Ludwig Neusonic – L niin kuin legendaarinen

|
Image

…sitähän amerikkalainen Ludwig rumpuvalmistajana on, jos kuka. Neusonic puolestaan on Ludwigin kädenojennus keikkailevalle rumpalille, joka on haaveillut ”Made in USA” -klassikkosetistä, mutta ei halua maksaa maltaita sellaisen saadakseen.


Neusonic (jonka keskelle valmistaja kirjoittaa ison S-kirjaimen) lupailee tarjoilla enemmän kuin maistiaiset siitä amerikkalaisesta rumpujen valmistustaidosta, näkemyksestä ja laadusta, joista 110-vuotista taivaltaan juhliva Ludwig on vuosikymmenien varrella opittu tuntemaan – ja vieläpä kaikkien aikojen houkuttelevimmalla hintalapulla.

Kuulostaa kiinnostavalta kombinaatiolta, semminkin kun kustannustehokkaat Neusonicit valmistetaan samassa Pohjois-Carolinan päämajassa, josta tulevat myös Ludwigin arvostetut, kustomoidut ”Ameriikan setit”. Ja tämähän se uutuuden myyntipointti onkin.

Jotain on tietysti täytynyt tehdä eri tavalla. Viimeistelyssä on pikkuisen tingitty, samoin kalvoissa, ja eroa kustomoituihin klassikoihin löytyy myös runkorakenteesta. Neusonicissa vain kolme päällimmäistä kerrosta ovat vaahteraa, kolme sisimmäistä punaruskeaa kirsikkapuuta. Yhdistelmällä saattaisi pystyä tuottamaan myös koivulta vivahtavaa, valmiiksi ekvalisoitua, kurinalaisesti käyttäytyvää ja terävästi artikuloivaa soundia.

Myös koko- ja pinnoitevaihtoehtoja rajoittamalla on pystytty tinkimään valmistuskuluista niin, että laatu on voitu pitää korkealla, ilman että valmistusta olisi tarvinnut siirtää Kaukoitään.

 

Alussa oli hinta

Neusonic noudattelee huonekalujätti Ikean tuotefilosofiaa siinä, että hintalappu on suunniteltu ensin, ja sitten on keksitty keinot millä siihen osutaan. Tärkeillä Yhdysvaltojen kotimarkkinoilla paketin hinta on saatu puristettua alle kriittisen tuhannen dollarin rajan, mikä on amerikkalaisesta näkökulmasta ennen kuulumatonta ”kotimaisissa” rummuissa. Taalahinta on veroton, mutta niinhän hinnat siellä ilmoitetaan.

Hinnoittelussa on muutakin taktikointia, kysehän ei ole koko setistä, vaan kahden tomin ja bassarin runkopaketista. Virveli sekä tarvittavat pidikkeet ja telineet pitää hankkia erikseen, ellei sellaisia satu olemaan ennestään omasta takaa. Useinhan niitä on.

Neusonicia kaupitellaan kahtena kolmen rummun runkopakettina, joista 20-tuumaisella litteällä bassarilla varustettu, näppärä perinne/jazz/kokkari/kuppila-työkalupaketti sujahtaa kivutta henkilöautoon.
Riffin kokeilussa kävi 22-tuumaisella, syvemmällä bassarilla varustettu vähän jykevämpi satsi, jonka on tarkoitus tarjota hieman voimakkaampaa ja rokkaavampaa potkua.

Molemmissa runkopaketeissa etutomi on sama, vain lattiatomi kasvaa tai kutistuu parilla tuumalla bassarin mukana. 12-tuumaisen etutomin molemmille puolille voi halutessaan ostaa irtopönttöinä kymppi- ja/tai kolmetoistatuumaiset.

 

Tulkoon soundi

Pintavaihtoehtoja on tätä kirjoitettaessa vain neljä: luonnonvärisen Sugar Maplen ja retrohenkisen Skyline Bluen lisäksi Aspen White ja Black Cortex, joista vain viimeksi mainittu mustana ja kiiltäväkylkisenä poikkeaa malliston matta-estetiikasta.

