Nayteikkuna

Roland VP-03 – klassikko vocoder putiikkiversiona

VP03 jatkaa Rolandin miniatyyrilaitteiden sarjaa, jossa klassikkomallit tuodaan nykyaikaan näppärässä muodossa.


Toisen maailmansodan aikoihin ihmisäänen siirtoa heikkotasoisia puhelinkaapeleita pitkin helpottamaan kehitetty vokoderi muodostui myöhemmin suosituksi musiikki-instrumentiksi, jota Kraftwerkin, Orbitalin ja Röyksopin kaltaiset yhtyeet ovat käyttäneet menestyksekkäästi musiikissaan.


Vokoderi eli vocoder poistaa ihmisäänestä vireen kaltaisia, ”turhia” elementtejä analysoiden äänen jäljelle jääviä, aikaan sidottuja muutoksia. Se syntesoi elektronisesti kurkun muodon ja suun liikkeet, niin sanotut formantit, moduloiden so. ohjaten lopputuloksella musikaalisen signaalin kantoaaltoa, yleensä syntikkajousia tai sen kaltaista, pitkään soivaa ääntä.
Lopputuloksena on ”laulava syntikka”, joka yhdistää mikrofoniin syötetyn ihmisäänen syntikkasoundiin. Soundia voidaan käyttää esimerkiksi kuoroissa tai kuten Kraftwerk tekee, solistisena elementtinä.
 
Roland VP03 kuuluu miniatyyrilaitteiden rajoitettujen painosten Boutique-sarjaan, jossa on aiemmin julkaistu versiot Jupiter-8 -, JX-3P - ja JUNO-106-klassikkosyntikoista.
Kookkaan kirjan kokoiset moduulit toimivat joko USB- tai MIDI-ohjauksessa, saavat virtansa paristoista tai USB-väylästä, ja niissä on oma pikku kaiutin testailuun.

Lisävarusteena saatava telakkakoskettimisto K-25m toimii kaikkien Boutique-moduuleiden ohjauskoskettimistona ja telakkana.

Kuten aiempienkin Boutique-moduleiden, myös VP03:n perustana on Rolandin klassikkomalli. Tällä kertaa kyseessä on VP-330 Plus, koskettimistolla varustettu vokoderi vuodelta 1979.
VP03:een on paketoitu hyvin pieneen tilaan kaikki VP-330:n olennaiset ominaisuudet, sointi sekä muutama uusi koukero: Voice Step-sekvensseri sekä Chord Memory-toiminto.

 


VP03:n käyttö


Soittimen peruskäyttö on hyvin yksinkertaista; kytketään mukana tuleva mikrofoni liittimeensä ja koskettimisto ohjaamaan moduulia.
Vokoderin käyttö vaatii, että soitat koskettimistoa ja vokalisoit (puhut, laulat, lallatat, puhiset jne) mikrofoniin samanaikaisesti. Tuloksena on ihmis- ja syntikkasoundin erottamaton yhdistelmä.
Sointiin vaikuttavia parametrejä on muutama, saat mm. kirkastettua tai tummennettua syntikkasoundia, voit myös säätää sen nousuaikaa ja lisätä modulointia.
Syntikkasoundeja on tarjolla muutama, syntikkajousien lisäksi käytössä on laulumainen soundi. Voit myös käyttää suoraa mikkisignaalia mukana eli voit laulaa kunnolla ja vain maustaa sointia vokoderilla.
Eri ääniosasille (strings, human voice, suora mikkisignaali) on omat äänenvoimakkuuksien liukusäätimensä.
Ensemble tekee chorusmaista laajennusta sointiin. Uusista ominaisuuksista Voice Step -sekvensseri on muokattava 16 askeleen arpeggiaattori, Chord Memory-muistipaikkoihin puolestaan voidaan kirjoittaa eri sointuja, joita voidaan sitten yhdellä sormella soittaa.

 

Vocoder on erikoinen, mutta monikäyttöinen laite

Vokoderisoundi on varsin viehättävä lisä lähes minkä tahansa tyyliseen musiikkiin. Se on yksinkertainen tapa saada kuorot vireeseen ja lisää laajuutta sointimaisemaan.
On myös erittäin mielenkiintoista syöttää laitteeseen laulun tai puheen sijaan rytmistä tavaraa, looppeja jne. sekä erilaisia atmosfäärisiä sampleja, tulokset ovat orgaanisia ja musikaalisia.

 

Miniatyrisoinnin vaikutuksesta sekä USB- että audioliittimien minikoko edellyttää hieman erikoisempia liittimiä, keikkakäytössä laite ja sen arat liitännät vaativatkin hyvän suojauksen toimiakseen varmasti keikasta toiseen.
Oma monitorikaiutin on soinniltaan melko karu ja onkin käyttökelpoinen lähinnä kevyeen tsekkailuun. Pienet säätimet ja kytkimet tuntuvat kokoonsa nähden kuitenkin varsin tukevilta. Ja tietysti tärkein eli sointi, se on juuri se oikea!

Lisätiedot: Roland Suomi

 

Lisää vaihtelevan mittaisiai laitetestejä voit lukea Riffi lehden printtiversiosta, aina tuoreena ja aina ajankohtaisena.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

 

12.10.2016
|
Sami Sarhamaa
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy