Sennheiser Evolution Wireless Digital – langattomien nuorin polvi

UHF-alueella operoiva Evolution Wireless Digital iskee raskaansarjan esitystekniikan ja harrastetoimiin tarkoitettujen laitteistojen välimaastoon. Vakuuttavalla otteella ja vahvasti ammattilaisille suunnatuin ominaisuuksin matkaan laitettuna.

 

 

Päällimmäisen pahvilaatikon sisältä paljastuu pienempiä pahvirasioita sekä käärepaperia. Uuden ekologisemman linjauksen mukaisesti Sennheiser on sitoutunut vähentämään muovin käyttöä pakkausmateriaalina ja korvannut sen kattavasti kierrätykseen kelpaavalla kartongilla ja paperilla. Ainoastaan lähettimen paristot ja muutama asennushela on pakattu muoviin. Fiksu veto.

Puolen räkkiyksikön kokoisen vastaanottimen kotelo on kauttaaltaan metallia ja pakkauksen mukana toimitetaan kotelon pohjaan liimattavat kumitassut sekä jämäkkä metallilevy, jolla kaksi vierekkäistä vastaanotinta saadaan kytkettyä toisiinsa täyden räkkileveyden puitteissa. Kylkiin ruuvattavat ja niin ikään jämerät räkkikorvakkeet kuuluvat nekin vakiovarusteisiin, samoin puolen räkkileveyden mittainen peitelevy, jossa on valmiiksi kaksi reikää antennien sijoittamiseksi laiteräkin etu- tai takareunaan. Väliin tarvittavat antennien jatkojohdot täytyy kuitenkin hankkia lisävarusteena. Kuten myös omiin telineisiinsä etäämmälle mahdollisesti sijoitettavat kookkaammat lisäantennit.

Virtalähde on erillinen murikka, jonka johtoliittimelle on vastaanottimen takalevyssä pistoke ja pistokkeen vieressä asianmukainen vedonpoistin.

Digitaalista audiolähtöä ei ole, mutta analogisia on kaksi: yksi 6,3 mm:n TRS-jakilla ja toinen XLR-liitäntänä.

 

Lähettimet

Yksi ja sama EW-D SK -taskulähetinmalli palvelee niin mikrofoni- kuin instrumenttikäytössäkin. Puolimetrinen instrumenttikaapeli liitetään lähettimeen kierteellä lukittavalla pikkuplugilla, ja sama 3,5 mm:n jakki hyväksyy vaihtoehtoisesti myös esimerkiksi panta- tai solmiomikrofonin signaalin.

SK-lähetin on rakennettu vankkaan metallikoteloon ja se kiinnitetään vyöhön tai kitarahihnaan napakalla jousiklipsillä. 

Paristolokeroa peittää muovikansi, joka lukitaan ja avataan kahta vastakkaisilla puolilla olevaa salpaa samanaikaisesti painamalla. Avaaminen ja sulkeminen käyvät helposti yhdelläkin kädellä, mutta vahingossa tuo saranoitu lippa tuskin kääntyy auki. 

Kannen alla ovat virtakytkin sekä paikat kahdelle AA-paristolle – jotka voi korvata Sennheiserin litium-ioni-akulla (lisävaruste). Kertapainalluksella lähetin kytkeytyy päälle ja hieman pitempään nappia pohjassa pitämällä virta sammuu. 

Erikseen rasian ulkopinnalla on sulavasti liikkuva, antennin ja johtoliittimen väliin suojaan sijoitettu liukukytkin audiosignaalin mykistystä varten. Kolmas nappi aktivoi kanavan synkronisointitoiminnon, jotta lähetin ja vastaanotin saadaan kirjaimellisesti samalle aaltopituudelle. Mitään säätimiä ei SK-taskulähettimessä ole, asetukset hoidetaan vastaanottimen etulaidan näppäimillä.

Toinen kokeiluun saatu setti sisälsi EV-D SKM -käsilähettimen sekä siihen asennettavan e835-herttakapselin. Sennheiserin omia kapselivaihtoehtoja on kahdeksan kappaletta ja lisäksi lähettimeen sopii kaksi erilaista Neumannin kapselia, joten varaa valita kyllä on niin dynaamisten kuin kondensaattorimallien kuin suuntakuvioidenkin osalta.

