Hedd Audio Type 05 MK2 – lineaarisesti sinun

|
Image

Aktiivinen 2-tiekaiutin lienee tarkkaamokaiutinten yleisin muoto. Hedd Audion valtteina ovat nauhadiskantti ja kaiuttimen oma DSP-prosessointi. 

 

Uudistetun sarjan pienin malli, lähikuunteluun tarkoitettu 05 MK2 asettuu luontevasti ison mikserin mittarisillalle tai työpisteeseen näytön viereen. Painoa kaiuttimella on 6,4 kiloa ja korkeusmittaa jotakuinkin 30 senttiä. Syvyyttä on hiukan leveyttä enemmän ja refleksiaukot avautuvat kotelon etuseinämään.

Jos umpikotelon sointityyppi kiehtoo refleksirakennetta enemmän, voi aukot tukkia paketin mukana toimitettavilla tulpilla. Niiden muovinen runko muistuttaa muodoltaan vanhanaikaista lankarullaa, mutta langan tilalla onkin nyt paksu rengas solukumia, joka joustavana materiaalina puristuu tiukasti refleksiputken seinämiä vasten ja kiilaa tulpan ilmatiiviisti paikoilleen.
Tulpan saa poiskin helposti, sillä sen toisessa päässä on kierre, johon mukana toimitettava asetin ruuvataan kiinni asennuksen ajaksi.

Refleksiaukon sulkeminen muuttaa kotelon akustisia ominaisuuksia, eikä se itsessään johda vielä mihinkään hyvään. Tulppaamisen yhteydessä onkin tarpeen kääntää takalaidan valitsin ported-asennosta closed-asentoon, jolloin sähköinen sovitus tehdään suljetun kotelon mukaisesti ja sointi asettuu mallilleen.

Kokeiluiden jälkeen päädyin kuuntelemaan monitoriparia refleksiputket avoimina, jolloin sointi oli mielestäni hitusen avarampi ja hengitti ilmavammin. Bassotoistossa en havainnut dramaattista eroa, eivätkä musiikin balanssitkaan muuttuneet mihinkään suuntaan, mutta putkien tulppaaminen pakkasi soinnin koko taajuuskaistalla ikään kuin kuin tiivimpään ja hieman ahtaamman tuntuiseen pakettiin.
Kaiutinpari kävi testissä ilman erillistä sub-wooferia, jollaista käytettäessä tämäkin asia olisi kenties harkittava uudestaan ja valinta voisi olla toinen.

Toinen perussoundiin vaikuttava valinta on bassotoiston luonne. Jos kuunnellaan kaiuttimia ilman erillistä subia, valitaan joko normaali tai laajennettu bassotoisto. Näistä päädyin normaaliin, jossa on makuuni aivan riittävästi ja ennen kaikkea miellyttävän kontrolloitua bassoa. Laajennettu kyllä kuulostaa muhkeammalta, mutta ei yhtä napakalta.

Erillisen subwooferin kanssa naksautetaan kytkin kolmanteen asentoon ja rajataan kaista 80 hertsin kohdalta, jotta lisäbasso saa oman pelitilansa.

 

Perussäädöt kohdilleen

Ennen käyttöä on syytä laittaa vielä muutama asetus kohdilleen. Vahvistimen analogitulon herkkyydelle on ensinnäkin varattu neljä eri sovitusta, joilla syöttävän laitteen taso passataan vahvistimen tuloon. Analogisen kytkennän vaihtoehtona on digitaalinen AES-tulo, josta signaalin saa lisäksi vielä ketjutettua eteenpäin.

Mikserin kansilevystä tai työpöydän pinnasta kimpoavien akustisten heijastusten neutralointia varten on oma neliasentoinen kiertokytkimensä. Sillä voi valita sopivan kompensaation (-1 / -2 / -3 dB), sekä neljäntenä vaihtoehtona suotimen ohituksen niihin tilanteisin, joissa kaiutin asetetaan omalla telineelleen siten ettei lähiheijastuksia synny.

Image

 

Yleissävyn säätöön varatut basso- ja diskanttikorjaimet puolestaan ovat molemmat hyllytyyppisiä ja niillä voi korostaa tai vaimentaa enimmillään neljä desibeliä kyseistä aluetta. Tässä kohden käyttöohje ja kaiuttimen takalaidan merkinnät poikkea-vat hieman toisistaan: manuaalissa puhutaan ekvalisaattorin säädön porrastuksesta puolen desibelin pykäliin, mutta takalaitaan asennettu kiertokytkin naksahtaa kuitenkin desibelin kerrallaan.
Käytännössä puolen desibelin jaotus on harvassa työpisteessä oikeasti tarpeen tai toisi mitään etua, kyllä porrastus desibelin välein on jo luksusta.

