IK Multimedia Mixbox CS – 500-sarjaa virtuaalisena

|
Image

IK Multimedia Mixbox on virtuaalinen 500-sarjan räkki. Se on saatavilla sekä iPadille että Mac- ja Windows-ympäristöihin. Pakettiin kuuluu 70 plugaria, jotka on kuratoitu valmistajan T-RackS-, AmpliTube- & SampleTank-kokoelmista.

 

Virtuaalisen 500-räkin tiimoilla ei IK Multimedia ole ensimmäisenä asialla, vaan samantyyppisiä ratkaisuja ovat tehneet ainakin PSP, Slate ja McDSP. Mixbox CS on kuitenkin ensimmäinen myös iPadiin tuotu virtuaalinen plugariräkki, ja se vastaa toiminnoiltaan Mixboxin työpöytäversiota. 

iOS- ja iPadOS-ympäristöön saa plugareita hyviltä valmistajilta (mm. Fabfilter, DDMF, Eventide, Klevgränd, PSP), mutta Mixbox on ihan merkittävä lisäys tähän joukkoon, sillä valmistaja ei ole julkaissut T-Racksia iPadille. Heti alkuun: iPadissa tulee olla vähintään käyttöjärjestelmä iOS12.

Plugarien ohella suurin hyöty Mixboxissa on se, että käyttäjä voi muodostaa valmiita plugariketjuja ja tallentaa niitä esiasetuksiin. Lisäksi ketjussa olevien efektien keskinäistä järjestystä voi muuttaa tuosta vaan liu’uttamalla, mikä on erittäin kätevää. 

 

Omana appina tai plugarina

Mixboxia voi käyttää kahdella tavalla. Ensinnäkin itsenäisenä applikaationa, joka on tarkoitettu live-miksausta varten. Tällöin pystyy tallentamaan räkin asetukset kappaleiden mukaan (Song) aina tempoa myöten. Lisäksi löytyy Audio setup -lehti audio/midi- ja reititysasetuksille.

Image

Mixbox avattuna itsenäisenä appina. Yläreunasta valittuna stereotulo. 

 

Toinen tapa käyttää Mixboxia on avata se AUv3 -plugarina DAW-apin sisällä. Itse käyttämässäni Auria Pro’ssa Mixbox avataan kanavan, ryhmän tai master-lohkon insertteihin. Niihin se sujahtikin nikottelematta. Hyvää on sekin, että Mixbox vie vain yhden insert-paikan ja jättää tilaa muillekin plugareille.

 

Image

Mixbox plugarina Auria Pro -softassa.

 

Käytti Mixboxia sitten kummalla tavalla tahansa, palikat ovat samat. Yhteen räkkiin mahtuu enintään kahdeksan plugaria. Kunkin efektislotin yläpuolelta pääsee valikkoon, josta plugareita voi ladata. Kunkin plugarin voi laittaa bypass-tilaan. Tulo- ja lähtösignaalien tasomittarit ja liukusäätimet löytyvät näkymän vastakkaisilta laidoilta.

Mixboxissa on myös miksausaukeama, johon pääsee näppärästi yhdellä täppäyksellä. Kullekin plugarilohkolle on oma liuku, jolla sen tasoa voi nollakohdasta muuttaa. Jokaiselle lohkolle on vielä oma wet/dry-säädin, johon pääsee molemmista aukeamista. Lisäksi on undo/redo -toiminto.

 

Image

Mixboxin mikseriaukeama.

 

Valmistajan tekemiin esiasetuksiin on koottu valmiita plugariräkkejä (Rack Presets) laululle ja instrumenteille, ja niitä voi halutessaan käyttää  sekä muokata. Myös jokaiselle plugarille on valmistajan omia esiasetuksia (Module Presets). 

 

Plugaribuffetti

Mixbox avautuu omana appinaan koko näytön kokoisena, plugarina taas melko pienenä. Skaalaus onnistuu kuitenkin oikeasta alareunasta.

Mixbox tarjoaa ison noutopöydän, josta ensimmäisenä tarttuvat haaviin ne, joista heti löytää hyvän soundin, muihin tutustuu sitten ajan kanssa. Itselleni löytyi heti käyttöä Neve-, SSL- ja Pultec-tyylin ekvalisaattoreista (EQ81, British EQ, EQ-1A) sekä klassikkokompressoreita mallintavista (White 2A = LA2A, Black 76 = 1176, Model 670 = Fairchild sekä Bus Comp = SSL Bus Compressor). Myös Saturator X kuulosti heti hyvältä soundien lämmittämiseen. 

Kaikuosastolla pääsin nopeiten sinuiksi Plate Reverbin kanssa. 

Sähkispuolelta taas omimmilta tuntuivat Twin Reverb -mallinnus American Vintage yhdessä Cabinetin kanssa, samoin kuin Opto Tremolo ja Tape Echo.

Monet plugareista eivät kuormita CPU:ta juuri lainkaan, mutta joissakin tapauksissa mittari hyppäsi selvästi yhden plugarin vuoksi (esimerkiksi Saturator X, EQ81). Yksi täyteen ladattu, raskaammista plugareista koottu räkki nosti CPU:n kulutusta vajaan 30 prosenttia, kun käytin näytetaajutena 44,1 kilohertsiä. Vertailuna DDMF:n Magic Death Eye Stereo nostaa yksinäänkin 15–20 prosenttia prosessoritehon tarvetta. Toki tuli selväksi, että jos Mixboxilla viljelee jatkuvasti täysiä satseja sinne tänne, niin omalla vuoden 2017 i Pad Prolla rajat tulevat kyllä vastaan. Uudemmissa iPad-malleissa on tehokkaampi prosessori. Näytön koosta puolestaan sanoisin, että mitä isompi, sitä parempi, ja jos haluaa parhaan käyttökokemuksen, mielellään yli 10 tuumaa.

 

iPadille aivan ehdoton hankinta

Mixboxin iPad-versio tarjoaa käsittämättömän hyvän hinta-laatusuhteen, sillä kirjoittaessa tarjoushinta oli noin 44 euroa, siis reilusti alle euron plugaria kohti. Yleensäkin plugarit ovat iOS/iPadOS-järjestelmässä normaalia selvästi halvempia, mutta tämä on jo posketonta.

Mixboxin työpöytäversio on kalliimpi, ja sen ostamista harkitseva punnitsee varmasti asioita senkin mukaan omistaako Mixboxissa olevia plugareita tai niiden vastineita paljon jo entuudestaan. Toki virtuaaliräkki tuo oman lisäarvonsa. Jos käyttää iPadia musiikin tekoon, Mixboxin hankinta on erittäin helppo perustella itselleen vaikka hinta tästä nousisikin. 

 

IK Multimedia Mixbox CS

Virtuaalinen 500-sarjan efektiräkki iPadille

• 70 plugaria
• käyttö itsenäisesti tai plugarina seuraavissa apeissa:  Auria, Cubasis, GarageBand, AUM Mixer
• käyttöjärjestelmä: iOS/iPadOS lähtien versiosta iOS12
• toiminta malleilla iPad, iPad mini, iPad Air ja iPad Pro
• tarjoushinta App Storessa (kirjoitushetkellä) 43,99 e
• saatavana työpöytäversiona (Mac, Windows)

Lisätiedot: IK Multimedia

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.