Nux Mighty 40 BT– kompakti monitoimikone

|
Image

Edullisemman pään efektipedaaleistaan tunnettu kiinalaisvalmistaja Nux esittelee mallintavan vahvistinsarjansa suuritehoisimman edustajan. Millaisesta laitteesta on kysymys?

 

Mallinustekniikkaan perustuva Mighty 40 BT on nimellisteholtaan 40-wattinen ja varustettu neljällä kanavalla, kourallisella digitaalisia efektejä sekä bluetooth-liitännällä ja viritysmittarilla. Erityisesti se on suunnattu koti- ja harjoituskäyttöön sopivaksi komboksi.

Moderneista ominaisuuksistaan huolimatta Mighty 40 BT:n ulkoasu nojaa vahvasti perinteisiin: laite on verhoiltu kauttaaltaan tummanpuhuvalla tolexilla ja etukangas toistaa tuttua ”suola ja pippuri” -väriteemaa. Pelkistetyn ulkokuoren silmiinpistävin piirre on suurikokoinen Nux-logo. Sivustapäin katsellessa näkee, että vahvistimen etureuna on kallistettu hieman taaksepäin ja niinpä koppa kapenee hiukan ylöspäin noustaessa. Umpinainen takakansi on kiinnitetty tukevasti paikoilleen järeillä ruuveilla.

 

Kontrollit käden ulottuvilla

Laitteen päälle sijoitetusta kontrollipaneelista löytyy virtakytkimen lisäksi erilaisia säätimiä ja painikkeita kahden rivin verran. Vasemmalta katsoen ensimmäisenä vastaan tulevat vahvistimen kanavakohtaiset gain- ja volume-säädöt. 

Image

 

Seuraavat potikat on varattu kolmikaistaisella sävynsäädölle (bass, mid, high). Eq:n säätövara on kattava, joskin high-säädintä puolesta päivästä eteenpäin ruuvailtaessa soundi livahtaa nopeasti jo liiankin kirskuvaksi ja ohueksi. 

Ennen efektipuolen säätöihin siirtymistä yläriviltä löytyy tap-painike, jolla voidaan näppärästi naputella haluttu viive-efektin tempo. 

Viritin puolestaan aktivoidaan pitämällä kyseistä namiskaa pohjassa puolentoista sekunnin ajan. Viritintilassa kielet on merkattu ylärivin kanavanvaihtonamiskoiden ja itse tap-painikkeen yläpuolelle. Nämä välähtävät aina kun soittaja näppää oikeaa kieltä. Kannattaa huomioida, että toiminto tunnistaa ainoastaan standardivirityksen, joten vaihtoehtoiset vireet joudutaan hakemaan ulkopuolisilla laitteilla – mikäli omat korvat eivät tähän tehtävään taivu.

Kanavia vaihdellaan ylärivin neljällä painikkeella. Lisäksi paneelista löytyvät vielä liitännät kuulokkeille, ulkopuolisille audiolähteille sekä usb-liittimille.

 

Efektit samassa paketissa

Mighty 40 BT kätkee sisuksiinsa yhteensä yhdeksän erityyppistä digitaalista efektiä. Näitä voidaan selailla type-säätimellä, jolla valikoidaan jokin modulaatio-, viive- tai kaikuefekteistä käyttöön. Valitsin on jaettu kolmeen sektoriin, joiden puitteissa voidaan säätää kulloisenkin efektin nopeutta. Efektin voimakkuuteen/syvyyteen vaikutetaan vierestä löytyvällä Fx.Param.-potikalla.

Modulaatioefektit kattavat phaserin, choruksen ja tremolon. Phaserin skaala liukuu kevyestä liikkeen tunnusta aina mitä kiihkeimpään muljutukseen, ja choruksesta löytyy yhtä lailla runsaasti säätövaraa. Tremolo ei kuitenkaan yllä intesiivisimmilläkään asetuksillaan erityisen katkovaksi, vaan pysyttelee pikemminkin signaalia kevyen tahdikkaasti niiauttavana lisukkeena.

Viive-efektit tarjoavat vintage-tyyppistä tummasävyistä tape delaytä, aavistuksen modulaatiota sisältävää mod delaytä, sekä perinteisen pisteellisen 1/8-nuotin mittaisen asetuksen. 

Kaikuvalikoimasta puolestaan löytyvät hall, plate sekä voimakkaimmilla asetuksillaan katkeamattomaksi räminäksi yltyvä spring reverb. Kaikki nämä ajavat asiansa, vaikka jousikaikumallinnuksen äänimaailmaa ei erityisen autenttiseksi voikaan kutsua.

