Roland TD-50KV – voi ”V” mitkä rummut!

|
Image

Rolandin uusin ja komein kattaus TD-50KV on vuodenkierron kärkisetti – enää ei pitäisi sähkörumpuihin siirtymisen olla kiinni sen kummemmin soundista kuin tatsistakaan.

Rolandin V-Drums-malliston lippulaiva TD-50KV on komea ilmestys kromikylkisine padeineen. Jopa vankat kaapelivyyhdit ovat sävy sävyyn. Kaluston keikkakestoa ja -uskottavuutta on pohdittu kaikin puolin: tanakka rumpuräkki on putsattu muoviosista, kiristimiä myöten kaikki on jämäkkää metallia. Säätövaraa löytyy joka suuntaan, ja vaikka muistilukkoja ei joka paikassa olekaan, rumpuräkki on itsessään kuin jättimäinen muistilukko.

TD-50KV:ssä Roland esittelee upouuden padimallin niin rumpu- kuin symbaalirintamalle. Hätkähdyttäviä usb-kaapeloituja digitaalipadeja setissä ovat rumpujen osalta virveli ja symbaalien osalta komppipelti. Lähitulevaisuudessa ainakin Rolandin huippumalleissa kaikki padit varmasti muuttuvat digitaalisiksi, ja perinteinen analoginen triggaussignaali kaapeleineen jää historiaan.

Virveli on kasvanut aitoihin mittoihin, ja näyttää jo melko muhkealta setin muihin komponentteihin verrattuna: tomit ovat nimittäin 10- ja 12-tuumaisia, haitsu 13-tuumainen, symbaalit 14:stä 18:aan tuumaan.

Rolandin bassorumpu on vain uuden digivirvelin kokoluokkaa, mutta todella raskas. Kirosanat, jotka kenties roudatessa kirpoavat, muuttuvat kuitenkin ylistykseksi kun päästään lavalle: painava rumpu pysyy kovallakin kengittämisellä paikallaan ja antaa pedaalijalalle luontevaa vastapainoa.

Kokeilussa bassarina oli vain settiin kuuluva alkuperäinen bassaripadi: kuvassa näkyvään akustiseen rumpuun ympätty lisävarusteinen KD-A22 -triggeri olisi vaatinut raameikseen 22-tuumaisen bassarin, jollaista ei ollut testihetkellä saatavilla.

Rolandin poljettava haitsu näyttää ja tuntuu hyvältä sekä kädelle että jalalle, sillä sen kaksi padia välittävät aivolle tietoa keskinäisestä välimatkastaan, mikä vaikuttaa soundiin piinallisen tarkasti.
”Piinallisen” siksi, että haitsu pitää alussa kalibroida huolella, sillä systeemin toiminta edellyttää kahden sensorin saumatonta yhteispeliä: yksi haistelee peltien korkeuseroa ja toinen lyöntejä. Kalibroinnilla ylletään aidon oloiseen hi-hatin ilmaisuskaalaan, piukkaan painetusta apposen avoimeen koohotukseen.

 

Bitti bitiltä

Rumpalille tärkein – soundiakin tärkeämpi – seikka on tuntuma instrumenttiin, ja Remon valmistamat uudet äänettömät verkkokalvot varmistavat, että se on miellyttävä ja uskottava. Suurta lisäetua tatsiin koituu siitä, että kalvoja voi ja kannattaakin virittää aitoon tapaan: virveli kireimmälle ja siitä asteittain löysytellen lattiatomia kohti.

Uutta älykästä multisensorisysteemiä hyödyntävä digitaali-virveli kuuntelee soittajaa pilkun- tai oikeastaan bitintarkasti. Vain hienovaraisimmat tremolot tai varovainen vanteiden tikuttelu saattavat kavaltaa, että jalkojen välissä on sähköinen eikä aito rumpu. Padien herkkyyttä ja reagointia pystyy tietenkin viilaamaan moduliyksiköstä soittajan kosketuksen mukaan.

Reunalyönti kumiseen vanteeseen triggaa eri soundia kaikilla padeilla, ja padien hyvä eristys antaa mahdollisuuden sijoittaa vanteille rummun kanttisoundin sijaan muitakin soitinääniä, vaikkapa lehmänkellon tai efektejä.

Toinen uuden polven digitaalinen padi setissä on 18-tuumainen komppipelti, jonka multisensori lukee virvelin tavoin iskujen dynamiikkaa ja sijaintia viiltävällä tarkkuudella.

Kaikki symbaalit heiluvat sekä kompatessa että aksenttilyönneissä melko luontevasti ja kapulalla lyödyn peltisoinnin saa sammutettua kädellä – myös ennakkoon – joten perinteistä soittotekniikkaa ei tarvitse tässäkään kohdin ajatella uusiksi. Symbaalien soinnin avautuminen komppauksesta reunan crash-efektiin on sekin häkellyttävän aidon tuntuinen.

 

Soundiherkkuja

TD-50KV:n keskusyksikkönä palveleva äänimoduli TD-50 tarjoaa tukun Rolandin seteissä ennen kuulemattomia rumpusoundeja sekä huippuälykkään uuden audioprosessorin.

Sisäisen muistin sadasta muistipaikasta viimeiset 25 on varattu käyttäjälle, ja alkupään kattauksesta löytyy loistavia valmisrummustoja rutikuivasta lähimikitetystä rumpukoppisetistä isossa studiossa tilamikitettyyn. On perinteistä ja modernia, pientä ja isoa, käsittelemätöntä ja turvoksiin efektoitua – ja jopa aitoa vuosikertaherkkua Gretschien ja Slingerlandien kultakaudelta.

Pakollisten genrekohtaisten rock-, jazz-, funk- ja metallisettien lisäksi soundeja löytyy elektroniseen tanssimusiikkiin, ja jonon jatkona pari perkussiokioskiakin.

Moduulin käyttöpaneelin useimmin tarvittavia nappuloita ovat varmaankin padikanavien voimakkuussäätimet. Tomit ja crashit löytyvät ryhmäliukujen takaa, muille on varattu oma liuku.

Kuhunkin settiin sisältyy neljä tomisoundia, joten TD-50KV:hen vakiona kuuluvalla kolmella tomipadilla joutuu arpomaan mihin neljästä tulojakista ne kytkee, sehän ratkaisee mitkä kolme tomisoundia liipaistaan kuuluville. Peruskattauksen päälle äänimodulissa on jakit neljälle lisäpadille tai -triggerille, ja Mix in -liitäntään voi syöttää analogista stereosignaalia ulkoiselta toistimelta.

Setin voi ajaa PA-mikseriin kaksikanavaisen XLR-masterlähdön lisäksi kahdeksasta balansoidusta direct out -jakista, eli nyt ollaan tässäkin suhteessa päästy ammattitasolle. Laitteesta löytyy myös paikat kahdelle kuulokeparille, mikä on kätevää opetustilanteissa.

 

Pintaa syvemmälle

Kun syntyy tarve ja halu sukeltaa syvemmälle Rolandin salaisuuksien pariin, on syytä selailla manuaalia. Vaivannäkö palkitsee, sillä rumpuaivon syövereistä löytyy vaikka mitä: settejä voi räätälöidä padikohtaisesti ja efektejäkin löytyy joka tarpeeseen.

Lisäksi TD-50-äänimoduli toimii treenikaverina ja taustabändinä, sillä se tarjoaa eri genreihin tukun biisiluuppeja, joiden mukana voi soitella klikin kanssa tai ilman. Tuloksen voi luonnollisesti tallentaa, tarvittaessa jopa ulkoisen tietokoneen äänityssoftaan 10-raitaisena digitaaliaudiona. Soiton saa talteen myös midinä.

Muistikortin kautta systeemiin pystyy tuomaan omia Wav- tai mp3-äänitiedostoja sekä biisiluupeiksi että sampleiksi setteihin.

Mainiolla Favorite-toiminolla saa poimittua sadan muistipaikan jyvät akanoista, jolloin välttyy ylimääräiseltä valikkorullan pyörittelyltä itse tilanteessa, kun käyttösetit on pantu kätevästi peräkkäin jo ennen keikkaa.

 

Parasta A-ryhmää

V-Drums-malliston huippusettinä TD-50KV on mitoitettu A-sarjan keikoille ja vaativaan studiotyöskentelyyn, tilanteisiin joissa on käyttöä laajalle soundipaletille, lähes akustisen rummun vertaiselle käyttövarmuudelle ja soittotuntumalle. Huippuluokan sähkösetin hinta on kova, mutta saattaa vastaavasti säästää pitkän pennin vaikkapa mikkihankinnoissa, niitä kun ei tarvita tämän setin eteen ensimmäistäkään. Sähköinen rummusto on harkinnan arvoinen myös ilman miksaajaa keikkailevalle bändille. Samoin teatterin äänitarkkaamossa akustisesti äänettömän, soundeiltaan laakista valmiin rumpusetin miksaaminen musikaaliyleisölle on pelkkää juhlaa.

TD-50KV toimitetaan aivoineen ja räkkeineen, lisäksi tarvitaan ainoastaan telineet virvelille ja haitsulle sekä bassaripedaali, ja ei kun soittamaan. Lisäpadeja TD-50KV:hen saa tarpeen mukaan, ja halutessaan setin voi koostaa alusta pitäenkin mittojen mukaan, sillä kaikkia komponentteja saa irtotavarana.

Roland on ahkeroinut sähkörumpujen parissa pitkään ja pieteetillä, ja omistautuminen asialle näkyy ja kuuluu. Jos lippulaivan hintalappu panee haukkomaan henkeä on hyvä muistaa, että pikkuveli TD-50K tarjoaa saman aivon, soundit sekä digitaalisen virvelin ja riden, ainoastaan muissa padeissa ollaan luokkaa alempana. Paljosta ei siis tarvitse luopua, mutta hinta putoaa jo viiden tonnin kieppeille.

 

Roland TD-50KV

Äärimmäinen elektronirummusto

• TD-50 -äänimoduli
• Digitaaliset virveli- ja ridealustat
• Bassari- ja kolme tomipadia
• Hi-hat-, crash- ja crash/ride -padit
• MDS-50K -rumpuräkki

Hintaluokka n. 8 000 euroa

Lisätiedot: Roland Scandinavia
 

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2017. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.