Neumann NDH 20 – studiokuulokkeet ammattilaiselle

|
Image

Musiikkituotannon käytännöt sekä perinteen erinomaisesti tunteva Neumann debytoi nyt kuulokevalmistajana ja tekee sen vakuuttavasti.

 

Studiossa, keikalla ja muissa hälyisissä ympäristöissä täytyy kuulokkeissa olla riittävästi ulkoisten äänten vaimennusta, jottei kuunteluvoimakkuutta tarvitse nostaa kuulon kannalta tuhoisalle tasolle. Niinpä NDH 20 onkin rakenteeltaan ns. suljettu malli, jossa itse kaiutinelementti on sijoitettu taustapuoleltaan täysin umpinaiseen kuppiin.

Neumann käyttää NDH 20:n pääraaka-aineena mattapintaista alumiinia, mikä jäykkyytensä ansiosta edesauttaa osaltaan tehokasta vaimennusta ja tekee samalla kupeista vankat ja käyttöä hyvin kestävät, mittasipa asiaa sormenjälkien näkyvyydellä tai naarmujen määrällä. 

Myös kiinnitys sankaan on jämpti ja nivelöinti on sekin erinomaisesti hoidettu: kuljetuksen ajaksi kupit voi käpertää tiiviiksi paketiksi sangan suojiin ja käyttöasennossa säätövaraa ja mukautuvaisuutta löytyy joka suuntaan yllin kyllin.

 

Image

 

Teleskooppimainen sankamekanismi on samalla sekä jämäkkä että kohtuullisen kevyt, ja pannan elastinen pehmuste miellyttävä. Syystä tai toisesta pehmuke on kuitenkin jaettu kahteen erilliseen pätkään, joiden väliin päälaelle jää muutamien senttien mittainen pehmustamaton kohta. Tietyssä asennossa sanka tuntui sen vuoksi hieman kulmikkaalta, vaikka pinnan materiaali onkin joustavaa. Varsinaista ongelmaa tästä ei kuitenkaan muodostunut: kun kuulokekupit ovat malliltaan täysin pyöreät eivätkä soikeat, voi kuulokkeet asetella varsin joustavasti moneen eri asentoon ja etsiä tällä tavalla itselleen sopivaa tapaa. Käytännössä useammankaan tunnin yhtäjaksoinen kuuntelu ei alkanut tuntua epämukavalta.

Kupin avoimella puolella päätä vasten painautuvat ja korvan ympärille asettuvat pehmukkeet tuntuvat mukavilta, ja ne sulkevat ulkoisen äänen reitin tehokkaasti. Ulkomaailma kyllä kuuluu, mutta miellyttävän vaimeasti ja pehmeänä. 

Täysin ympyränmuotoinen kuulokekehä on myös läpimitaltaan riittävän suuri, eikä paina tai purista miltään reunalta. Muutoinkin rakenne mallasi ainakin omaan anatomiaani erinomaisesti. Luurit myös pysyivät luotettavasti paikoillaan silloinkin, kun piti kurotella lattialla olevan pedaaliston säätimiä etukumarassa tai liikkua muutoin työn aikana. 

Äänittäjän toimenkuvaa ajatellen eristävyys riittää siihen, että mikrofonille voi hakea rumpujen äärestä tai kitaravahvistimen edestä sopivaa sijoituskohtaa soundia samalla kuulokkeista kuunnellen – edellyttäen, että rumpali ei ole aivan raskaskätisintä sorttia ja vahvistimen äänitaso pidetään kohtuullisena. 

Soittajan vinkkelistä asiaa voi kuvata niin, että jos luureista ei tule mitään musiikkia, kuuluu rumpujen ja jopa nailonkielisen kitarankin ääni akustisesti kuulokkeiden sisäpuolelle, voluumi vain skaalautuu reilusti alemmalle tasolle ja yleissävy suodattuu himmeämmäksi. Esimerkiksi kitaran soitto niin akustisesti kuin sähköisestikin sujui mainiosti kuulokkeita korvalta riisumatta tai edes raottamatta siinä vaiheessa, kun piti vähän ennakkoon hakea seuraavan oton sormituksia hyppysiin. Kun oton hetki sitten koitti ja musiikki avattiin luureihin, ei akustinen läpivuoto enää näytellyt minkäänlaista roolia. Niinpä taustojen ohessa kuulokekuunteluun piti luonnollisestikin avata myös uutta täydennysraitaa. Sopiva miksaus löytyi varsin maltillisella äänitasolla, kiitos erinomaisen eristyksen. 

