Line6 XD – langattomasti lupavapaalla kaistalla

Lupavapaasta 2,4 gigahertsin taajuusalueesta on tullut suosittu jokamiesluokan langattomien laitteiden toimintakaistana. Nyt asialla on Line6, kolmella eri hintatason ja järeysluokan digitaalisella järjestelmällä.

Kevein kokeiluun saaduista seteistä on XD-V35, joka koostuu hieman tavanomaista direct boxia kookkaammasta vastaanottimesta ja THH06-käsilähettimestä. Jälkimmäisen vaihtoehdoksi voi myös valita TBP06-vyölähettimen.

Systeemi tarjoaa kuusi valinnaista kanavaa ja valmistaja lupaa, että yhtä monta XD-V35-settiä saa toimimaan samassa tilassa samaan aikaan. On kuitenkin hyvä huomioida, että liikennöinti tapahtuu samalla taajuusalueella, jolla operoidaan myös esimerkiksi WLAN-verkoilla ja bluetooth-laitteilla. Omalla bändikeikalla tämä ei luultavasti aiheuta pulmia, mutta suurissa yleisötapahtumissa – festivaaleilla ja messuilla – saattaa olla käytössä runsaastikin keskenään kilpailevia laitteita ja ennustettavuus sen vuoksi kehno.
Ja ihan jo kohteliaisuuden vuoksi on syytä myös varmistaa, ettei omien langattomien sinänsä moitteeton toiminta aiheuta muille käyttäjille ainakaan kohtuuttomasti ongelmia. Vähänkään isommassa tapahtumassa olisikin syytä koordinoida langattomien käyttö jo ennalta, ettei naapurilavan toiminta halvaannu, kun oma systeemi napsautetaan käyntiin.

Joka tapauksessa XD-V35:n virittely on helppoa kuin heinän teko ja käy nopeasti. Virrat päälle, taajuuden valinta vastaanottimessa kiertokytkimellä ja lähettimen päässä painonapilla ja menoksi. 
Ulkoisella verkkolaitteella toimivan vastaanottimen takalaidassa on tukeva silmukka, johon virtalähteen johdon saa luotettavasti ankkuroitua vedonpoistoa varten. 

Erillisiä antenneita ei ole, vaan vastaanotin nappaa lähetyksen ilmasta omalla sisäisellä antennillaan.
Kokeilussa oli setti käsilähettimellä; ja sekä yhteyden vakaus että soundipuoli toimivat kuten pitikin. Valmistaja lupaa kantamaksi 83 metriä avoimessa tilassa, mutta niin kauas ei testitiloissa pääse. Yhteys ei kuitenkaan pätkinyt seinän taaksekaan siirryttäessä, joten tyypillisen näyttämön rakenteetkaan tuskin radiosignaalia torppaavat. Hyvä näin.

 

Vaihtoehtoja vaativampaan käyttöön

Puolen räkkiyksikön mittaisella vastaanottimella toteutettu XD-V55 ottaa joka suhteessa ison askeleen järeämpään suuntaan. Tämän jutun pääkuvassa näkyvä systeemi tarjoaa jo 12 samanaikaista kanavaa, vastaavin reunaehdoin kuin edellä. Mittarointia on enemmän ja antennit nyt ulkoisia. 

Myös soundipuoleen on panostettu ekstraa: sarjaan kuuluva THH12-käsilähetin ei itsessään muutu miksikään, mutta vastaanotin tarjoaa sille soundivaihtoehtoina neljä erilaista mallinnosta tunnetuista mikeistä. Valikoimaan kuuluvat Shuren SM58 ja SM57, Sennheiserin e835 sekä Line6:n oma ”Custom”. A/B-vertailua mallinnosten autenttisuuden toteamiseksi ei ole oikein edes mahdollista tehdä, mutta ensinnäkin jokainen mallinnettu vaihtoehto kuulostaa omanlaiseltaan ja lisäksi ne vastaavat soundillisesti mielikuvaa mallinnoksen kohteista. Ja ennenkaikkea miksaajalla on mahdollisuus mallata solistille yhdellä ja samalla mikrofonilla neljää erilaista ja perustervettä soundia erittäin nopeasti ja kätevästi.

