Reverend Crosscut – ammentaa monesta lähteestä

|
Image

Reverend esittelee ärhäkkäät uutuusmikkinsä kovasti Telecasteria muistuttavalla kitaralla.

 

Reverend esitteli uudet umpirunkoiset Crosscut ja Crosscut W -mallinsa jo alkuvuodesta 2021. Nyt kitarat ovat viimein saapuneet soittajien käpisteltäviksi. Erot mallien välillä muodostuvat käytännössä kulloinkin käytetystä tallasta ja erilaisista viimeistelyvaihtoehdoista. W-malli on varustettu Wilkinsonin kelluvalla tallalla, kun taas testissä ollut Cross­cut luottaa kielet rungon läpi vievään hardtail-ratkaisuun.

Image

Kuten Reverendillä on tapana, kitara on valmistettu Etelä-Koreassa ja viimeistelty Yhdysvalloissa. Soittimen viimeisenä läpikäyneen teknikon nimikirjoitus ja käsin kirjoitettu sarjanumero lavan takapuolella tekevät instrumentista hivenen tavanomaista personoidumman paketin.

 

Perinteitä modernilla väänteellä

Pahvilaatikosta kuoriutuu Telecasteria monin paikoin muistuttava pulttikaulainen kuusikielinen pirteällä italian purple -värityksellä. Mallia on saatavana lisäksi natural-, metallic red burst- ja oceanside green -viimeistelyillä. Crosscut W:n vastaavat vaihtoehdot ovat metallic red burst, midnight black ja chronic blue.

Kitaran offset-runko on veistelty korinasta (white limba) ja sen kaula on lämpökäsiteltyä vaahteraa satiinilakkauksella. Yläsatula on 43 mm leveä ja valmistettu synteettisestä boneite-materiaalista. Kaksitoimista kaularautaa säädetään perinteisesti lavan juuresta. Virittimet ovat puolestaan lukittuvaa Reverendin pin-lock-mallia. Valmistajalle ominaisesti lavan kielenohjain kattaa kaikki kolme ohuinta kieltä.

Crosscutin kielten soiva pituus on Fenderin tapaan 25,5 tuumaa, eli 648 millimetriä. Ruusupuisen otelaudan radius on taas sitten gibsonmaisesti 12 tuumaa ja laudan pinnassa nököttää 22 medium jumbo -kokoista nikkelinauhaa. Alkupäästä pyöreämpi ja runkoa kohti c-mallisemmaksi muuttuva medium oval -kaulaprofiili ei täytä koko kouraa, mutta tuntuu paksuudeltaan ja leveydeltään sopivalta kompromissilta moneen makuun. Otelaudan reunoja ei ole pyöristetty, mutta vastapainoksi nauhat eivät myöskään törrötä niiden yli.

Image

 

Kaula istuu tukevasti taskussaan kuudella kromatun metallilevyn lävistävällä ruuvilla. Muutkin soittimen metalliosat ovat kromattuja aina Reverendin logolla koristeltua kitarapiuhan jakkia ympäröivää laattaa myöten. Metalliosat eivät kuitenkaan tunnu kitaran painossa. Hihnassa Crosscut pysyy hyvässä tasapainossa paikoillaan ja soveltuu noin 3,5 kilon massansa puolesta pitkiinkin soittosessioihin.

Kitaran runko ei ole pelkkä tasainen lankku, sillä siihen on ergonomian lisäämiseksi tehty viisteet vatsalle ja olkavarrelle. Maalipinta on tasainen ja virheetön, kolmikerroksinen helmiäispleksi on leikattu tarkasti. Työn jälki on moitteetonta ja tyylikkään ulkoasun viimeistelee siististi asennettu kermanvärinen reunalista.

 

Sähinää ilman sirinää

Crosscut on varustettu Reverendin uusilla Railhammer Cleancut -mikrofoneilla, joita mainostetaan P90-tyylisinä hybridimikkeinä P90:n iskevyydellä, mutta ilman hurinoita. Mikrofonien merkittävin kosmeettinen tunnusmerkki piilee niiden napapaloissa: punottujen kielten alla ne ovat rail-tyyppiset ja punomattomien puolella tavanomaisempaa mallia.

