Shure MV7 – podcastaajan mikrofoni

|
Image

Käytetään USB:llä äänikorttiominaisuuksia hyödyntäen tai perinteiseen tapaan XLR-kytkennällä.

 

Radioasemien Shure-klassikko, SM7B, on nimetty innoittajaksi uudelle hybridimallille, joka tehtävänä on kantaa maineikas perinne uuden polven puhetyöläisille. MV7:n dynaaminen herttakapseli ja sitä ympäröivä suojaverkko ovatkin tuttuun tapaan paksun superlon-tuulisuojan sisällä piilossa, ja jämäkkä haarukkamainen pidike muistuttaa sekin innoittajasta.

Sittenpä lähdetäänkin omalle polulle. Verraten kookkaan MV7:n runkoon on integroitu kosketukseen reagoivat kytkimet, sekä nauhamainen säädin. Nämä kontrollit pelaavat silloin, kun mikrofoni kytketään suoraan tietokoneeseen tai älylaitteeseen USB-kaapelilla, jolloin se palvelee samalla myös äänikorttina. 

Äänikorttivakanssin vuoksi rungon takaosassa on myös pikkujakki kuulokkeille. Mitään suositusta valmistaja ei kuulokkeiden tyypille anna, mutta kokeilun perusteella 600 ohmin vintage-luurit ovat hiukan liian raskas haaste mikrofoniin integroidulle vahvistimelle. Nykyaikaisilla 55 ohmin kuulokkeilla ääntä sen sijaan irtosi kyllä tarpeellinen määrä, jopa rapsakasti ylikin. 

Mikrofonin pyydystämän äänen saa ohjattua suoraan kuulokkeisiin ja sen suhdetta tietokoneelta kuunneltavaan signaaliin voi miksata joko MV7:n säätimillä tai ShurePlus Motiv -applikaatiolla. Ilmaiseksi  jaeltavasta applikaatiosta on omat versionsa Macin ja Windowsin lisäksi Android- ja iOS-laitteille.

Image

ShurePlus Motiv -applikaatiossa saa muutamalla perusasetuksella työt hallitusti käyntiin, jos valitsee puoliautomaattisen toiminnan. Tarpeen vaatiessa asetuksia voi säädellä myös oman maun mukaan. 

 

Suosittelen applikaation latausta vähintäänkin tutustumismielessä. Sen kautta aukeaa muokattaviksi myös sellaisia asetuksia, joihin ei pääse käsiksi mikrofonin runkoon sijoitetuilla säätimillä. Jos ei halua uppoutua eri suotimien vertailuun, tasojen manuaalisen säätöön tai määritellä voimallisuutta limitterin toiminnalle, voi käyttää automatiikkaa – sekin toimii nimittäin oikein hienosti.

USB:n rinnalla toimii analoginen XLR-lähtö, josta mikrofonin signaalin saa aina ulos siitä riippumatta käyttääkö USB-ominaisuuksia vaiko ei. Näin MV7:n voi kytkeä esimerkiksi reissussa tietokoneeseen tai älylaitteeseen kenttäoperointia varten ja tukikohtaan palattaessa sama mikrofoni asettuu näppärästi studion audiokaluston osaksi. Ja sellaisena se soveltuu mainiosti myös käyttöön yhtenä dynaamisena mikrofonina vaikkapa musiikkipajan kaikkien muiden mikkien rinnalla.

 

Osataan

MV7:n kiinteä haarukkapidike on tyylikäs ja jämerä, mikrofoni asettuu kätevästi ihanteelliseen asentoon työpisteensä ääressä istuvan juontajan eteen, eikä runkoon sijoitettujen säätimienkään käyttö vaadi pitkää totuttelua.

Mikrofonin perusääni on terve ja siten monikäyttöinen. Vaikka suuntakuvion myötä bassokorostusta lähietäisyydeltä onkin, se ei ammu yli eikä dominoi. Sopivaa etäisyyttä voi hakea varsin vapaasti soundin kärsimättä, eikä dynamiikka tuota sekään pulmia: maltillinen puhe ei kuihdu heiveröiseksi, eikä mikrofoni myöskään mene tukkoon innostuneesti hihkuttaessa.

Puhekäytön ohessa MV7 sopisi reissukaveriksi, jolla musiikillisten ideoiden tallennus tai demon työstäminen päällekkäisäänityksiä myöten sujuisivat vaivattomasti. Sattumanvaraisessa ympäristössä taltioidut instrumentti- ja lauluraidat eivät yleensä varsinaisesti kilpaile studioäänitysten kanssa, mutta kotona tai vaikka hotellihuoneessa puuhastellessa ja ympäristön akustiikan huomioiden saa tällä mikrofonilla kyllä kelpo jälkeä aikaan. Shure osaa.

 

Shure MV7

Dynaaminen mikrofoni USB:n kera

• suuntakuvio hertta
• toistoalue 20 – 20 000 Hz
• herkkyys -55 dBV/Pa
• maksimiäänenpaineen kesto 132 dB SPL
• USB-C digitaaliliitäntää varten
• analoginen XLR-lähtö
• kuulokeliitäntä
• ohjaus rungon kytkimillä tai Motiv-applikaatiolla
• hintaluokka noin 300 euroa

Lisätiedot: Intersonic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2020. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.