- ja Bright-boostien lisäksi taajuuskorjaimet neljälle alueelle. Sekä alemman että ylemmän keskialueen säätimen vaikutustaajuudet voi valita pienillä liukukytkimillä. 

Pure-kytkimellä taas saa koko EQ-osaston pois päältä, kun haluaa käyttää ainoastaan basson omia tai vaikka pedaalilaudan säätöjä soundin muokkkaukseen.

Takapaneeliiin on sijoitettu laadukas DI-lähtö (XLR, pre/post- ja ground lift -kytkimillä), jolle löytyy etupaneelista oma volume-potikkansa.

Todella kätevä ominaisuus GR Bassin One-sarjan vahvistimissa on efektilenkin viereen sijoitettu, Boss-standardilla toimiva yhdeksän voltin DC-lähtö (300 mA), jolla saa helposti sähköt yhdelle tai parille efektipedaalille.

 

Laatusoundeja lavalle ja studioon

Kun näin kombon takapaneelissa aukon tuulettimelle, olin huolissani tuulettimen riittävästä hiljaisuudesta studiokäytössa. Huoleni oli täysin turha, sillä GR Bassin 210-8060-kombo tarjoaa kaksi työmoodia tuulettimelle – Live ja Studio. Lavalla tuulettimen tuottama kohina ei yleensä ole ongelma, koska soiton volyymitaso on melko korkea ja paikalla on myös yleisöä, josta lähtee ääntä. Live-tilassa tuulettimen säätöautomatiikka lisääkin kierroksia herkemmin kuin Studio-moodissa, jossa vahvistin pyrkii toimimaan mahdollisimman hiljaisesti. 

Jos studiossa basson vuotaminen esimerkiksi rumpumikrofoneihin aiheuttaa ongelmia, kombon kaiuttimet voi mykistää turvallisesti mute-napilla ja signaalin poimia talteen suoraan DI-lähdöstä.

Koska vahvistimen etupaneeli on melko matala, toimintojen merkinnät jäävät pakosta pieneksi. Tästä johtuu, että alussa joutuu viettämään GR-kombon kanssa pieniä suunnistussessioita, kunnes kaikkien säätimien ja kytkimien paikat ovat jääneet omaan muistiin. Tämä on kuitenkin hyvin yleinen ilmiö nykyaikaisten tilaa säästävien bassonuppien ja -kombojen keskuudessa, eikä oikeastaan edes varsinainen ongelma vaan koon seurauksena syntyvä ominaisuus.

Muuten GR-kombo on kooltaan suhteellisen iso, ja siihen nähden se on yllättävän kevyt (20 kg). Nostelu kansilevyn hihnakahvasta ei vaadi niinkään lihasvoimaa, mutta suuren koon vuoksi olisin kernaasti nähnyt myös kotelon sivuissa kahvat, joilla bassovahvistimen nostaminen vaikkapa auton takakonttiin olisi helpompaa.

GR 210-8060:n tarjoama soundivalikoima on erittäin laaja ja tehoa löytyy vaikka muille jakaa. Vahvistin on suunniteltu pysymään rankassakin menossa (lähes) täysin puhtaana, mikä tarkoittaa että säröä kaipaavan basistin täytyy valita kombon työpariksi erillinen bassosärö.

Keskialueen säätimiin vaikuttavien kolmipykäläisten taajuuskytkinten ansiosta oma soundin löytäminen on GR-kombolla helppoa, riippumatta siihen kytketystä soittimesta. Jazz-basson diskanttikolinaa saa yhtä hyvin haltuun kuin Thunderbirdin basso-osaston runsasta muhkeuttakin. GR 210-8060 toimii myös pietsolla mikitetyllä kontrabassolla erittäin hyvin. 

Kombon ominaisuudet täyttävät mielestäni tyylikkäästi ammattibasistin vaatimukset, ja testin perusteella voin kyllä suositella lähempää tutustumista GR Bassin tuotteisiin.

 

GR Bass GR 210-8060

Bassokombo

• valmistetaan Italiassa
• GR One 800 -vahvistin
• nimellisteho 800 W
• nelialueinen EQ puoliparametrisillä keskialueilla
• Deep-, Bright-, Pure- ja Mute-kytkimet
• DI-lähtö
• efektilenkki omalla 9 VDC -lähdöllä
• päätevahvistimessa kaksi kaappilähtöä (Speakon/jakki-yhdistelmä)

GR 210 -kaappi
• kaksi 10-tuumaista kaiutinta; yhden tuuman diskanttielementti
• metallinen eturitilä
• kaapissa kaksi kaappilähtöä lisäkaapeille (Speakon/jakki-yhdistelmä kytkimellä)
• paino 20 kg
• hintaluokka 1 400 euroa

Lisätiedot: Musiikki Silfverberg

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.