Sennheiser Momentum 3 Wireless – rentoa menoa!

|
Image

Vastamelukuulokkeita sopii suositella muusikoille ja muille reissutyöläisille jo pelkästään niiden rentouttavan vaikutuksen vuoksi: kun ajoneuvon ääni ja ympäröivä häly torpataan, hengitys tasaantuu ja sopivaa ajankulua voi kuunnella kohtuullisella volyymillä. 

 

Image

Momentumin kolmannen sukupolven langaton versio viestii älylaitteen kanssa Bluetooth-yhteydellä ja yhteispeli vaatii appikaupasta ilmaiseksi ladattavan SmartControl-sovelman. Peruskäyttö sujuu kyllä puhelimeen tai tablettiin kajoamatta, mutta muutama kriittinen asetus onnistuu vain applikaatiolla.
Esimerkiksi vastamelun torjunnan voi kytkeä kyllä päälle ja pois oikeanpuoleisen kuulokkeen pikkukytkimellä, mutta applikaatiolla voi valita toiminnalle jonkin kolmesta erityyppisestä suodatuksesta sen mukaan, onko kuuntelupaikka erityisen meluisa tai ollaanko esimerkiksi ulkosalla ja tuulen armoilla.

Myös taajuustoiston säätö käy päinsä applikaatiolla, jossa hyvin perinteisen kolmialueisen ja kolmiliukuisen ekvalisaattorin vaihtoehtona on mielenkiintoinen, sormella siirreltävää palloa seuraava automaattikäyrä. Sen saa helposti mutkalle kummin päin vaan, eikä jommasta kummasta laidasta painotettu toistovaste ole sekään hankala asettaa. Puuhassa on lievä kännykkäpelin tuntu, mutta kuulovaikutelmat ovat hämmentävän miellyttäviä pallon sijainnista riippumatta. Asetuksesta toiseen siirrytään säädön aikana loivan liukuman kautta, jolloin korvakin pysyy mukana muutoksessa.

Image

Kolmialueinen eq on sekä tehokas että musikaalinen.

 

Käytännössä Bluetooth-yhteys rakentui sujuvasti ensimmäiselläkin käyttökerralla, ja myöhemmillä yhteys solmiutui automaattisesti aina kun kuulokkeet taitteli auki käyttöasentoonsa. Sankamekanismiin integroitu kytkin myös sammuttaa käyttövirran kuulokkeita kuuntelutuokion päätteeksi laukkuun taiteltaessa.
Virran kytkeytyessä virtuaaliassistentin miellyttävä ääni kertoo tapahtumasta ja ilmoittaa onko sopiva yhteyslaite löytynyt menestyksekkäästi. Sama opas kertoo käyttövirran katkaisemisesta, ja jos verbaalitiedotus tuntuu häiritsevältä, voi tilalle vaihtaa lyhyen merkkiäänipilityksen tai ihan vaan täyden hiljaisuuden.

Momentum tunnistaa myös luurien ottamisen pois korvilta. Oletusarvoisesti kuulokkeet mykistyvät silloin, ja samalla soitin pysähtyy pause-tilaan. Kun luurit laittaa jälleen päähän, kuuntelu jatkuu siitä kohdasta mihin se pysähtyikin. Tämänkin toiminnon voi applikaatiosta kytkeä pois, jolloin vastuu soiton pysäyttämisestä ja jatkamisesta jää kuuntelijalle.

Luurien säilytystä varten Sennheiserin paketissa on mukana kaikin puolin asiallinen, vetoketjulla suljettava kangaskotelo, jossa kuulokkeita on hyvä myös kuljettaa. 

Kuuntelun ohessa Momentum palvelee puhelinkäytössä, kiitos kuulokkeisiin sisällytetyn mikrofonin. Käyttö on suoraviivaisen helppoa, puheluihin vastaaminen sujui heti oikoseltaan, soittamisen kanssa piti hiukan harjoitella. Puhelun audiolaatu on lankapuhelinajan kokeneelle erittäin hifi, ja tuskinpa nuorempikaan polvi nokkaansa koputtaa.

Puheluita hallitaan samoilla oikeanpuoleiseen kuulokekuppiin sijoitetuilla näppäimillä, joilla voi myös säätää kuunteluvoimakkuutta ja selata tallennetta kappale kerrallaan tai esimerkiksi podcasteja kuunnellessa jakson kerrallaan.

