RCF ART 912-A – hyvästä paremmaksi

|
Image

Muovikoppainen kaiutin on jo aikuiseen ikään ehtinyt keksintö, mutta kylläpä sitäkin voi edelleen kehittää.

 

ART-sarja lanseerattiin 1996 ja nyt mennään siis yhdeksännessä polvessa. Kyse on perinteiseen PA-äänentoistoon suunnitellusta aktiivikaiuttimesta, joka liitetään erillisen mikseriin perään. Kopan malli soveltuu pystyasennossa yhtä lailla lavan reunalle kuin telineellekin nostettuna, tai M10-ripustuspisteiden varassa lavarakenteista riiputettavaksi. Ja kyljelleen käännettynä tämäkin kaiutin palvelee kulmamonitorina.

Kokonaan uuden kompressiodriverin kalvo on kaptonia, avaruustekniikan kehitystyön sivuhedelmänä syntynyttä materiaalia. Uudistuksen yhteydessä diskanttielementin aalto-ohjainta on levennetty, minkä puolestaan mahdollisti basso­refleksiaukkojen sijoittaminen uuteen kohtaan etulevyssä.

Polypropyleenistä valmistettu koppakaan ei ole entisellään. Seinämiä on ohennettu, mutta samalla koko konstruktiota on jäykistetty entisestään koteloa sisäpuolelta tukevalla M-Brace-kehikolla, joka pitää kopan ryhdissään ja hillitsee resonanssia. 

Aiempaa tehokkaampien vahvistimen ja bassoelementin yhteistoimintaa taas on laitettu kaitsemaan tavanomaista limitteri-ratkaisua fiksummaksi kutsuttu Bass Motion -kontrolli. Yksinkertaistettuna vahvistimen DSP:lle syötetään tiedot kyseisen elementin liikeominaisuuksista ja niiden perusteella se osaa puuttua vain niihin signaalinosiin, jotka olisivat tuuppimassa puhekelaa yli sen äärirajojen. RCF:n mukaan tämä suojaa elementtiä tehokkaammin, aiheuttaa vähemmän vaihesiirtymää ja toimii huomaamattomammin kuin perinteiset suojalimitterit.

Image

Jakosuodin on sekin FIR-tyyppiä, ja taajuustoiston pitäisi olla vaihelineaarista 150 Hz:n taajuudesta ylöspäin.

Mekaanisen toteutuksen kruunaavat jämerä teräsverkko, joka suojaa koko etupuolta, sekä takalaidan syvennyksiin kolhuilta suojaan kunnolla upotetut liitännät ja säätimet. Ulkopintojen turvaksi RCF:llä on myös mallikohtaisesti tyköistuvia suojahuppuja, joita myydään lisävarusteina.

 

Kun on ryhdyttävä

ART 912-A:ssa on kolme ilmeistä kahvaa joihin tarttua, mutta kansilevyyn ja kylkiin sijoitettujen hantaakien lisäksi myös takalaidan alakulma on muotoiltu roudarin kouraa varten. Siitäkin saa erinomaisen otteen, vaikka muiden kahvojen kaltaista, sormilla ympäröitävää jämäkkää pienaa ei siinä olekaan.    

Tuloja on yksi ja kyseisen linjatason signaalille tarkoitetun XLR-kombon kaverina on XLR-lähtö kaiuttimien ketjuttamista varten. Voluumisäätö kahden signaalitasoa ilmaisevan ledin kera ei selityksiä kaipaa, soundia puolestaan voi muokata kolmipykäläisellä kytkimellä. Suoran vasteen vaihtoehtoina ovat ujostelematta, mutta silti musikaalisesti toteutettu loudness-tyyppinen ”boost” taustamusiikin soittoon, sekä kulmamonitoroinnissa syntyvien lattiaheijastusten neutralointiin tarkoitettu ja tehokkaasti alakertaa vaimentava bassosuodatus ”stage”.

Soundi on asiallinen ja sitä saa ylenpalttisesti. Laulukaapiksi ART 912-A on nimittäin tavattoman kovaääninen, ja erillisellä subwooferilla tuettuna se pärjää varmasti jo pienen kuppilan bändi-PA:na. 

 

 

RCF ART 912-A

Aktiivinen 2-tiekaiutin

• 12" kartioelementti + 1,75" kompressiodriver
• toistoalue: 50 Hz – 20 kHz
• linjatason balansoitu tulo, XLR-kombo, tasonsäädin
• esiekvalisoinnin valinnat: linear, boost, stage
• tulosignaalin jako ketjutukseen, XLR
• hetkellinen vahvistinteho 2100 W
• RMS-teho 1050 W
• maksimiäänenpaine 130 dB SPL
• suuntaavuus 100° × 60°
• paino 19 kg
• mitat 642 × 370 × 363 (mm)
• hintaluokka 600 €

Lisätiedot: Intersonic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.