Mad Professor Electric Blue II – chorusta ja vibratoa

|
Image

Jos on tähän asti ajatellut niiden olevan yksi ja sama efekti, niin nyt asia on helppo tarkistaa: kahelin proffan uusin pedaali toimittaa kumpaakin ja vaihto käy salamana.

 

Jämerään metallikoteloon rakennettu Electric Blue II on uusi versio liki vuosikymmen sitten esitellystä pedaalista, eikä sekoittumisen vaaraa aiemman kanssa ole, vaikka kotelon pinta ja merkki-led hohtavat edelleen tutuissa sinisen sävyissä. Siinä missä ykköspolven laitteessa oli kolme säädintä pelkän chorus-efektin hallintaan, on kakkosversiossa neljä potentiometriä sekä vipukytkin, jolla valitaan efektiksi joko chorus tai vibrato.

Käyttö hoituu joko virtalähteellä tai neppariparistolla, sillä virtapihin laitteen kulutukseksi ilmoitetaan vaivaiset 35 milliampeeria – noin kymmenesosa tyypillisen digipedaalin virrantarpeesta.

Analogisen kytkennän lisäksi laite on perinteinen kitaraefekti myös siinä suhteessa, että signaali on monoa mennen tullen. Efektin ohitus hoidetaan naksahtavalla jalkakytkimellä ja kytkentä on tyypiltään true bypass. Toisin sanoen pedaalin koko elektroniikka ohitetaan silloin, kun efekti ei ole päällä.

 

Nupista pedaalia

Säädinnelikko on selkeä. Depth määrittää helinän tai vouvauk-sen laajuutta säätöhaarukan ulottuessa vienosta huojunnasta hulvattomaan liiraukseen. Liikkeen nopeutta säädellään erikseen ja hitaimmillaan speed-namikan takaa löytyy lähes staattinen tila, kun taas toiseen ääreen käännettynä efekti pulputtaa todella eloisasti. Vaikka ero ääripäiden välillä on suuri, riittää potentiometrissa tarkkuutta, jolla esiin saa musiikin luonteeseen passaavan modulaatiovauhdin.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Mix on nimensä mukaisesti kuivan ja efektoidun signaalin keskinäisen miksauksen säätö, mutta täysin kuivaa signaalia ei Electric Blue II:n läpi virtaa vaikka mixin kääntäisi aivan minimiinsä. Miedoimmillaankin pedaali antaa kevyen sävytyksen soinnille – choruksen puolella aavistuksen helisevää kimalletta, vibraton osalta lempeää huojuttelua, jolla vibrakammen loivan käytön voi korvata pitkään soivien sointujen elävöittäjänä.

Kokonaan uutena ominaisuutena ykköspolveen nähden on tone-säädin, jolla efektin sointia voi himmata tai kirkastaa. Kasarivaikutteista superhelisevää ja ultra-ohkoista digi-chorus-soundia ei ihan sentään tästä pedaalista irtoa, mutta analogiseksi chorukseksi sen saa soimaan huomattavan kirkkaasti. Ja silti säädintä sopivasti kiinnipäin kääntämällä sävy pyöristyy oivallisesti ja ennen kaikkea selkeyttään menettämättä. 

Vibratolla saa jopa ihan omanlaisensa räyhäsoundin, kun tonen kääntää täysin kiinni ja mixin samaan aika apposelleen – siinä ei tarvita enää lisämausteeksi edes säröä, äkäisempi akordin käskytys riittää mitä kuuluu ja kuka käskee -meininkiin.

 

Napakymppi

Näin simppeliltä vaikuttavaksi laitteeksi Electric Blue II on hämmästyttävän moni-ilmeinen efekti. Sen kaksi puoliskoa eroavat toisistaan enemmän kuin ne kuuluisat kolikon kääntöpuolet ja kummallakin – niin choruksella kuin vibratollakin – saa aikaan todella moninaisia ja läpeensä musikaalisia sävyjä. 

Kitaran oma soundi välittyy myös hienosti pedaalin läpi, eikä efekti peitä soitinten ominaispiirteitä vaikka sitä annostelisi vähän reippaamminkin. 

Erityisen ilahduttavaa on se, että tuotokset saa kuuluviin ilman minkäänlaista taustakohinaa. Loistava suoritus proffalta.

 

Mad Professor Electric Blue II

Analoginen Chorus/vibrato-efekti

• depth-, speed-, mix- ja tone-säädöt
• chorus/vibrato-valitsin
• true bypass -ohituskytkentä
• hinta 210 euroa

Lisätiedot: Mad Professor 

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.