Käsilähettimen runko on sekin metallia ja olemus on vakuuttava. Paristolokeron peittävä holkki lukitaan kierteellä, eikä avaamiseen ole tarvetta lukuunottamatta pariston tai akun vaihtoa. 

Virtakytkin ja kanavien synkro­nointiin tarkoitetut painokytkimet on sijoitettu mikrofonin peräpäähän, antennin tyveen. 

Kylkeen upotettuna puolestaan on audiosignaalin mykistävä liukukytkin, joka ei sijainnistaan huolimatta vaikuta erityisen riskialttiilta tahattomille liipaisuille. Rungon pintaa myöten kytkimen ylitse pyyhkäisevä sormi tai kämmen ei liukunappulaa mukaansa nappaa, eikä mikrofoni hevin mykisty vahingossa. Varman päälle pelaava voi vieläpä napsauttaa vastaanottimen asetuksista käyttöön mute lock -toiminnon, jolla lähettimen fyysinen kytkintehdään toimettomaksi. Kytkintä asennosta toiseen siirrettässä yhteys kyllä vaikenee hetkeksi, mutta ääni palaa käytännössä saman tien.

 

Toimeen

Evolution Wireless Digital perustuu osin samaan tekniikkaan kuin kalliimpi Digital 6000 -sarja sekä Sennheiserin lippulaivamallisto Digital 9000. Tasavälein toisistaan sijoittuvat lähetystaajuudet on porrastettu 600 kHz:n etäisyydelle toisistaan ja menetelmän ansiosta 56 MHz:n taajuusikkunaan mahtuu 90 kanavaa.

Lähettimen ja vastaanottimen viritys samalle aaltopituudelle käy automatiikalla näppärästi. Valitaan vastaanottimesta kanava, aktivoidaan lähettimestä viritystila ja painetaan vastaanottimen sync-näppäintä, siinä se. Jos haluaa pelata varman päälle, voi aluksi käynnistää Auto Scan -toiminnon, joka kuuntelee käyttöpaikan radioavaruutta ja muodostaa vapaista taajuuksista listan, josta voi valita käyttöönsä kanavia.

Jos haluaa visuaalisemman käyttöpinnan, voi itselleen ladata Android- ja iOS-alustalla toimivan Smart Assist -applikaation, jolla voi hallinnoida koko järjestelmää.

Applikaatiolla käy päinsä myös kanavan taajuuden asettaminen manuaalisesti niissä tilanteissa, joissa mahdolliset taajuudet määräytyvät jonkin ulkoisen tekijän seurauksena, kuten vaikkapa viranomaismääräyksen tai tapahtumassa käytettäviä taajuuksia koskevan yleissuunnitelman vuoksi.

Samalla saa mukavia lisätoimintoja kuten vaikkapa kanavien nimikoinnin (nimi näkyy sen jälkeen myös vastaanottimen näytöllä) sekä värikoodauksen. Jälkimmäisen sitten taas voi ulottaa fyysiseen maailmaan hankkimalla lisävarusteena myytävän setin värillisiä rinkuloita ja etikettejä, joilla lähettimet ja vastaanottimet voi merkata tunnistamisen nopeuttamiseksi.

 

Applikaation yhdessä näkymässä voi tarkastella laitteiston yleistilaa ja laiteparien yksityiskohtaiset asetukset saa esille napauttamalla. Laitteiston viritys käyttökuntoon ja toimintojen ohjaus käy applikaatiolla vaivattomasti ihan intuitio-pohjalta.
 
Kun systeemi on käyttövalmis, voi vastaanottimen kytkimet suojata lukituksella joko applikaation komennolla tai painamalla nuolinäppäimiä samanaikaisesti.

 

Olematon latenssi

Sennheiser ilmoittaa Evolution Wireless Digitalin latenssiksi kymmenyksen alle kaksi millisekuntia. Käytännössä viive on niin vähäinen ettei sitä tunne sormenpäissä edes kuivaa trebleä telellä nakuttaessaan eikä aisti laulu- tai puhekäytössä minkäänlaisena ilmiönä.

Soundi on erinomainen ja luvattu 134 dB:n dynamiikka-alue roimasti enemmän kuin riittämiin. Matkalle ei huku mitään, ja tamburiininkin tapaisten haastavien perkussioiden alukkeet välittyvät tarkkapiirteisinä ja selkeinä perille asti.

Myös signaalitason optimointi on kiitollista puuhaa. Gain säätyy 45 desibelin haarukassa kolmen desibelin askelluksella, ja vastaanottimesta lähtevän signaalin tasoa taas voi justeerata erikseen kuuden desibelin porrastuksella ja 42 desibelin puitteissa.

Valmistaja lupaa radiosignaalin kantavuudeksi 100 metriä esteettömän näköyhteyden vallitessa. Käytännössähän etäisyys on useimmiten tuota lyhyempi, mutta matkalle osuu vastaavasti kaikenlaisia esteitä. 

Toimituksen perinteisellä testiradalla EW-D suoriutui erinomaisesti ja sijoittuu aivan kärkiryhmään, paljon itseään kalliimpienkin joukkoon. Yhteys ei nikotellut studion metallirunkoisten äänieristyseinien läpi tunkeutuessaan ja signaali löysi tiensä vastaanottimelle monen huoneen ja käytävän kautta kiertäneenäkin. Edes tiiliseinä palo-ovineen ei haitannut kuuluvuutta, joka alkoi katkeilla vasta kun lähetin vietiin matkan päätteeksi kokonaan toiseen kerrokseen. Kantavuuden äärirajoille saavuttaessa audiosignaali sammui ja aukesi siististi ilman sivuääniä ja sama pätee lähettimen tahattomaan sulkemiseen – jos artisti huolellisena ihmisenä päättää painaa virrat sammuksiin oman osuutensa päätteeksi, ei lähettimen vaikeneminen tuota minkäänlaista häiriötä. Ei myöskään lähettimen avaaminen uudestaan lennossa, mikserikanavaa sulkematta.

Toiminnot ovat kautta linjan selkeitä, ja pakkaukseen kuuluvalla pikaoppaalla pääsee toiminnan makuun. Jatko-oppia voi hakea valmistajan verkkosivustolta, josta löytyvät perinteisen tyyppinen käyttöopas, käyttäjien usein toistuvat kysymykset vastauksineen sekä Youtubeenkin ladattu video-oppituntien sarja – poikkeuksellisen havainnollinen ja kattava, sanoisin.

Evolution Wireless Digital on todella houkutteleva ratkaisu yksittäisten tai muutamien kanavien paketeista aina laajoiksi monikanavajärjestelmiksi asti. Ratkaisevimpia eroja raskaansarjan tuotteisiin verrattaessa ovat digitaalisten verkkoliitäntöjen ja viestien kryptauksen kaltaisten ominaisuuksien rajaaminen pois. Sen sijaan varusvalikoima esimerkiksi käsilähettimeen sopivien mikrofonikapseleiden osalta on ylenpalttinen, ja isomman järjestelmän sommittelussa tarvittavien keskusantennien ja jakoboksien valikoima kattaa ammattikäytön perustarpeet.

 

Sennheiser Evolution Wireless Digital

Digitaalinen langaton järjestelmä

EW-D EM
• digitaalinen vastaanotin,
• toimii UHF-taajuuksilla
• 56 MHz:n viritysikkuna
• tasavälein 600 kHz:n porrastuksella jaetut kanavat
• Auto scan -kanavahaku
• Smart Assist -applikaatio (Android/iOS, Bluetooth)
• dynamiikka-alue 134 dB

SKM-S-käsilähetin
• 10 eri kapselivaihtoehtoa
• käyttö kahdella AA-paristolla tai litium-ioni-akulla

EW-D SK-vyö/taskulähetin instrumentti/mikrofonikäyttöön
• 3,5 mm:n lukittava jakki instrumenttikaapelille tai panta- ja solmiomikrofoneille
• käyttö kahdella AA-paristolla tai litium-ioni-akulla


Keskusantennit järjestelmälle
• lisävarustena signaalivahvistimet, jakajat ja lisäantennit laajemman järjestelmän kokoamiseen

Esimerkkihinnat:
• EW-D 835-S Set (EM-vastaanotin + SKM-S-lähetin + MMD 835 -kapseli sekä vakioantennit, virtalähde ja tarvikkeet): 699 €
• EW-D 835-S Set (EM-vastaanotin + SK-vyölähetin + C1-instrumenttikaapeli sekä vakioantennit, virtalähde ja tarvikkeet): 649 €

Lisätiedot: Sennheiser Nordic, Suomi

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2021. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

 
29.10.2022
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy