Lewitt LCT 640 TS – kaksi yhden hinnalla

|
Image

Fiksataan sitten kun miksataan. Kerrankin se toimii.

Ytimeltään LCT 640 TS on aivan normin mukainen isokalvoinen studiomikrofoni, jonka suuntakuviota voi vaihtaa rungossa olevalla kytkimellä. Kapselinkin rakenne on perinteinen. Se koostuu kahdesta herttakuvioisesta puoliskosta, jotka on asemoitu selät vastakkain aivan kuten tapana on.

Suuntakuvion vaihto perustuu täysin siihen, missä suhteessa herttojen signaalit yhdistetään ja miksataanko niiden signaaleita toisiinsa myötä- vai vastavaiheessa. Tästä huolehtii mikrofonin oma sisäinen esivahvistin niin kauan kuin LCT 640 TS kytketään yhdellä johdolla mikrofonivahvistimeen.

Poikkeuksellista on se, että kapselin kumpaakin puoliskoa voi käyttää myös erikseen kytkinvalinnalla ja kahta erillistä johtoa käyttämällä. Silloin kummankin kalvon signaalin voi tallentaa erikseen omalle raidalleen ja summata vasta myöhemmin. Sen myötä mikrofonin suuntakuviota voi vaihtaa vielä miksausvaiheessa ja hallita sitä kautta myös äänitystilan akustiikan lopullista osuutta soundiin.

Tilanne vastaa kahden erillisen herttamikrofonin käyttöä niin, että ne asetetaan osoittamaan päinvastaisiin suuntiin ja kapselit mahdollisimman lähelle toisiaan. LCT 640 TS menee kuitenkin pitemmälle, sillä yhteisen kapselin muodostavat kalvot ovat paljon lähempänä toisiaan kuin kokonaiset mikrofonit konsanaan, eikä kalvojen välille muodostu merkittävää vaihe-eroa.

Suuntakuvion säädön ohessa voi panorointeja luovasti käyttäen luoda kapeampaa ja leveämpää stereokuvaa, jossa kuivasointisempi etukalvo naulaa äänen yhteen pisteeseen stereokuvassa, mutta akustiikkaa kuunnellut selkäpuoli levittää sointia sopivaan suuntaan. Kumpaakin signaalia voi myös kompressoida, ekvalisoida tai efektoida vapaasti toista puoliskoa häiritsemättä.

LCT 640 TS soveltuu myös MS-stereon tallennukseen, kun sen kyljen kääntää kohden äänilähdettä ja säätää sitten stereokuvaa panorointisäätimillä. Tämä muistuttaa herra Blumleinin alkuperäistä skeemaa, jossa mono-komponentti tallennettaisiin pallomikrofonilla ja laidat kahdeksikolla. Nykyisin yleistä herttamikrofonin ja kahdeksikon MS-asetelmaa LCT 640 TS ei vastaa.

Summaus miksausvaiheessa hoituu joko Lewittin VST- ja AU-normeihin sopivalla plug-in-applikaatiolla tai vaihtoehtoisesti mikserin kanavasäätimillä.

Selvä peli

Perustilassa LCT 640 TS on soinniltaan hallittu, miellyttävän selkeä ja levollinen, ts. ammattitoimiin passeli mikrofoni. Mekaniikaltaan ensiluokkaiseen kehtoripustimeen voi liittää magneetilla lukittuvan pop-filtterin, joka istuu tyylillä kokonaisuuteen ja hoitaa tehtävänsä mainiosti.
Bassoleikkurilla saa siivottua alakerran jymyt pois, ja kolmiportainen vaimennin on avuksi, jos äänilähteen äänekkyys uhkaa tuottaa kalvolta liian väkevän signaalin etuvahvistimelle. Tähän asti toiminta ja soundi vastaavat edullisempaa LCT 640 -perusmallia.

Kun erikoisversion kylkeen liittää pakettiin kuuluvan adapterijohdon ja ottaa käyttöön kapselin jako-option, alkaa varsinanainen hupi, jota ei kannata jättää hyödyntämättä. Harvoin äänittäminen yhdellä mikrofonilla on nimittäin näin antoisaa ollut!

 

Lewitt LCT 640 TS

Studiomikrofoni vaihdettavalla suuntakuviolla

• suuntakuvion vaihto äänitettäessä tai jälkikäteen
• bassoleikkuri: ei vaimennusta; 40 Hz (12 dB/okt); 
80 Hz (12 dB/okt); 160 Hz (6 dB/okt)
• signaalitason esivaimennin: 0 dB; -6 dB; -12 dB; -18 dB
• herkkyys 31,4 mV / Pa, hertta
• kohinaetäisyys 83,5 dB (A)
• itseiskohina 10,5 dB (A), hertta
• FET-esivahvistimen dynamiikka-alue 123,3 dB (A)
• maksimiäänenpaineen kesto ilman esivaimennusta: 133,8 dB SPL, 0,5 % THD
• hintaluokka: n. 900 euroa

Lisätiedot: Profitron

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2017. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.