Kuulokkeiden mukana toimitetaan USB-johto latausta varten sekä audiokaapeli kiinteään kytkentään. Adapteri lentokoneen mediajärjestelmää varten kuuluu pakettiin sekin.

 

Taas on pappia kyydissä…  

Sennheiser tuntee ja taitaa kuulokkeet. Momentumin sangan alapinta on pehmustettu nahalla, ja sisäpinnan kaksi pitkää rinnakkaista harjannetta joustavat sopivasti päälakea vasten eivätkä myöskään hiosta kuunnellessa. Painoakin luureilla on sen verran maltillisesti, ettei pitempikään kuuntelurupeama käy rasittavaksi.  

Image

 

Sangan nivelet ja kuulokekuppeja pitelevät osat ovat ruostumatonta terästä, mekaanisesti vankan tuntuisia ja toiminnaltaan hyvin täsmällisiä. Kuulokekuppien liikuttelu sankaa myöten käy sekin vaivattomasti, eikä asetus luista itsekseen mihinkään.

Ovaalinmuotoisissa kuulokeosissa on nahkaiset pehmukkeet, jotka ovat myös vaihdettavissa tarpeen ja kulutuksen niin vaatiessa. Tuntuma on jopa ylellisen mukava, mikäli nahka ei muodosta ideologisella tasolla estettä käyttösuhteen solmimiselle. Normaalisti pulmalliset silmälasieni aisatkin sukelsivat sulavasti kuuloketyynyjen alle aiheuttamatta merkittävää meluvuotoa tai mukavuushaittaa.

 

Omaan rauhaan

Linja-auto, juna, lentokone… keikkabussin jyrinä tai lämpiön häly – kaikki tilanteita, joissa yksityiseen tilaan eriytyminen on fyysisesti mahdotonta, mutta silti usein toivottavaa.

Momentumilla on tähän sanansa sanottavaan, kiitos tehokkaan vastamelu-toiminnon, joka analysoi ulkoisen melun tarkasti ja eliminoi sen hämmästyttävän tehokkaasti. Täydellisimmin ominaisuus hävittää verraten staattista taustamelua, kuten auton moottorin ja renkaiden jurnutusta, mutta jopa kohtuullisen tempoilevankin tuulen puuskat se loiventaa siedettävään mittaan.

Äkillinen pään kääntäminen liikkuvassa autossa tai ulkoillessa saattaa hetkellisesti aiheuttaa ulkoisen huminan tulvahduksen kuulokkeiden sisäpuolelle, mutta sijoilleen asettautuneen kuuntelijan nautinto on lähes rikkumaton.

Jyrkästi syttyviin iskuääniin vastamelu-toiminto ei oikein ehdi mukaan, mutta niitä vaimentaa jonkin verran kuulokkeiden suljettu rakenne. Vaikkapa autonrenkaiden iskeytyminen asvaltin poikkihalkeamaan tuntuukin enemmän istuimen kautta kuin äänenä kuulokkeiden läpi.

Hankintaa pohtiessa on syytä huomioida, että nämä ovat musiikin kuunteluun, eivät studiotyöskentelyyn suunnitellut kuulokkeet. Vastamelun torjunta ei myöskään suodata esimerkiksi rumpumekkalaa tai muuta äkkiväärää ääntä niin tehokkaasti, että olisi kiva kolata settiä taustamusiikin tahdissa fiilistellen. 

Sen sijaan ihan kuuntelu kuuntelemalla on erittäin mukavaa, kun soundit ovat sanalla sanoen kohdillaan, eikä ympäristön häly puske päälle. Kun torjunnan tehon tajuaa, voi kuunteluvoimakkuuttakin laskea huomattavasti. Silloin löytyy kultainen leikkaus, jossa ylenpalttinen volyymi ei rassaa korvia ja kuuntelija pysyy myös riittävästi tietoisena ympäröivästä maailmasta. Etu viimeistään siinä vaiheessa, kun siirtyy matkustajasta jälleen jalankulkijaksi.

 

Sennheiser Momentum 3 Wireless

Langattomat Bluetooth-kuulokkeet

• aktiivinen vastamelu-toiminto, kolme eri suodatusta, kytkettävissä myös pois
• kolmialueinen ekvalisaattori
• normaalit puhelintoiminnot
• toiminta-aika yhdellä latauksella n. 22 tuntia
• hinta 399 euroa

Lisätiedot: Sennheiser Nordic, Suomi

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.