Periscope – periskummallinen kapine!

|
Image

Kyseessä ei ole vain mikrofoni vaan kokonainen signaalinkäsittelyprosessi. 

 

Paljaaseen ja ajan oloon siis yksilöllisesti patinoituvaan kupariputkeen rakennettu Periscope on pallokuvioinen mikrofoni, jonka ulkomuoto kuvaa hyvin sen soundia. Nyt ei kilpailla hifi-puhtaudella, vaan mikrofonin kapselilla ja sen signaalia muokkaavalla elektroniikalla halutaan tuottaa samaa mitä äänen jälkikäsittelyssä yleensä tehdään tilamikeille: kompressoidaan ja ekvalisoidaan, säröä kaihtamatta.

Ensimmäinen mieleen putkahtava käyttökohde olikin laittaa Periscope rumpujen tilamikiksi, mutta yhtä lailla muiden perkussioiden, puhallinsektion tai vaikkapa sähkökitaran äänityksessä voi hyödyntää samaa keinoa. Miksei laulunkin, jos tyylilaji on semmoinen…

 

Jotain aivan toisenlaista

Käytännössä Periscope päsäyttää atakit lanaan ja vyöryttää sitten tilasointia esiin vellovana, kaikumaisena tulvana. Erilliset tomilyönnit kasvavat mittaa Sgt. Pepperiltä tutun A Day in a Life -kappaleen henkeen, tiheämpi syöte saa tuekseen tasaista massaa, joka liimaa irtoelementeistä yhtenäistä rakennelmaa.

Pikakuuntelulla Periscopen kompressio kuulostaa aika paljon 1176:lta, jossa kaikki kompressiosuhteen namikat on painettu kerralla pohjaan ja paluuaika verraten hidas. Nopea kokeilu verrokkimikillä paljastaa, että vaikka iskun jälkeen esille nouseva pumppaus on tuolla arvauksella melko likellä Periscopea, atakki poikkeaa yhä selvästi. Inserttiin lisäämäni Valleyn Dynamitea jäljittelevä plugari lyttää alukkeet armotta ja tulos on himpun lähempänä Periscopea. Vielä jää silti ekvalisoitavaa, eikä siihenkään tunnu löytyvän yhtä koko homman hoitavaa myllyä, pakko on kytkeä kaksi plugaria peräkkäin… Sen jälkeen alkavatkin olla solmussa sekä asetukset että mieli, eikä verrokkimikin sointi ole kumminkaan yhtä selkeä ja elastinen kuin Periscopen kautta. Hintavan studiomikin lähtösoundi on eri puuta, eivätkä veikkaukseni kompressiosta ja ekvalisoinnista osu tarpeeksi lähelle nekään. Ollaan kyllä siellä päin, mutta A/B-vertailussa eron kuulee helposti. Säröäkään en saa uitettua mukaan kokonaisuuteen sellaisella tavalla, että se palkitsisi mielihyvällä ja veisi homman finaaliin.

Helpompaa onkin käyttää Periscope-kanavaa ja välttää jumiutuminen loputtomaan vatvontaan. Mittarialueelle nousevan pohjakohinankin kanssa voi elää – se hautautuu kyllä hyötyäänen alle. 

Ja tästä lienee pohjimmiltaan kysymys. Jos tilamikkien raju kompressointi ja ekvalisointi kuuluvat käytettyjen keinojen valikoimaan, niin Periscopella päämäärään pääsee nopeasti ja tehokkaasti. Kun mikin sijoittaa sopivasti, soundi on suoraan valmis. Jos moiset konstit taas eivät ole tuttuja, Periscopella on helppo päästä niiden makuun.

 

Autiosaarimikit erikseen

Pirates of the Caribbean -henkiseen pieneen aarrearkkuun paketoitu Periscope on erikoisväline erikoistarkoitukseen, eikä se kilpaile pääsystä äänittäjän autiosaarivarusteiden joukkoon. Niin ei ole ollut tarkoituskaan. Turvallisesti sivilisaation parissa pysyteltäessä Periscopen on määrä täydentää hifillisempiä mikrofoneja ja sen pestin se hoitaa kerrassaan loistavasti. Kun hintakaan ei pyörrytä, kannattaa tutustua. Siinä saattaa ihastua.

Image

Periscope

Kotimainen erikoismikrofoni

• kondensaattorimikrofoni
• suuntakuvio pallo
• hinta 457,56 e

Lisätiedot: Scope Labs Ltd.

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.