Mipro MI-909T & MI-909R – langatonta korvamonitorointia

|
Image

Puolen räkkiyksikön lähetin ja valmistajan mukaan markkinoiden pienin vastaanotin vyöhön kiinnitettäväksi, siinä Mipron paketti langattomaan korvamonitorointiin – digitaalisesti.

Olemus on asiallinen: MI-909T-lähettimen kotelointi on jämäkkää tekoa, antenni ei lonksu eikä lenksu vaan asettuu prikulleen haluttuun asentoon, ja erillisen virtalähteen hentoiselle johdollekin on kunnollinen vedonpoisto. Näyttö on selkeä ja namikat hoitavat toimensa. Takalevyn XLR-liitännätkin on suojattu joustavilla kumikalvoilla, jotka väistävät liittimen tieltä sivulle aina silloin, kun analoginen syöttökaapeli kytketään.

Napakalla jousisangalla housunkaulukseen tai vyöhön kiinnitettävä MI-909R-vastaanotin on sekin vankkaa sorttia aina täsmällisesti aukeavaa ja napakasti lukittuvaa paristopesän luukkua myöten.

Stereon sijaan kuuntelun voi jakaa kahdeksi erilliseksi monokanavaksi, joiden miksaus hoituu menuvalikon balanssisäätimellä. Simppelin monokuuntelun syötöksi taas riittää kumpi tahansa tulokanava yksinkin. Asetusten muokkaus käy vaivattomasti, kiitos yksinkertaisen valikkorakenteen ja asiallisen näytön.

Samasta valikosta haetaan myös sopiva esiekvalisointi ja tarjolla on ns. suoran vasteen vaihtoehdoksi vakiotehoinen bassovaimennus, diskanttikorostus tai ääritilanteessa kahden jälkimmäisen yhdistelmä. Vastaanottimen ekvalisaattori ei muuta päivää yöksi, mutta sen vaikutus kyllä selkiyttää kuuntelua, jos lavalla vellova matala humu tunkee korvanappien ohi tai läpi. Näin vältetään luurien turhaa huudattamista, vaikka tehoreserviä vahvistimessa kyllä tuntuisi sellaiseenkin riittävän.

Signaalia voi muokata myös lähettimen kolmialueisella eq:lla (kiinteät taajuudet, +/- 9 dB), joka vaikuttaa luonnollisestikin sitten kerralla kaikkien samaa lähetystä kuuntelevien vastaanotinten soundiin. 

Valmistaja varoittelee kuuntelemasta pitkiä aikoja kovilla voimakkuuksilla, mutta varsinainen kontrolli jätetään käyttäjän omalle vastuulle. Harmillista kyllä, minkäänlaista limitteriä ei signaalipiikkien taltuttamiseen ole, vaan sellainen on järjestettävä ennen vastaanotinta erikseen. 

 

Automaattinen synkkaus

Toimiin pääsee nopeasti, sillä nykytapaan Mipronkin lähetin skannaa radioavaruuden ja ehdottaa käyttöön häiriötöntä taajuutta. Viritysikkunaksi ilmoitetaan 480–544 MHz, ja valmistaja lupaa toiminnan enimmillään 16 samanaikaiselle kanavalle yhden taajuusryhmän sisällä. Haasteellisiin oloihin löytyy takalaitaan kiinnitettävän lyhyen piiskan vaihtoehdoksi erillisvarusteena kookkaampi lisäantenni. 

Lähetin ja vastaanotin synkronoidaan samalle taajuudelle tuomalla vastaanotin lähettimen eteen ja painamalla lähettimen ATC-näppäintä. Automatiikka hoitaa loput.

Mipro suosittelee käyttötilanteeseen esteetöntä näkyvyyttä lähettimen ja vastaanottimen välille, mutta mitään kantomatkan metrimäärää ei dokumenteista löytynyt. Suositus ei vaikuta kovin ehdottomalta, sillä sokkeloisissa sisätiloissa MI-909 kantoi samassa kerroksessa pysyteltäessä reilut 35 metriä ja läpäisi studion äänieristysovetkin häiriöittä. Signaali alkoi katkeilla vasta, kun siirryin kerrosta alemmas. Toimintasäteen äärirajoilla audiolinja sulkeutui ja avautui miellyttävän pehmeästi ja vailla minkäänlaisia sivuääniä. 

Kantavuudessa MI-909 peittoaa selkeästi tähän mennessä kokeilemani WLAN-alueen laitteet ja tulokset olivat täysin vertailukelpoisia niitä järeämpien pro-laitteiden kanssa. Kun audio-laatukin oli moitteeton, jää kokeilun perusteella ainoaksi miinukseksi mainittu suojalimitterin puute. 

 

Mipro MI-909

Langaton digitaalinen järjestelmä korvamonitorointiin

MI-909 Transmitter
• diversitylähetin
• viritysikkuna 64 MHz (480–544 MHz)
• 16 samanaikaista kanavaa / ryhmä
• hinta 620 euroa

MI-909 Receiver
• tasku/vyövastaanotin
• hinta 645 euroa

Lisätiedot: Seastone Audio

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2018. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.