Kustakin pääefektiryhmästä on mahdollista kytkeä yksi valinta päälle samanaikaisesti, joten soundiaan voi halutessaan maustaa yhtäaikaisesti kolmella eri efektillä. Mikäli parametreja haluaa viilailla tarkemmin, Android ja iOS -käyttöjärjestelmille ladattavalla Mighty App -sovelluksella efektien saloihin pääsee sukeltamaan vielä syvällisemmin.

 

Soundeissa piisaa

Mighty 40 BT:n jokaisella neljällä kanavalla on kaksi preset-asetusta, joita selaillaan yksinkertaisesti kulloistakin kanavanvalintapainiketta painelemalla. Puhdas kanava (Cln) avaa pelin koko äänenvoimakkuuden ja gainin säätövarojen puitteissa puhtaana pysyvällä soundillaan. Toinen painallus paljastaa kevyttä reunarosoa tarjoavan crunch-asetuksen.

OD-kanava heittää kiukaalle hieman lisää kihinää blues overdrive -henkeen ja siirtyy astetta tanakampaan särösoundiin rock-presetillä. Monille tämä epäilemättä riittää jo mainiosti klassisen rockin ja bluesin veivaamiseen, mutta jatkoa piisaa. 

Metl-kanavan classic distortion yltää gain-asetuksen puolenvälin paikkeilla jo melkoisiin sirkkelissäröihin, kun taas saman kanavan modern metal soveltuu erinomaisesti keskitaajuuksilta skuupattuun louhimiseen. 

Kruununa kaikelle on lead-kanava, jossa on sooloilijalle kaksi toinen toistaan saturoituneempaa higain-liidisoundia.

Kaikki kanavat puhdistuvat hyvin kitaran kontrolleilla gain-säädöt kaakossakin ja ne tottelevat mainiosti myös soiton dynamiikkaa. Lisäksi kohinat pysyvät ainakin kotikäyttöön sopivilla äänenvoimakkuuksilla maltillisella tasolla kaikista säröpitoisimmillakin kanavilla.

Jokaiselle kanavalle on mahdollista tallentaa myös omat säädöt. Tällöin halutun kanavan painiketta pidetään pohjassa puolentoista sekunnin ajan, jonka jälkeen merkkivalo alkaa vilkkua. Kun namiskaa napautetaan vielä uudemman kerran, tuolloin käytössä olleet särö-, volume-, eq- ja efekti-asetukset tallentuvat valitun kanavan muistipaikalle. Kätevää.

 

Kelpo treenimylly

Mighty 40 BT:tä markkinoidaan ennen kaikkea koti- ja harjoitusvahvistimena ja niihin tarkoituksiin se onkin aivan omiaan. Alle 10 kilon painollaan vahvistin on helppo liikuteltava, vaikka varsinaiset roudausominaisuudet eivät tässä tuotesegmentissä sinänsä oleellista roolia näyttelekään. Jammailu helläkätisen rumpalin kanssa luonnistuu kyllä, mutta keikkakäyttöön laite on ilman mikitystä auttamatta turhan hiljainen.

Suunnitellun tehtävänsä Mighty 40 BT täyttää joka ta-pauk-sessa mainiosti. Se on kätevä plug and play -tyyppinen ratkaisu harjoittelemiseen tai lempimusiikin tahdissa soitteluun. Kilpailu on kuitenkin kovaa, sillä käytännössä kaikilla suurimmilla valmistajilla on Mighty 40 BT:n kanssa samassa hinta- ja teholuokassa operoiva edustajansa. Mallintavia vahvistinkomboja suosivilla soittajilla voisikin sanoa olevan tällä hetkellä varsinaiset kissanpäivät.

 

NUX Mighty 40BT

Mallintava bluetooth-kitarakombo

• 4 kanavaa (Clean, Overdrive, Metal, Lead), jokaisella kanavalla 2 presettiä
• gain ja level -säädöt
• kolmialueinen sävynsäätö (high, mid ja bass)
• master volume
• 9 efektin valikoima (chorus, reverb, delay, tremolo, ja phaser)
• kolme reverb- ja delay-efektiä
• tap tempo
• viritysmittari-toiminto
• bluetooth-yhteys
• 3,5 mm Aux -tulo
• USB-liitäntä
• nimellisteho 40W
• 10" kaiutin
• kuulokeliitäntä
• lisävarusteena myytävä kauko-ohjain
• ilmaiseksi ladattava applikaatio puhelimelle (ios + android)
• hintaluokka < 250 euroa

Lisätiedot: Musiikki Silfverberg

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 1/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.