Mallinnosten lisäksi tarjolla on kolme erilaista esiekvalisointia, joita ei ole pakko käyttää, mutta joiden joukosta saattaa löytyä johonkin tilanteeseen nopea patenttiratkaisu.

 

XD-V75 nousee tämän portaikon huipulle 14 samanaikaisen kanavan ja 100 metrin kantaman turvin. Line6:n oman Custom-mikrofonisoundin lisäksi tarjolla on yhdeksän erilaista mikrofonimallinnosta, joiden joukossa on mm. Audixin, EV:n, Sennheiserin ja Shuren mallistoa. Näiden lisäksi soundillista liikkumavaraa tuovat yhdeksän erilaista esiekvalisointia, joiden valikoimassa on huomioitu niin erilaiset mikrofonien kuin instrumenttienkin käyttötilanteet.

Systeemi toimii THH12-käsikapulalla tai TBP12-vyölähettimellä. Testisettiin kuului esimerkiksi luentokäyttöön ja tuote-esittelytilanteisiin soveltuva sankamikrofoni pallokuvioisella kapselilla.

 

 

Käypää laatua edullisesti

Line6:lla on vankka kokemus digitaalitekniikasta eikä yrityksen nykyinen omistaja, Yamaha, ole ainakaan sen kokemattomampi tekijä audioalalla. Tämä myös näkyy nyt kokeilluissa langattomissa järjestelmissä. Ne olivat mutkattomasti käytettäviä, pelasivat luotettavasti ja tarjosivat perusasiallisen audiolaadun.

Ainoastaan sankamikrofonin mekaaninen toteutus jätti hieman vaivautuneen olon. Konstruktio on kevyt ja sitä voi säätää omien mittojen mukaiseksi, joten tarkastuspöytäkirjan sarakkeisiin laitetaan kuittaukseksi kruksit. Marginaaliin merkataan kuitenkin, että ohuesta metallilangasta taivuteltu kokonaisuus oli käytännössä hankala saada istumaan luotettavasti ja mukavasti paikoillaan, eikä mikrofonin asemointikaan onnistunut ihanteellisesti. Jos tämä asia hoidetaan paremmalle tolalle, koossa on todella onnistunut paketti, sillä muilta osin nämä langattomat tarjoavat käsi- ja vyölähettimineen edullisessa hintaluokassa mainion vastineen rahalle.

 

Line6 XD

Edullisia digitaalisia langattomia, jotka toimivat 2,4 GHz:n lupavapaalla taajuusalueella

 

XD-V35
• vastaanotin, pöytämalli
• sisäinen antenni
• THH06-käsilähetin tai TBP06-vyölähetin
• kuusi samanaikaista kanavaa
• ns. katuhinta käsilähettimellä n. 220 e

XD-V55
• vastaanotin, 1/2-räkkiyksikön koko
• ulkoiset antennit
• THH12-käsilähetin tai TBP12-vyölähetin
• 12 samanaikaista kanavaa
• neljä eri mikrofonimallinnosta
• neljä eri esiekvalisointia
• ns. katuhinta käsilähettimellä n. 370 e

XD-V75
• vastaanotin, 1/2-räkkiyksikön koko
• ulkoiset antennit, antennisignaalin jako
• THH12-käsilähetin tai TBP12-vyölähetin
• 14 samanaikaista kanavaa
• 10 eri mikrofonimallinnosta
• 9 eri esiekvalisointia
• ns. katuhinta vyölähettimellä ja sankamikillä n. 490 e

Lisätiedot: Yamaha Pro Audio
 

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 6/2015. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.

Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

01.01.2017
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy