Sennheiser XS Wireless Digital – langallisesta langattomaksi

Lupavapaalla 2,4 GHz:n WLAN-alueella toimivia digitaalisia langattomia alkaa löytyä jo monelta valmistajalta. Kokenut Sennheiser kiilaa kärkisijoille malliston monipuolisuuden ja fiksun toteutuksensa ansiosta.

 

Sennheiser XS Wireless Digital -mallisto koostuu moniin eri käyttötarkoituksiin suunnitelluista lähettimistä ja vastaanottimista. Omat versionsa on niin kitaran kuin käsimikrofoninkin langattomaksi tekemiseen. Kuvaajiakaan ei ole unohdettu ja niinpä mallistossa on myös kameraan kiinnitettävä vastaanotin, jonka parina voi käyttää joko nappimikrofonille tarkoitettua lähetintä siinä missä dynaamiselle käsikapulallekin sopivaa mallia.

Muotokieli on läpi malliston sama – lähettimien ja vastaanottimien näpsäkän kokoiset rungot eroavat toisistaan ainoastaan niiden oman käyttötarkoituksen vaatiman liitännän osalta.

Erikoistumisesta huolimatta lähettimiä ja vastaanottimia voi myös miksata keskenään hyvin vapaasti ja dynaamiselle mikrofonille tarkoitettu lähetin osaa kyllä kommunikoida myös kitarakäyttöön tarkoitetun vastaanottimen kanssa. Tiukan paikan tullen tavallinen instrumenttivahvistinkin soveltuu langattomaksi muutettavan spiikkimikin äänentoistolaitteeksi.

 

Kantavuus riittävä

Tyypillisen dynaamisen solistimikrofonin kanssa käytettävä lähetin istuu suoraan mikrofonin XLR-liittimeen ja lukittuu sijoilleen vastaavalla mekanismilla kuin kaapeliliittimetkin. Ulkoisesti lähettimen solakka muoto jatkaa mikrofonin linjoja hyvinkin sulavasti – mikkityypistä hieman riippuen.

 

Yhtä solakka vastaanotin voidaan liittää suoraan lavarasiaan, mikserikanavaan tai muuhun audiotuloon, mutta yhtä lailla lähettimen voi kytkeä kohdelaitteeseen tavallisen mikrofonijohdon välityksellä. Näin toimittaessa vastaanottimen voi nostaa vaikka lavan sivustalle sijoitetun mikrofonitelineen nokkaan, jolloin on helpompi huolehtia signaalin esteettömästä etenemisestä perille saakka. Vastaanotin sopii fyysisiltä mitoiltaan tyypillisen puikkomikrofonin haarukka-adapteriin.

Radiosignaalin kulun kannalta vapaa näköyhteys lähettimeltä vastaanottimelle on hyvä peukalosääntö, ja ihanteellisissa oloissa valmistaja lupaa kantomatkaksi 75 metriä. Tarvittavat käyttöetäisyydet ovat usein lyhyempiä, mutta esteitä ja häiriötekijöitä reaalimaailmassa on usein sitäkin enemmän.

XSW-D vaikuttaa testin perusteella sietävän sellaisia oikein hyvin – yhteys toimi moitteettomasti tuplarunkoisen äänistudion huoneesta toiseen, eikä ollut moksiskaan naapurifirmojen lukuisista langattomista verkoista ja muusta paikallisesta radioliikenteestä.

Systeemi pärjäsi komeasti myös vakiomenettelyyn kuuluvassa kävelykokeessa, eikä kantavuus sokkeloisessa rakennuksessa poikennut suuntaan tai toiseen aiemmin testattujen ”A-ryhmän” kilpailijoiden vastaavasta. Signaali löysi terveenä perille useamman kulmauksen takaa ja monen oviaukon kautta kulkeneenakin. Testiradan toisessa päässä olevaa tiiliseinää ja palo-ovea ei tämäkään järjestelmä läpäissyt ihan nikottelematta, mutta lopullisesti yhteys sammui vasta rakennuksen kerroksesta toiseen siirryttäessä. 

Tulos on erinomainen, sillä tyypillisessä käyttötilanteessa mikrofonia tuskin lavan läheisyydessä sijaitsevaa takahuonetta kauemmas viedään, eikä sen pitäisi olla kokeen perusteella vielä minkäänlainen ongelma. Semminkään, kun audioyhteyden katkeaminen ja avautuminen tapahtuvat siististi ilman minkäänlaisia kiusallisia sivuääniä.