Viimeinen kokonaistason säätö on Hedd Audion oma erikoisuus: linearisointi. Tämä toiminto on yksinkertaisesti joko päällä tai pois ja kysymys on vaihevasteen suoristamisesta. Bassotaajuudet kulkevat elektroniikan läpi hitaammin kuin diskantit, joten ne myöhästyvät. Linearisointitoiminnolla DSP korjaa tuon kulkuaikaeron ja vaiheistus pysyy suorana läpi koko toistoalueen.
Prosessi vaatii kuitenkin lyhyen tiiman laskenta-aikaa, joten latenssin vuoksi se ei sovi käytettäväksi äänityksen tai muiden ajoituksen suhteen kriittisten työvaiheiden aikana. Sitä suositellaankin vain musiikin kuunteluun ja miksaukseen, jolloin sen pitäisi taata puhtain mahdollinen äänentoisto, joka kyseisellä kaiuttimella voidaan saavuttaa. 

 

Ammattilaiselle

Yleissävyltään 05 MK2 on levollisen tasainen ja analyyttisen tarkka. Soitinbalanssit ja panoroinnit hahmottuvat tarkasti, äänitystilat ja keinokaiut piirtyvät luontevina. 

Bassorekisteri ulottuu hämmästyttävän alas näin pieneksi kaiuttimeksi, ja tekee sen turhia haippaamatta. Pienessä tarkkaamossa ja verraten hiljaisilla kuunteluvoimakkuuksilla näillä pärjää vallan mainiosti ilman erillisen subin hankintaa. 

Alempi keskialue asettuu nätisti omalle paikalleen, se ei jää jalkoihin eikä myöskään puske päälle. Akustiset soittimet ja laulut soivat luonnollisina ja mukavan täyteläisesti.

Ylemmällä keskialueella vastuu siirtyy nauhaelementille, jonka rapsakka sointi antaa esimerkiksi shakereille, symbaaleille ja muille voimakkaasti preesens-alueella soiville soundeille aivan omanlaisensa sävyn.
Soitinbalanssit eivät välttämättä poikkea muunlaisen ammattikaiuttimen kertomasta versiosta mitenkään, mutta äänen sävyssä on tietynlaista rahisevuutta ja rouheutta tyypillisen rihinän ja sihisevyyden sijaan.
Aina erottuvien iskujen lisäksi näillä kaiuttimilla saattaa esimerkiksi kuulla miten jyväset marakassin sisällä vaeltavat pitkin sen sisäseinämää iskujen välillä. Maukas lisä kokonaisuuteen, jos soittaja on osannut kiinnittää tähänkin huomiota, tai vielä parempaa – käyttää sitä tehokeinona. Sama ominaissoundi antaa myös esimerkiksi akustisille teräskielisille kitaroille hienon hienoa harppumaista sävyä, toisaalta muutamalla suosikkilevyllä olevat rujommanpuoleiset särökitarat kuulostivat jo liioitellunkin rujoilta. 

Teknisten tietojen mukaan kaiutin toistaa peräti 45 – 40 000 hertsin taajuusalueen, jos sallitaan kolmen desibelin vaimentuma jollakin kohdalla. Alakerran osalta kuulohavainnot tukivat tätä, diskanttirekisterin osalta on jo pelkästään iän vuoksi vain luotettava valmistajan ilmoitukseen. 

Hedd Audion 05 MK2 on pätevä ja piristävällä tavalla valtavirrasta poikkeava kaiutin, joka kyllä täyttää ammattikuuntelun vaatimukset.

 

Hedd Audio 05 MK2

Aktiivinen 2-tiemonitori

• 5" kartiolementti
• nauhadiskantti
• toistoalue 45 – 40 000 Hz (-3 dB)
• jakotaajuus 2500 Hz
• maksimiäänenpaine 112 dB SPL (pari)
• nimellisteho 2 × 100 wattia / kaiutin
• 24-bittiset A/D- ja D/A-muunnokset
• näytetaajuus 96 kHz
• hintaluokka noin 700 euroa (kpl)

Lisätiedot: Seastone

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. 

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.