Valmistustekniikassa poikkeavinta onkin pinnoite, joka laminoidaan muotissa viilujen kanssa kiinni runkoon, eikä ole perinteisen wrapin tapaan jälkikäteen liimattava irrallinen osa. Tämä voisi teoriassa edistää sitä, että koko rumpu värähtelee ja soi yhtenä kappaleena.

Ja varsin hyvät värinät ja vibathan näistä kannuista saa. Keskimääräistä ohutkuorisempien, vain viiden millimetrin vahvuisten runkojen, perusterävän viisteen ja prässivanteiden tuottama sointi on mukavan sävykäs ja monipuolinen. Niin etutomi kuin perinteistä kantti-kertaa-kantti-laatua edustava iso lattiatomikin vastaa taputteluun herkästi ja terveesti.

22-tuumaisen bassorummunkin perussoundi on tuhdin vakuuttava, vaikka runko on todella ohkainen. Etutomi tietenkin ripustellaan muualle kuin bassariin, tuskin näin ohut reunavahvikkeeton kuori sen lisäpainoa kestäisikään.

 

Kestää kyydissä

Koska Neusonicin suunnittelupöydällä on piirretty näppärää jokapaikan käyttörummustoa, on roudauskelpoisuuteen panostettu. Tomien pienet Mini Classic -virityspesät ja bassarin vannekoukut ovat hienostuneen kevyet. Tyylikkäistä, kapeista bassarin jaloista on poistettu kaikki säätömahdollisuudet, mutta eipä niihin sellaisia kaipaakaan. Kevyestä raudasta seuraa helposti huteruutta, mutta tällaista ei huomaa Neusonicin kohdalla. Kokonaisuus on tasapainoinen.

Rumpujen simppeli, konstailematon rakenne sekä kohtuullisen litteät bassorummut ja matala etutomi takaavat, että setti kulkee matkassa sujuvasti, mutta tuntuisi kestävän kovempaakin käsittelyä.

Neusonicissa erityistä onkin, ettei sen olemuksessa ja soundissa ole mitään kovin erityistä – ja siihen on varmasti pyrittykin. Rummut vastaavat hyvin sellaisen soittajan käsittelyyn, joka tietää mitä haluaa. Neusonicit eivät ole ulkoisesti liikaa mihinkään genreen kallellaan, ja soundillisestikin kioski on tyhjä taulu, puhdas pöytä tai mitä vertauskuvia niitä nyt onkaan. Laadukkaammilla lyöntikalvoilla sekä niitä omaan makuunsa virittämällä ja demppaamalla tällaisista pöntöistä saa varmasti irti pitkälti sen mitä haluaa.

 

Kokkareilta pubiin

Image

Neusonicia uskaltaa suositella käyttösetiksi melkeinpä kelle tahansa rumpalille musiikkilajista riippumatta. Tällaisen jokapaikan rummuston virittelee ja demppaa helposti kokkaritunnelmiin arki-iltana, mutta sama satsi pelittää myös rokkenrolliin pubissa viikonloppuna.

Kokeilun perusteella Neusonic vaikuttaisi pohdinnan arvoiselta myös sellaiselle soittajalle, joka arastelee kalliin high end -settinsä pakkaamista mukaan riskikeikoille. Niille, joiden suhteen ei voi olla varma kaatuuko rumpujen päälle kaljatuoppi – vai kenties sen kantaja.

Loppupelissä Neusonicin plussana voi nähdä senkin, että settiin ei kuulu virveliä. Samankin setin luonnetta pystyy muuntamaan kivasti sen myötä, asetteleeko virvelitelineeseen läskin, syvän puuvirvelin vai kipakan litteän teräsrummun.

Oikeastaan ainoa kysymys, joka jää lopulta ratkaistavaksi kuuluu: ”ottaisiko kaksikymppisen vai kakskakkosen”. Ja siihen oikean vastauksen tietää jokainen parhaiten itse.


Ludwig Neusonic

Edullinen amerikkalaisrummusto

• 22" × 16" bassorumpu
• 12" × 8" etutomi
• 16" × 16" lattiatomi

Hintaluokka < 1500 euroa

Lisätiedot: Ludwig

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.