Marshall Origin 50C – vahvistinjätti palaa juurilleen

|
Image

Marshallin uusi vahvistinsarja viettelee ulkoasullaan ja lupailee klassisia 
soundeja nykypäivän mukavuuksilla. Voidaanko 60- ja 70-lukujen kolossit jättää vihdoin varaston perukoille pölyyntymään?

 

Aikana, jolloin PA-järjestelmät olivat vasta konserttipaikkojen ääniteknikoiden kaukainen haave, Marshall Amplificationin valmistamat järeät vahvistintornit hallitsivat rock-kenttää aina pikkuklubien nurkilta stadionlavoille saakka. Vuosien vieriessä ja äänentoistojärjestelmien kehittyessä kitaristit kaikkialla maailmassa ovat ottaneet asiakseen tavoitella näiden myyttisten vahvistinten tuottamaa tuhtia soundia, mutta ilman tärykalvojen hyvinvointia vaarantavaa äänenpainetta.

Marshall itse pyrkii iskemään nyt tähän markkinarakoon mainostamalla alkuvuodesta lanseeraamaansa Origin-sarjaa paluuna juurilleen. Monien mielissä ajatukset liitelevätkin välittömästi tiettyihin 60-luvun puolivälin akryylisen etupaneelin omaaviin vahvistinmalleihin, eikä uusien tulokkaiden ulkoinen habitus ainakaan tätä mielleyhtymää hälvennä: musta tolex-pinta kultaisilla reunalistoilla ja kuvioidulla etukankaalla ovat kuin suoraan yhtiön tuonaikaisista katalogeista.

Testissä ollut 50-wattinen kombo on sarjan suurikokoisin ja -tehoisin malli. Komboja on saatavilla myös 10- ja 5-wattisina, kun taas nuppivalikoimasta löytyy 20- ja 50-wattiset versiot. Erot eri mallien välillä muodostuvat lähinnä ulostulotehoista ja Powerstem-nimen saaneen tehonalennustoiminnon käytössä kulloinkin olevista wattilukemista.

 

Perinteitä kunnioittaen

Pohjimmiltaan kyseessä on yksikanavainen vanhan koulukunnan putkivahvistin muutamalla harkitulla modernilla lisäyksellä.
Testilaitteen sisällä hohkaa kolme ECC83-etuasteputkea ja monia Marshall-puristeja ilahduttava EL34-pääteputkikaksikko. Kauitinelementtinä toimii 12-tuumainen Celestion G12N-60 Midnight 60.

 

Image


Näennäisestä yksinkertaisuudesta huolimatta vahvistimesta löytyy säätövaraa jopa yllättävän suurissa määrin. Äänenvoimakkuutta ja saturaation määrää säädetään perinteisten master volume- ja gain-potikoiden avulla. Jälkimmäiseen on liitetty säröä entisestään lisäävä boost-toiminto, joka kytketään päälle ja pois joko nostokytkimellä tai laitteen mukana tulevaa jalkakytkintä polkaisemalla.

Tavanomaisten ekvalisaattorisäätöjen (bass, middle, treble) lisäksi mukaan on ympätty mielenkiintoinen tilt-säädin, jolla useammalla sisääntulolla varustetuista Marshall-vahvistimista tutut Normal- ja High Treble -kanavat on sulautettu yhteen namiskaan. Näin ollen diskantin määrää voidaan säätää normaalin ja lisätyn välillä näppärästi ilman piuhojen kanssa puljaamista. Presence-säädin laajentaa ylätaajuksien hienosäätömahdollisuuksia vielä entisestään.

Jo aiemmin mainitulla Powerstem-tehonalennuskytkimellä voidaan valita haluttu ulostuloteho 50, 10 ja 5 watin väliltä. Origin-sarjan hyödyntämä Powerstem-tekniikka poikkeaa Marshallin aiemmin käyttämästä pentodi/triodi-metodista siten, että tällä kertaa se laskee päätevahvistimen jännitetasoa. Tämän luvataan vähentävän tehoa ilman soundin sävyn muuttumista, ja käytännössä puheet osoittautuvat hyvinkin paikkaansa pitäviksi.