Vaimennus on siis kyllin tehokasta studiosession edistymisen kannalta, olipa käyttäjänä äänittäjä tai soittaja, ja veikkaisin, että eristävyys riittää myös miksaajalle keikkatiskin äärellä.

 

Kahden johdon taktiikalla

NDH 20 -kuulokkeiden mukana toimitetaan kaksi johtoa, täysin suora sekä kaapelin keskelle sijoitetulla, venyvällä kierrejaksolla toteuttu malli. Vahvistimen puoleisessa päässä liittimenä on kummassakin 3,5 mm:n pikkuplugi, johon saa jatkeeksi kierteellä varmistettavan sovitteen 6,3 mm:n kokoon. 

 

Image

 

Johto on irrotettavaa mallia ja sen kiinnitys oikeanpuoleiseen kuulokekuppiin varmennetaan täsmällisesti naksahtavalla bajonettilukituksella. Neumannin painotus nimenomaan studiokäyttöön on johdonmukaista, eikä USB-vastaanotin tai mikrofonilla varustettu tarvikejohto puhelinkäyttöä varten kuulu lisävarusteisiin.

Kuljetusta ja säilytystä varten pakkauksessa on mukana kankainen pussi, jonka suuaukko kurotaan suppuun nyöreillä. Pussi on siisti ja mahtuu tyhjänä pieneen tilaan, mutta niin hyvin se ei suojaa kuljetuksen aikana kuin vetoketjulla suljettavat puolikovat salkkumallit. Tilaa se toki vie täytenäkin salkkua vähemmän.

Korvatyynyt ovat nekin vaihdettavissa, uusia tyynykkeitä myydään erillistarvikkeina. 

 

Soundi ratkaisee

Jo ensituntumalla on selvää, että Neumann on liikkeellä omillaan eikä emoyhtiö Sennheiserin eväillä, vaikka kenties tietotaitoa on konsernin sisällä jaettukin. Neumannin debyyttikuulokkeiden yleissoundissa on vahvasti sitä samanhenkistä ilmettä, joka periytyi jo aiemmin Neumannin mikrofoneista heidän monitorikaiuttimiinsa: kuunneltavaksi välittyy miellyttävän pehmeää, täyteläistä ja siltikin analyyttistä ääntä.

Äänikuva ei ole samalla tavalla hyper-erotteleva, kuin joissakin miksaamiseen ja editoimiseen suunnatuissa kuulokkeissa, ei liioin bassotoistoltaan askeettiseksi karsittu kuten muusikoille suunnatuissa studiokuulokkeissa. Päinvastoin bassot soivat jämäkästi, ja kaikki rekisterit myös keskenään tasapainoisesti. Kaiutinkuuntelulla rakennetut soitinbalanssit toistuvat kuulokkeissa mainiosti. Samoin äänen vivahteet ja dynamiikka välittyvät nautittavina ja puhtaina, tilat ja kaiut selkeinä. Näiltäkin osin NDH 20 sopii mainiosti työvälineeksi sekä tarkkaamon että soittotilan puolelle ja palvelee siinä ohessa varmasti myös keikkatyöläisiä. Käyttöä löytynee myös vapaa-ajalla, niin miellyttävää kuuntelu oli ihan vain rentoutumismielessä, vaikka siinä puuhassa usein suositaankin puoliavointa ja keveämpää rakennetta. Sähköiseltä sovitukseltaan NDH 20 -kuulokkeet soveltuvat mainiosti niin mobiililaitteiden liitännöille kuin järeille kuulokevahvistimille.

Neumann osuu maalitaulun keskelle: NDH 20 -kuulokkeet ovat mekaanisesti pätevää laatua ja miellyttävät käyttää. Kun äänipuolikin on tip top, ei edes hintaa tohdi pitää korkeana.

 

Neuman NDH 20

Suljetut studiokuulokkeet

• toistoalue 5–30 000 Hz
• nimellisimpedanssi 150 ohmia
• herkkyys 114 dB SPL (1kHz, 1 Vrms)
• kaiutinelementin halkaisija 38 mm
• neodyymimagneetti
• paino 390 grammaa
• kuljetuspussi ja kaksi johtoa
• hintaluokka 500 euroa

Lisätiedot: Neumann  /  Sennheiser Suomi

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.