Kontrollien sijoittelun suhteen kitaran telecastermaisuus nostaa jälleen päätään. Master volume ja tone -potikat sekä kolmiasentoinen mikkivalitsin nököttävät tutunomaisella metallilevyllä. Säätimissä ei ole havaittavissa minkäänasteista ylimääräistä väljyyttä ja yleistuntuma on vakuuttavan vankka, kuten kitarassa noin yleisestikin.

Rungon yläsarvessa sijaitsee Reverendin tavaramerkiksi muodostunut bass contour -säädin, jolla voidaan leikata bassotaajuuksia esimerkiksi omaa paikkaa bändimiksauksessa hakiessa. Kotisoittelussa alapäätä kelpaa sitten annostella vähän reilumminkin signaalin tukevoittamiseksi. 

Kitara on varustettu valmistajan nykylinjauksen mukaisesti myös treble bleed -piirillä, joten soundi ei tummene volumea tiputettaessakaan.

Akustisesti tasapainoisesti ja kuuluvasti, joskin hivenen persoonattomasti soiva Crosscut herää henkiin sähköt päälle napsaistaessa. Vahvistimen merkkivalon syttyessä soittajaa tervehtii kirkkaasti soiva ja erotteleva soundi, joka toimii erityisen hienosti säröjen kanssa. Kaulamikki on tuhti, mutta pureva, tallamikin tarjoillessa leikkaavaa ja terävää rähinää. Yksikelaisille ominainen humina ja hurina todellakin loistaa ennakkotietojen mukaisesti poissaolollaan ja mikit ovat häiriöiden torjumisen osalta hyvin lähellä humbuckereita.

Tonen ja bass contourin ansiosta minkään käytettävissä olevista mikkikonfiguraatioista ei tarvitse mennä missään vaiheessa tukkoon tai kirskua liian kirkkaana. Testissä bass contour jätti tonen monesti työttömäksi, mutta molempien olemassaolo on kuitenkin perusteltua, sillä ne vastaavat taajuusalueella paljolti omista reviireistään.

 

Hybridiajattelua

Kitarassa on tehtaalta valmiiksi asennettuna 10 – 46 -kielisetti, jonka venytettävyyttä on halutessa helppo lisätä virittämällä koko setti puoli sävelaskelta alemmas. Vireen pidostakaan ei tarvitse kantaa huolta, sillä sen varmistavat hyvin leikattu satula ja käytössä oivallisiksi osoittautuvat lukittavat virittimet. Jälkimmäisten ansiosta myös kielten vaihto käy tarvittaessa käden käänteessä.

Perinteistä telecasteria kaipaaville Crosscut ei välttämättä ole se ilmeisin vaihtoehto, mutta modernista mukavuuksista ja ominaisuuksista pitäville se on erinomainen valinta. Eri kitaramalleista lainaileva soitin on yhtälailla omiaan countrymaisiin chicken pick -juoksutuksiin kuin punk-roiskimiseen tai kaiussa kylpeviin sankarisooloihinkin. Jämäkkyydessään ja monipuolisuudessaan Crosscut on erinomainen keikkajuhta, joka sopii moneen menoon.

Kuljetushaluja hillitsee toki osaltaan se, että kitaran mukana ei toimiteta pussia tai laukkua, mutta Reverendin mukaan se sujahtaa näppärästi erikseen myytävään kaksiväriseen teardrop-koteloon.

 

Reverend Crosscut

Umpirunkoinen pulttikaulainen kitara

• runko korinaa, kaula lämpökäsiteltyä vaahteraa, otelauta vaahteraa tai ruusupuuta
• 2 × Railhammer Cleancut -mikrofonit
• boneite-satula
• kaksitoiminen kaularauta
• Reverend pin-lock -virittimet
• String-Thru-Body Hardtail/Wilkinson-tremolo
• skaala: 25,5"/648 mm
• otelaudan radius: 12"
• nauhat: 22 kpl, medium jumbo
• säädöt: volume, tone, Bass Contour, kolmiasentoinen mikkikytkin
• treble bleed -kytkentä
• hintaluokka n. 1100 €

Lisätiedot: Custom Sounds

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2022. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.