Shure Motiv – nyt on aihetta äänittää

|
Image

Viiden laitteen muodostama Motiv-tuoteperhe on suunnattu erityisesti matkustavaiselle nikkarille, olipa toimenkuvana sitten musiikin tekeminen tai vaikkapa podcast.

Viisikko koostuu kolmesta joko mobiililaitteeseen tai tietokoneen USB-väylään liitettäväksi sopivasta laitteesta, sekä kahdesta pelkästään mobiililaitteen pariksi suunnitellusta tuotteesta.

Ensinmainittuun ryhmään kuuluu kaksi herttakuvioista kondensaattorimikrofonia, tummanpuhuva pyöreä MV5 ja 50/60-luvun muotoilua huokuva harmaa MV51. Kolmikon täydentää yksikanavainen audiosovitin MVi, johon voi liittää joko ulkoisen mikrofonin tai instrumentin, vaikkapa sähkökitaran tai -basson.

Monitorointikin on tarjolla, sillä kaikissa kolmessa on minijakki kuulokkeiden liittämistä varten.

Vain mobiililaitteiden kanssa käytettäväksi tarkoitettu pallokuvioinen MVL-solmiomikrofoni puolestaan kytketään iPhonen kuulokeliitäntään, kun taas MS-stereona toimiva MV88 liitetään suoraan iOS-laitteen Lightning-liittimeen.

Motiv-tuotteita varten Shure on myös laatinut iOS-järjestelmässä toimivan helppokäyttöisen ShurePlus Motiv -aplikaation, joka tallentaa 24-bittistä lineaarista koodia 48 kHz:n näytetaajuudella joko mono- tai stereomuodossa. Aplikaatio tarjoaa Motiv-tuotteille suunnitellut säädöt, mm. MS-stereokuvan leveyden kontrollin MV88-mikrofonia käytettäessä, sekä tiedostojen jaon eri kanavia myöten parhaaseen iOS-tyyliin.

Tässä artikkelissa käsittelen vain kolmea ensinmainittua ja yleiskäyttöistä laitetta, sillä omien iOS-laitteideni korkea ikä asetti esteen yhteistoiminnalle. Yhteys Applen vanhan riviliittimen kautta kyllä löytyi kamerasovitteen avulla, mutta liitäntä ei jaksa puskea riittävästi käyttövirtaa Motiv-sarjan laitteille.
Shuren sivustolla on jokaisen Motiv-mallin esittelyn yhteydessä listaus siitä, mitkä eri iOS-laitteiden sukupolvet tulevat kyseeseen, joten yhteensopivuus on helppo varmistaa jo ennen hankintaan ryhtymistä.

Image

MV51 asetetaan esimerkiksi pöydälle pystyasentoon ja kallistetaan sopivasti takakenoon nojaamaan. Myös mikrofonitelineen käyttö on mahdollista – kun tapin kumitutti ruuvataan pois, paljastuu statiiviin sopiva sisäkierre.

 

Painava pysyy paikoillaan

MV51-mikrofonilla ja MVi-interfacella on paljon yhteistä. Ensinnäkin molempien metallirunkoinen rakenne on tömäkkä ja painoa on kummallakin tuntuvasti – mikrofonin massa kipuaa päälle puolen kilon ja audiosovittimenkin reiluun 300 grammaan. Painonsa sekä pöytälevyyn tapaavan nahkean kumipinnan ansiosta kumpikin pysyy jämptisti paikoillaan eikä pyri vaihtamaan asentoaan tahattomasti. Kuulokejohtoakin voi jopa hieman nykäistä, eikä kumpikaan laite lähde heti vaeltamaan, hyvä niin.

Image

Toinen yhteinen tekijä on kolmen sormenpään kosketukseen reagoivan kytkimen ja niinikään hipaisun tunnistavan volume-säätimen hallintapinta. Sitä kautta aukeavat myös eri käyttötarkoituksiin räätälöidyt esiasetukset, joilla äänitettävää signaalia työstetään. Tarjolla on täysin muokkaamaton, puheäänen tehosteeksi soveltuva, laulun äänittämiseen tarkoitettu sekä erityisesti akustisille instrumenteille soveltuva ohjelma. Näiden lisäksi on poikkeuksellisen kovia äänenpaineita, kuten esimerkiksi koko bändin äänittämistä varten varattu viides vaihtoehto.

Tarkkaa selkoa näiden esimuokkausten teknisestä toteutuksesta ei kerrota, mutta DSP-prosessoriin on ohjelmoitu ekvalisoinnin lisäksi myös dynamiikkaa muotoileva kompressori ja huipputasoja kaitseva limitteri.

Image

Mini-USB tietämyslaitteelle, minijakki kuulokkeille ja täyskokoinen XLR-kombo äänilähteen signaalille. Muuta ei yksittäisiä mono-raitoja tallennettaessa tarvitakaan.

 

 

 

Kepeästi käypi askeleet

Jos edelliset olivat kokoisikseen huomattavan painavia, niin muovikuoreen koteloitu pallonmuotoinen MV5 onkin sitten aivan päinvastaisesti merkillepantavan kevyt. Massaa kertyy vakiovarusteena toimitettavan alumiinistatiivin kera alle 150 grammaa, joten mikrofoni ei matkatavaroiden painoa juurikaan kartuta.