Vahvistimen takapaneelista löytyvät liitännät 8 ja 16 ohmin kaapeille, kaiutinemuloitu DI-lähtö, liitin mukana tulevalle jalkakytkimelle sekä samaisella jalkakytkimellä toimivan efektilenkin send- ja return-jakit.

 

Jämäkkä laite, jämäkkä soundi

50-wattinen testimalli vakuuttaa olemuksellaan. Kahvaan tartuttaessa tunne siitä, että hyppysissä on jotakin merkittävää, on vahvasti läsnä, ja rakenne vaikuttaa kaikin osin roudausta ja elämää hyvin sietävältä.

Ensimmäinen avoin A-sointu kaikki namiskat puolenpäivän tienoilla, hivenen muita maltillisimmille lukemille jätettyä äänenvoimakkuutta lukuun ottamatta, tekee kertaheitolla selväksi, että tavoitteessa vangita jotakin olennaista takavuosien soundeista on onnistuttu. Laitteesta irtoava ääni on muhkea, erotteleva ja sävykäs, ja se vastaa soiton dynamiikkaan nautittavalla tavalla. Gain-säädintä myötäpäivään kääntäessä roson määrä lisääntyy selvästi, mutta pysyy kuitenkin koko ajan klassisten britti- ja aussi-bändien muinoin standardoimissa puitteissa.

Äänenvoimakkuutta lisäämällä soundi tukevoituu entisestään ja sävelet venyvät soittajan käskyjä tiukasti noudattaviksi vääristyneiden harmonioiden kudelmiksi. Äänenvoimakkuus ja gain kaakossa liikutaan jo yllättävänkin rosoisissa tunnelmissa, ja boost-kytkintä vetäisemällä saturaation määrä nytkähtää jo lähelle 80-luvun alun hard rock -sfäärejä. Hivenenkin ärhäkämmillä humbuckereilla on mahdollista saavuttaa miltei se kuuluisa loputon sustain, mutta skuupattuun moderniin louhintaan ei sentään ilman ulkoisia apuja ole asiaa. Niin ei toki ole tarkoituskaan.

Tilt-säädin osoittautuu hyvin käyttökelpoiseksi ylätaajuuksien hienovirityksessä niin yksikelaisten mikrofonien tuottamien pahimpien diskanttipiikkien leikkaamisessa kuin toisaalta taas kaikkein lämpimimpien kaksikelaisten äänen kirkastamisessakin. Sen ja presence-säädön yhdistelmällä voidaan ääni viedä hyvinkin ohueksi ja kirskuvaksi, mikäli tehostemielessä moista leikkaavuutta kaivataan, mutta yleensä sopiva taso löytyy helposti molempia säätimiä kello kymmenen ja kahden välillä skaalailemalla.

 

Soiton iloa

Marshall Origin 50C palkitsee soittajansa. Komppikitaristin se suorastaan pakottaa tapailemaan rytmikkäästi avoimia voimasointuja, soolokitaristi puolestaan saa käyttöönsä laulavan ja auktoriteettia tihkuvan sustainin.

Myös maltillinen säätöjen määrä toimii mainiona kannusteena keskittyä soittopuoleen. Käyttökelpoisen soundin löytäminen ei vaadi sen kummempaa ruuvaamista, mutta tarvittaessa hienosäätövaraa löytyy vaativampaankin makuun riittävästi.

Marshall Origin 50C on tehonsa puolesta kuin kotonaan keikoilla ja studiossa, mutta kiitos toimivan tehonalennustoiminnon, äänenvoimakkuus talttuu mainiosti makuuhuoneenkin puolelle sopivaksi. Se ei kenties sellaisenaan kykene korvaamaan soittajien mielikuvissa maineikkaita esikuviaan, mutta on siitä huolimatta perinteistä rock- ja bluesmurinaa halajavalle mitä oivin valinta – modernien ominaisuuksien vain lisätessä paketin houkuttelevuutta.


Marshall Origin 50C

Putkikombo kitaralle

• täysputkivahvistin, A-luokan kytkentä
• tehovalinta 50/10/5 wattia
• kolme ECC83-putkea (etuaste)
•  kaksi EL34-putkea (pääteaste)
• 12-tuumainen kartioelementti
• säätimet: gain/boost, tilt, bass, middle, treble, master, presence, output
• hinta: 739 e

Lisätiedot: EM Nordic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.