Ortega Annalog & Horse Kick Pro – lyömäpolkimia kitaristille

|
Image

Vankasti rytmitetty ja jykevä komppi syntyy kyllä pelkällä kitarallakin, mutta silloin tällöin olisi mukava antaa sille lisäväriä jollain lyömäsoitinsoundilla.
Näillä vehkeillä se onnistuu, jos vain koordinaatio riittää.

Saksalainen Ortega valmistaa pääasiassa akustisia kitaroita ja niiden henkeen myös polkimien vankalta tuntuvat kotelot ovat kaunista puuta, muovisia pohjalevyjä lukuunottamatta.

Kumpaiseenkin on liimattu koko alapinnan kattava solukumi, jolla on ilmeisesti kaksi tehtävää –vaimentaa kontaktia lattiaan ja toisaalta estää kapistuksen luisuminen karkuun jalan alta. Ensimmäinen toimi hoituu moitteetta, kotelo ei kolise eikä kalise lattiaa vasten käytön aikana. Liukumisen estämiseksi materiaali voisi olla vieläkin tahkeampaa. Toimeen tullaan, mutta pikkuinen lisäpito ei olisi silti pahitteeksi.

Laitteet eroavat toisistaan siinä, että Annalog on täysin passiivinen ja sen ääni perustuu puukuoren sisällä olevan kontaktimikrofonin poimimaan tömäytykseen. Horse Kick Pro puolestaan vaatii käyttövirtaa joko muuntajasta tai paristosta, sillä se sisältää viisi valinnaista, samplattua perkussiosoundia.

Käyttötapa on molemmissa sama. Kitara kytketään Ortegan tulojakkiin ja pedaalista jatketaan sitten toisella johdolla vahvistimelle. Kitarasoundi virtaa laitteen läpi sellaisenaan ja voimakkuudeltaan säädettävä perkussiosoundi hyppää sen selkään. Yhteinen piuha johdattaa molemmat samaan määränpäähän – kitaravahvistimen yhteen kanavaan, jossa niitä myös muokataan yhtenä klönttinä.

Sekä Annalog että Horse Kick Pro toimivat myös sellaisenaan ilman kitarasignaalin vetoapua, joten jos vahvistimessa kanavia riittää, ne voi kytkeä kuin omina instrumentteinaan. Silloin kaikki muokkaukset voi tehdä vain polkusimen ehdolla.

 

Eläväinen ja sävykäs

Annalog reagoi jalan tömäytykseen dynaamisesti ja niin voimakkuutta kuin osumakohtaakin varioimalla soundiin saa haettua mukavasti hyvin erilaisia luonteita. Muokkaamattomana ääni ei välttämättä ole innostavimmillaan, mutta ekvalisoimalla ja pikkuisen kaikua antamalla se kuulostaa oikein maukkaalta. Luonnollisestikin kitarasoundi saa osansa kaikista toimista, joilla Annalogin soundia muokataan, joten kompromissejä tarvitaan, jotta molemmat toimivat.

Horse Kick on sekin dynaaminen, ja sen samplet reagoivat polkaisun voimakkuuteen notkeasti. Sointipalettiin kuuluvat bassarin vaihtoehtoina tamburiini, cajon, cabasa sekä lehmänkello. Näistä oikeastaan vain cabasalle en löytänyt käyttötapaa, vaan se jäi yksittäisten raspausten päämäärättömäksi sorautteluksi. Tamburiinin helähdys sen sijaan oli yllättävän piristävä, etenkin jos toisen päkiän alle plaseerasi Annalogin markkeeraamaan bassaria ja korvasi sitten virvelin roolin Horse Kickin tamburiinilla. Kyllä näille käyttöä keksisi!

Ortega Annalog & Horse Kick Pro

Lyömäsoitinpedaaleita kitaristille

• tulojakki kitaralle
• lähtö summasignaalille
• perkussioäänen voimakkuuden säätö
• Annalog: yksi bassorumpumainen soundi
• Horse Kick Pro: viisi eri lyömäsoitinsamplea
• Annalog: ei tarvitse virtaa
• Horse Kick Pro: käyttö paristolla tai ulkoisella virtalähteellä

Hinnat:
• Annalog: hintaluokka < 100 euroa
• Horse Kick Pro: hintaluokka < 160 euroa

Lisätiedot: F-Musiikki

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2017. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.