Image


Keveydellä on kääntöpuolensa: tahkea kumi jalustan pohjassa ei yksinään riitä jarruksi, jos mikrofoniin liitettävien kuulokkeiden johto on painavaa sorttia tai esimerkiksi jäykähköä kierremallia. Kumoon mikrofoni ei helposti kellahda, mutta siinä missä MV51 ja MVi pysyvät kertaalleen suunnattuina tukevasti aloillaan, kääntyy MV5 verraten herkästi osoittamaan johonkin muuhun kuin alkuperäiseen suuntaan. Vaan nytpä löytyi käyttöä vanhan liiton tyypilliselle liikelahjalle – metalliselle paperipainolle, joka nykyaikaisessa toimistossa olikin jo jäänyt virkaa vaille. Muutama sata grammaa jalustan päällä riittää pitelemään MV5:n sijoillaan.

Mikrofonia voi suunnata muuten varsin kätevästi, sillä telineessä on muutaman sentin mittainen hahlo, jossa tiukkausruuvi mahtuu liikkumaan. Sekä kallistuskulma että sivuttaissuuntaus käyvät päinsä

Äänitettävän signaalin muokkaukseen MV5 tarjoaa viiden esivalinnan sijasta kolme. Muokkaamattoman vaihtoehtoina ovat puheäänen ja akustisten instrumenttien taltiointiin suunnitellut presetit ja vaihto hoidetaan pallon takaosaan sijoitetuilla mekaanisilla painokytkimillä. Kuulokevoimakkuutta taas säädetään mikrofonin yläpintaan upotetulla rullalla.

 

Retrokuoret, haitek-ydin

Motiv-kolmikko pääsi yllättämään. Erityisesti MV5 ja MV51 viehättävät heti jo lystikkään ulkoisen olemuksensa voimalla. Silti ne ovat teknisesti nykyaikaisia ja niissä hyödynnetään taitavasti digitaalisen maailman mahdollisuuksia.

Jos toiminta on pääasiassa akustisen äänen – puheen tai soitinten – tallennusta, MV5 tai MV51 ovat mainioita valintoja. Mikäli tarpeen on myös soittaa sähköistettyjä soittimia linjaan, tarvitaan MVi.

Kummallakin mikrofonilla saa hyvää jälkeä tallenteelle ja DSP:n erilaiset muokkaustoimet ovat oikeasti käyttökelpoisia. Niillä saa nopeasti varsin valmiilta kuulostavaa jälkeä, etenkin jos malttaa kokeilla eri vaihtoehtoja ristiin, eikä aina valitse kategorisesti juuri sitä muokkausta, jonka nimike olisi tallennettavan äänilähteen mukainen.

MVi-interface on MV51, mutta ilman sisäänrakennettua mikrofonia. Jos työkaluvalikoimassa on jo hyväksi havaittuja mikrofoneja, tai vaikka sopiva putkietunen linjasoittoon, antaa MVi vapauden valita tilanteen mukaan.

Kolmikolla on toki tietyt rajoitteensa. Äänittää voi vain yhden raidan kerrallaan eli monoa pukkaa. Vanhoilla puoliavoimilla hifi-luureilla kuulokevahvistimen puhti taas tuntui loppuvan kesken lyömiä äänittäessä, kun akustinen vuoto puski läpi lujempaa kuin tallentimelta kuunneltavat aiemmat raidat. Vaihto suljettuihin matalaohmisiin studiokuulokkeisiin korjasi tilanteen saman tien ja niin kuulokevahvistinkin saa hyväksynnän.

Motiv-triosta MV51 nousi omaksi suosikikseni. Reissulle kuin reissulle tulee yleensä pakattua joka tapauksessa läppäri tai tabletti, ja jokin soitin mukaan. MV51 vielä kassiin ja pienoisstudio olisi valmiina käytettäväksi heti, kun hetki on sopiva. Mahtavaa.


Shure Motiv

Tallennusvälineitä USB-väylään

Yhteiset ominaisuudet
• liitetään USB-väylään
• toimii mobiililaitteiden sekä tietokoneiden kanssa
• 24-bittinen muunnos
• näytetaajuus 48 kHz
• kuulokeliitäntä + voimakkuuden säätö

MV5 LTG
• herttakuvioinen kondensaattorimikrofoni
• nimellinen toistoalue 20 – 20 000 Hz
• muokkaamattoman vaihtoehtona kaksi esimuokattua tallennustapaa
• hinta 139 euroa

MV51
• herttakuvioinen kondensaattorimikrofoni
• nimellinen toistoalue 20 – 20 000 Hz
• muokkaamattoman vaihtoehtona neljä esimuokattua tallennustapaa
• hinta 249 euroa

MVi
• XLR-kombo-liitäntä mikrofonille tai instrumentille
• muokkaamattoman vaihtoehtona neljä esimuokattua tallennustapaa
• hinta 149 euroa

Lisätiedot: Bright Sales & Installation
 

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 5/2015. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.

Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.