 

Setit käytön mukaan

Kitara- ja bassokäyttöön tarkoitettu XSW-D:n instrumenttisetti poikkeaa mikrofonisetistä ulkoisesti vain tyvestään akseloitujen plugiliittimiensä ja lisävarusteidensa osalta.

 

 

 

Plugin nivelöinti tekee lähettimen liittämisestä kitaraan sujuvaa, mutta tele-tyyppinen, asennuskupin pohjalle upotettu jakki jää tavoittamatta. Sitä varten paketissa on reilun puolen metrin mittainen jatkokaapeli sekä jousiklipsillä housunkaulukseen tai kitarahihnaan kiinnitettävä, tyköistuva pidike lähettimelle.

 


Kamerakäyttöön suunnitellussa lavalier-setissä on vastaava lähettimen pidike sekä siro solmiopidike nappimikrofonin kiinnitykseen. Mikrofonin liitäntä varmistetaan kierrelukituksella.

Vastaanotin puolestaan asennetaan kameran hot shoe -kiinnikkeeseen sopivaan haarukka-pidikkeeseen, joka tiukataan näppärällä sormiruuvilla pitävästi kameraan.

 

Setit käytössä

Instrumenteille tarkoitettu XSW-D-setti osoittautui mutkattomaksi ja asiansa hyvin hoitavaksi systeemiksi. Sennheiserin mukaan malliston latenssit pysyvät alle neljän millisekunnin, mikä on soittamisen kannalta aivan riittävän lyhyt aika. Etenkin, kun soundi on ryhdikäs ja sävelten alukkeet piirtyvät napakoina. Soittimen oma sävy ja dynamiikka välittyvät erinomaisesti ja erot piuhan kautta soittamiseen verrattuna ovat niin vähäisiä, että ne kompensoituvat ihan huomaamatta soittotapaa hieman muuttamalla tai vahvistimen säätimiä hitusen kääntämällä.   

Yleissopivan XLR-lähetin/vastaanotin-parin rinnalle Sennheiser on koonnut valmiin Vocal-setin, johon kuuluu runkoon upotetulla on/off-kytkimellä varustettu dynaaminen SX-1-solistimikrofoni ja sille telineadapteri.

Herttakuvioisen SX-1:n soundi on terveen puhdas ja miellyttävä. Proximity eli bassokorostus lähietäisyydeltä on voimakkuudeltaan kohtuullinen ja helposti hallittavissa. Suuntakuvion vaimennuskin toimii tehokkaasti, joten kyseessä on erittäin asiallinen perusmikrofoni.

Lavalier-settiin kuuluva pallokuvioinen ME2-nappimikrofoni on perusmalli, jolla kelpaa lähteä liikenteeseen juonto- ja haastattelutoimissa. Kapselia ympäröivän ryhdikkään suojaverkon sisäpuolella on  kohtuullisen tehokas tuulisuoja. ME2:n yleisilmeeltään selkeä ja terve sointi on jossain määrin altis teräville S-äänteille, mutta huolellisesti sijoitettuna tämä ei tuota ongelmaa puheäänen suhteen. P:n puhahduksille ja muille artikuloinnin sivutuotteille se oli kiitettävän immuuni.

Lähettimen ja vastaanottimen yhdistäminen pariksi on helppoa, ja samasta napista hoituu myös audion mykistys sekä päälle ja pois -kytkentä. Vastaanotin muistaa aiemman parillisuuden neljän eri lähettimen kanssa, mutta vain yksi näistä lähettimistä voi kerrallaan olla käytössä. Vaihtaminen ”sammuta edellinen, käynnistä seuraava” -metodilla käy nopeasti, joten kitaristikin voi asetella useamman työkalun valmiuteen, kunhan jokaiseen on hommattu oma lähettimensä. Ja sama logiikka pätee tietysti myös vaikkapa vuorotellen lavalle astuvien puhujien kanssa.
Hyvää työtä, Sennheiser.

 

Sennheiser XS Wireles Digital

Langaton järjestelmä

• langaton siirto 2 400 – 2 483,5 MHz:n 
WLAN-taajuusaluella
• lupavapaa käyttö
• digitaalisen signaalin koodaus: aptX® Live
• latensssi < 4 ms
• kohinaetäisyys > 106 dB
Audiokaista
• 80 Hz – 18 kHz, mikrofonikäyttöön tarkoitetut mallit
• 10 Hz – 18 kHz, instrumenttiversio

Hintaluokka alkaen 300 euroa / setti

Lisätiedot: Sennheiser Nordic, Suomi

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.

 
02.05.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy