Mapex Armory – keskiluokan kirittäjä!

|
Image

Mapexin Armory on ollut jo tovin saatavilla, mutta ansaitsee esittelynsä. Kyseessä ei nimittäin ole mikään vanha tuttu vähän tuunattuna ja uudella nimellä, vaan aito uusi mallisto Mapexin harrastaja- ja ammattirummustojen puoliväliin.

Mapex on pannut keskikastiaan reippaasti uusiksi suositun Meridianin poistuttua markkinoilta. Edeltäjiinsä verrattuna uutta ja ennennäkemätöntä Armoryssa ovat esimerkiksi rungot, viisteet ja tomiripustukset.

Ensituntuma Armoryyn on soundeja myöten suorastaan harmittavan hyvä. Mitä saumaa high end -kalustoille jää markkinoilla, jos jo alle tonnilla saa treeni-, keikka- ja arkikäyttöön tämän laatuluokan kattauksia?

Rummuston syvä 22-tuumainen bassari on mitoiltaan lajinsa isoimmasta päästä, mutta nousee boksista soittoasemiin yllättävän kevyesti. Runko ei ole erityisen ohut ja kun käytetyt puulajitkin ovat tyypillisimpiä, selityksen täytyy piillä raudassa. Vakioreleistä onkin saatu viilattua pois jotain joutavaa, ja tietty bassarin päältä puuttuva tuplatomitelinekin vaikuttaa asiaan.

Linjakkaat teleskooppijalat säätyvät pykälittäin haluttuun etukulmaan, ja piikillä saa lisäpitoa, jota rumpu saattaa tarvitakin seisoessaan omillaan ilman etutomien painolastia.

Tehdaskalvoina Armoryssa käytetään odotetusti Remon edullista UT-sarjaa, joista bassarissa potkupuolella nähdään kirkas ja edessä karhea versio. Lähtösoundin saama arvosana on huomattavasti enemmän kuin tyydyttävä: peruspotku on toivotun tymäkkä, ja jotain soundin hallittavuudesta kertoo sekin yllätys, ettei bassari välttämättä kaipaa avukseen edes demppausta.

Vain virityspesien määrä – kahdeksan kalvoa kohti – tämän kokoisessa rummussa vihjaa, että jossain on pitänyt tinkiä, jotta hintalapusta on saatu nipistettyä neljäs numero. Suurempaa huolta tämäkään havainto ei kuitenkaan käytännön toimintaan teetä, ainakaan PS3-tyyppisillä vahvikerenkailla varustettujen oletuskalvojen ruuvailu ei tunnu normaalia työläämmältä.

 

Rokin suuntaan

Armory Rock -nimiseen testikattaukseen kuuluu kolme tomia: syvähköt 10- ja 12-tuumaiset edessä ja täyssyvä 16-tuumainen lattialla. Koska bassarissa ei ole tomipidikettä, etutomit killutellaan kevytrakenteisilla irtoripustimilla, jotka kiristellään yksitellen esimerkiksi peltitelineisiin. Pidikkeessä on näppärä tuotekehittelyidea: nivelletty kiristysleuka, johon voi koodata jo etukäteen käytetyn putken paksuuden (1" ja 3/4").

Saturn IV -sarjasta kopsatun uuden tomien ripustussysteemin tarkoitus on edesauttaa rungon resonointia, ja tomien kolmipistekiinnitys onkin hoidettu jännästi: kaksi pistettä kiinnittyy yläkalvon ruuveihin ja kolmas ei varsinaisesti mihinkään – se vain lepää runkoa vasten vapaasti. Niin hyvältä kuin patentti käytössä tuntuukin, alkutoimista se tekee hieman hankalaa.

Syvät etutomit ovat monien mielestä menneet aikaa sitten muodista pois, ja syystä. Taas täytyy todeta, että ainakin vähän pienikokoisemman, nuoren ja/tai matalammalla istuvan soittajan korkeudelta katsoen Armorynkin syvät etutomit – varsinkin ”kakskakkosen” bassarin päällä – tuottavat väkisin pientä ergonomista haastetta.

Soundissa haastetta on vähemmän. Vaikkei optimaalinen viritysalue tomeissa laajimpia olisikaan, keskimääräisillä kireyksillä rummut soivat lämpimästi ja terveesti. Sointi ei ole pituudella pilattu, toisaalta keikkakäytössä ja varsinkin mikitettyinä pitkään soivista tomeista on yleensä vain harmia. Nytpä säästyy geeliklönttien ja teippien virittelyltä.

Niin testatun rummuston runkorakenne, tuumakoot kuin tietysti nimikin viittaavat siihen, että alla ovat rokkikannut. Rumpujen olomuoto ja tuntuma kehottaakin vaihtamaan kapulat yhtä kokoa isompiin ja soittamaan hieman tavallista päättäväisemmin – ja kun uskoo tuntemuksiaan, lopputulos palkitsee.

 

Täyttä terästä

Setin mukana toimitetaan siisteillä putkipesillä varustettu Mapexin Tomahawk-virveli, joka teräsrunkoisena poikkeaa muista Armory-rummuista. Tomien tapaan virvelin viritys on ongelmatonta, ruuvit kiertyvät pesissä täsmällisesti ja ovat hyvässä voitelussa. Myös virvelin 2,3-milliset prässivanteet ovat samaa linjaa tomien kanssa. Oletuskalvona on tomeista poiketen aito Remon karhea Ambassador.

Virvelin tyyppisointi on teräkselle ominaisesti vähän kolahtava ja karkea, ja rumpu tuntuu pelittävän tomien tapaan keski-kireyksillä paremmin kuin skaalan ääripäissä: löysällä sustain lyhenee ja tiukalla sointi alkaa hieman tukahtua. Matto mekanismeineen on simppeli, mutta aivan pätevä.

Virveli ei kenties ole herkin mitä on tavattu, mutta vastapainoksi reunalyönnillä irtoaa komentoa siihen malliin, ettei takapotkun paikan pitäisi jäädä lähipiirille epäselväksi.

 

Pyöreämpää kontaktia

Armory-rummustossa mielenkiintoa herättävät ennen kaikkea rungot viisteineen. Siinä kun Armorya edeltänyt Mapexin vaahterainen keskikasti oli tomien osalta selvästi ohuempaa, Armoryn runko muistuttaa Meridian-sarjan paksumpaa koivusettiä sekä viilujen määrän että kokonaisvahvuutensa osalta.

Armoryn kuudesta viilusta laminoitu reilun seitsemän millimetrin vahvuinen runko on jämäkkää tavaraa, mutta rakenne on nyt hybridi, jonka ydinviilut ovat vaahteraa ja pinnat koivua.

Myös rumpujen kantit poikkeavat valtalinjasta siinä, että normiterävä, ulkolaidasta alkava 45-asteinen viiste on vaihdettu selvästi sisennettyyn ja pyöristettyyn profiiliin, jonka tarkoituksena on välittää kalvon värähtelyä runkoon normaalia väkevämmin.

Sisennetty viisteen harja tarjoaa bonuksena muutakin: se jelppaa mitoiltaan monenkirjavia kalvotyyppejä ja -malleja istahtamaan vanteen alle paremmin ja tiukemmin kuin tyypillinen ulkolaitaviiste.

Viisteet ovat moitteetonta työtä, samoin raikkaanvaalea koivuinen sisäpinta, jonka sealer-käsittely on olemattoman kevyt.

 

Pykälää parempi

Mapexin Armory osoittaa yleisesti, että monikansallisilla markkinoilla rumpujen laatutaso tässä kategoriassa on jälleen noussut pykälällä. Tonnin kiinalaisrummuista ei osaavimpien valmistajien kohdalla enää ongelmia löydä muuten kuin hiuksia halkomalla.

Testatun viiden rummun Rock-setin ja kuvassa esiintyvän yhtä lattiatomia isomman Studioease-setin rinnalla tarjolla on kaksi muuta peruspakettia: Studioeasen Fast-versio, jonka etutomit ovat tuuman ja lattiatomit kaksi tuumaa lyhyempiä, sekä Fusion-setti, joka porukasta ainoana tarjoaa 20-tuumaisen bassarin ja sopuisan 10"-12"-14"-tomikattauksen. Fusion onkin kookkaahkon Armory-malliston kannatettavin vaihtoehto nuoremman, pienikokoisemman rumpalin setiksi.

Irtorumpujakin kuulemma saa, samoin telineitä ja pedaaleita – kromattuna, mustana sekä jopa niiden sekoituksena. Armory-rumpupakettihan ei sinänsä sisällä telinerautaa tomien ripustimia ja jalkoja lukuun ottamatta.

Puolesta tusinasta säihkyviin bursteihin painottuvasta pintaviimeistelystä mainittakoon maanläheisimpänä vaihtoehtona tummanruskea ”Transparent Walnut”.

Kokeilun perusteella voi summata, että Mapexin Armory on huoleton, pätevä ja keikkakelpoinen rummusto, jonka komea ulkonäkö, vankka rakenne, toimiva mekaniikka sekä kipakkuutta ja lämpöä tarjoava sointi täyttävät speksit vaivatta.

Mapex Armory

Keskihintainen rumpumallisto

Testisetti:
• 14" × 5,5" virveli
• 22" × 18" bassorumpu
• 10" × 8" ja 12" × 9" pikkutomit
• 16" × 16" lattiatomi

HIntaluokka noin 900 euroa

Lisätiedot: EM Nordic

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2017. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.