iD22 – ensiluokkainen USB-interface

|
Image

Ensimmäisen polven USB -litäntää ei aikoinaan pidetty riittävän nopeana, vakaana ja luotettavana audiotyöhön. USB 2.0 -standardi muutti asian ja nykyisin nimekkäiltä valmistajilta löytyy ammattilaisillekin tarkoitettuja USB -sovittimia.


Pikkustudiossa tai omassa työpisteessä ei useinkaan tarvita  jatkuvasti monia mikrofoniliitäntöjä äänitykseen, kun pääosin tallennetaan muutamaa raitaa kerrallaan. Audiolaadun tulisi olla silloinkin korkeatasoista ja monia ison perinnestudion työkalujakin olisi mukava käyttää. Kunnon monitorointi äänittäjälle ja omaa osuuttaan suorittavalle muusikolle tai laulajalle on perusvaatimus. Helposti käytettävä talk back -komento puolestaan edellytys sujuvalle kommunikaatiolle silloin, kun ollaan eri huoneissa. Ja miksausvaiheessa mahdollisuus vaihdella kahden eri kaiutinparin välillä on sekin oleellinen seikka.

Image


Audient iD22 tarjoaa kaikki edellä mainitut ominaisuudet. Sen mikrofonivahvistimet juontavat juurensa ASP-sarjan analogimikseristä, ja A/D-muunnoksissa hyödynnetään valmistajan viimeisintä osaamista. Kumpikin analogitulo sopii myös linjasignaalille ja kakkoskanavaa täydentää instrumenttiliitäntä. Molemmissa tulokanavissa on linjatason analogiset insertit ulkolaitakalustoa varten. Inserttien paluut toimivat myös linjatuloina, joista pääsee suoraan A/D-muuntimille.
Komentomikrofonille ei ole omaa liitäntäänsä, mutta jompi kumpi analogikanavista tai mikä tahansa Adat-väylän kautta toimivista digitaalituloista 1–8 voidaan valjastaa siihen toimeen.
Komentomikrofonin päälle/pois-kytkentään voi määritellä jonkin iD22:n kansilevyn funktionäppäimistä ja automatiikka huolehtii samalla myös kaiutinkuuntelun vaimennuksesta aina kun komentolinja avataan artistin ohjeistamista varten.
Samaan tapaan jonkun funktionäppäimen voi määritellä kaiutinvalinnaksi, joka ohjaa kuuntelun 3–4-lähtöön ja vaientaa samalla pääkuunteluun oletusarvoisesti käytettävän 1–2-lähdön.

 

Image

 

Rautaa hallitaan ohjelmalla

Audient on monen muun valmistajan tapaan jakanut laitteen hallinnan kahteen osaan. Perustyöskentely tapahtuu iD22:n kansilevyn kytkimillä ja säätimillä. Analogisten tulokanavien ja tietokoneelta palaavien stereokanavien miksaukseen on oma mikseriohjelmansa, jonka system-lohkosta löytyvät myös signaaleiden reititykset. System-lohkoon on sijoitettu myös mm. tasonsäätimet, joilla säädetään kaiutinkuuntelun vaimennuksen määrä talk back -mikrofonin käytön varalle, sekä vaihtoehtoisen kaiutinparin ja pääparin keskinäinen voimakkuustaso. Mikserin ikkuna ei varsinaisesti skaalaudu, mutta sen kokoa voi hieman muunnella paimentamalla osan kanavalohkoista näkymättömiin.
Näytetaajuuden valintaa ei iD22:n oman mikseriohjelman system-asetuksista löydy, vaan hiukan yllättäen asia täytyy käydä valitsemassa Macin apuohjelmat-kansiosta löytyvästä Äänija midi-asetukset -aplikaatiosta. Hoituuhan se niinkin, kunhan asian ensin käyttöoppaasta löytää.
Itsessään mainittu manuaali on kyllä selkeä ja systemaattinen, mutta fyysistä opasvihkoa ei paketissa ollut vaan ohjeet löytyvät Audientin sivustolta A5-kokoon taitetussa pdf-muodossa. Oppaan lukeminen kannettavan tietokoneen pieneltä näytöltä on hieman konstikasta ja tulostus A4-arkillekin vaatii vähän kikkailua, että teksti ja erityisesti kaaviot piirtyvät luettavan kokoisina. Ratkaisu on silti perusteltu, sillä ohjelmat laitteen ympärillä muuttuvat kaiken aikaa ja pdf-opas on helppo pitää ajan tasalla. Asia korostuu senkin vuoksi, että oppaassa on myös yksityiskohtaiset selostukset asetuksista Pro Tools-, Logic Pro- ja Cubase/Nuendo-ympäristöihin.
Efektituotantoon tarkoitettua omaa DSP-moottoria Audient ei tarjoa. Tallennettavan raidan kuuntelu kuivana hoituu olemattoman lyhyellä latenssilla iD22-mikseriohjelman kautta, mutta kaiun tapaiset tehosteet kuuntelun suloksi on poimittava tallennukseen käytettävästä audio-ohjelmasta.
Samaa iD22-ohjelmaa käytetään myös Riffin numerossa 4/2014 testatun ASP880:n hallintaan.

Konstailematta syntyy kelpoa

Audient iD22 on mainio tuote. Ulkoinen olemus on jämerä, kytkinten ja säätimien tuntuma herättää luotamusta ja kotelo on kyllin raskas pysyäkseen tanakasti sijoillaan työpöydällä. Kaikki toiminnot niin rauta- kuin ohjelmapuolellakin on toteutettu selkeästi ja helposti hallittavina. Talk back -valmius ja mahdollisuus vaihdella kuuntelua kätevästi kahden kaiutinparin välillä tuovat ison studion tuntua.
Toinen erillinen, omalla tasonsäädöllään ja kuuntelumiksauksellaan varustettu kuulokeliitäntä olisi antanut vielä yhden vahvan lisäargumentin laitteen puolesta, mutta hintaan suhteutettuna ominaisuuksia on kyllä nytkin roimasti.
Audiolaadultaan iD22 on tip top ja se istuu ammattilaisen matkasettiin tai pysyvän työpisteen perusyksiköksi kuin nakutettu. Optisen digitaaliväylän avulla tulokanavien määrä kasvaa kymmeneen, joten sopivalla lisäpalikalla saa hoidettua hieman isommankin session mikityksen kätevästi silloin, kun sellainen eteen osuu.

 

Audient iD22

USB-väylään kytkettävä audio interface Macille

• kaksi analogista tuloa
• kuusi analogista lähtöä
• optinen digitaalitulo sekä -lähtö, S/P DIF tai Adat

Mikrofoni/linjatulot:
• +48 V phantom kytkimellä
• maksimivahvistus 60 dB
• -10 dB:n vaimennus kytkimellä
• napaisuuden kääntö kytkimellä
• bassovaimennus, <100 Hz, 12 dB / oktaavi
• kakkoskanavassa erikseen instrumenttisovitus
Hinta: 599 e

Lisätiedot: Bright Sales & Installation

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffi-lehden painetussa numerossa 1/2014. Juttu julkaistiin verkkoartikkelina uudestaan sen vuoksi, että iD22:n kumppaniksi mainiosti soveltuvan kahdeksankanavaisen Audient ASP-880 -etuvahvistin/interfacen käyttötesti julkaistaan Riffin numerossa 4/2014, joka ilmestyy  3. syyskuuta 2014.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.