Strymon Volante – kaikuja menneisyydestä

|
Image

Strymon on ottanut uutuuspedaalillaan tehtäväkseen paketoida kolme himoittua takavuosien delay-tyyppiä yksiin kuoriin. Kuinka kunnianhimoisessa tavoitteessa on onnistuttu? Otetaanpa asiasta selvää.


Aina siitä saakka kun Syd Barrett ja David Gilmour loihtivat Binson Echorecillä happoisen upottavia äänimattoja 1960- ja 70-lukujen Pink Floyd -levytyksille, on tuo maaginen laatikko kiehtonut uusia kitaristisukupolvia aina näihin päiviin saakka.

Vuosien varrella lukuisat pedaalinikkarit ovat yrittäneet vangita olennaisimman sen tuottamasta persoonallisesta äänimaailmasta omiin näkemyksiinsä, vaihtelevin tuloksin, mutta kun haasteeseen tarttuu laadukkaista efekteistään tunnettu Strymon, odotukset ovat tavallistakin korkeammalla.


Autenttista huojuntaa

Magnetic Echo Machine -alaotsikolla markkinoitava laite ei pyri ainoastaan toisintamaan italialaisen magneettisen kiekko-kaiun tuottamaa resuista äänimaailmaa vaan lisää soppaan myös oman versionsa nuhjuisesta nauhakaiusta sekä puhtaammasta, 50- ja 60-lukujen huippuluokan kelakoneita jäljittelevästä studioviiveestä.

 

Image

 

Pedaalin vasen puoli on pyhitetty soundin muokkaukseen tarkoitetuille kontrolleille. Rec Level -säädintä avaamalla delay-soundiin voidaan annostella saturaatiota aina pienestä lämpöisyydestä todella rujoon vihlontaan saakka. Soundin huojuvuuteen ja sävelkorkeuden heittelyyn voidaan puolestaan vaikuttaa viereisellä Mechanics-säätimellä.
Wear-potikalla päästään käsiksi tallennusmedian ja äänipäiden kuluneisuuden eli ylätaajuuksien häviämisen hienosäätöön. Low Cut mahdollistaa nimensä mukaisesti delay-toistojen alataajuuksien leikkaamisen.

 

Säätövaraa riittää

Strymon Volanten säädinpaneelin keskiosaa hallitsevat kahdeksan painiketta, joilla määritetään neljän äänipään playback- ja feedback-reitityksiä. Jälkimmäisten kytkeminen itsenäisesti päälle mahdollistaa poikkeuksellisen monimutkaisten rytmikuvioiden sekä mitä psykedeelisimpien atmosfäärien luonnin.

Kunkin äänipään voimakkuustaso on asetettavissa täydelle tai puolelle teholle. Valinta tapahtuu painamalla ja pitämällä toistopään painiketta pohjassa noin sekunnin ajan. Spacing-säätimellä kontrolloidaan Volanten kolmen ensimmäisen äänipään välistyksiä, Time-säädön vaikuttaessa neljännen pään viiveeseen (haluttu tempo voidaan taputella laitteeseen myös Tap-kytkimellä). Stereokäytössä jokainen pää voidaan lisäksi panoroida täysin itsenäisesti.

Spacing-säädössä on neljä alaryhmää: Even (neljäsosa, pisteellinen kahdeksasosa, kahdeksasosa, kuudestoistaosa), Trioli (neljäsosa, neljäosatrioli, kahdeksasosatrioli, kuudestoistaosatrioli), Golden (kultainen leikkaus) sekä Silver (hopeinen suhde).

Timen toiminta on riippuvainen viereisen Speed-kytkimen asennosta (half: 400 millisekuntia, normal: 200 millisekuntia, double: 100 millisekuntia), kun taas Repeats-säätimellä hallitaan feedbackin määrää.

Volante on varustettu myös itsenäisellä jousikaiun mallinnuksella, jota voidaan käyttää sellaisenaan ilman pedaalin muita toimintoja. Se on luonteeltaan miellyttävän heleä, menemättä missään vaiheessa liian lätiseväksi tai hajanaiseksi. Volanten delay-tyyppien – käyttäjän niin haluaman – rähjäisyyden huomioon ottaen kaiun siisteys istuu kokonaisuuteen juuri passelisti.

Pedaalissa on Tap-kytkimen lisäksi kaksi muuta jalkakytkintä, jotka toimivat kahdessa tilassa. Normaalikäytössä On-kytkimellä pedaali kytketään päälle tai saadaan oskilloimaan pitämällä kytkintä pohjassa. Favourite-kytkimen avulla voidaan tallentaa ja hakea preset-asetuksia.

 

 

Image

Tarjolla on myös viisinapaiset midi-liitännät sekä Exp-liitäntä ulkoisia kontrollereita varten. Jälkimmäiseen voidaan kytkeä paitsi keinupoljin myös esimerkiksi Strymonin erikseen ostettava Multi Switch Plus, jonka avulla muun muassa Speed-asetuksia voidaan hallita ”etänä”.

Takapaneelista löytyvä USB-portti mahdollistaa tietokoneyhteyden midi-kontrollia varten. Lisäksi käyttäjä voi valita true bypass -tilan ja bufferoidun ohituskytkennän väliltä.

Sound On Sound -tilassa Tap-kytkin toimii myös luupperina. Luuppi voidaan On-kytkimellä hetkellisesti asettaa reverse-moodiin. Hold-moodissa samainen kytkin poistaa äänityspään ja toistaa viimeisintä luuppia äänenlaadun kärsimättä.

Strymon Volantea voidaan käyttää myös instrumentti- ja linjatason laitteiden kanssa. Erityisesti syntetisaattorikäyttöön tarkoitetussa Line-asennossa se tarjoaa soittajalle 10 desibeliä lisää puhdasta ”headroomia”.

 

Moderneja mukavuuksia

Vanhojen efektilaitteiden soundimaailman lämpö ja persoonallisuus ovat monien nykypelimannien mieleen, mutta vuosikymmeniä keikka- ja studiokäytössä marinoituneet laitteet ovat usein turhan herkkiä ja hauraita – kysynnän ja tarjonnan lakien ajan saatossa turvottamien hintojen suolaisuudesta puhumattakaan. Nykypäivän mukavuudet ja luotettavuus ovatkin yksi Volanten valteista, ja vaikka sitä ei varsinaisesti edulliseksi pedaaliksi voikaan kutsua, kirpaisu helpottaa kummasti kun ajattelee ostavansa käytännössä neljä efektiä yhdessä paketissa.

Vaikka Volante tarjoaakin säätövaraa runsain mitoin, toimintojen monipuolisuudella on myös kääntöpuolensa: laitteen kannessa törröttää kaikkiaan 21 erilaista säädintä, vipua ja nappulaa, ja monet toiminnoista vaativat niistä useamman samanaikaista käyttöä – toiset vielä samanaikaisesti pedaalia päälle polkaistaessa.

Kaikkien eri yhdistelmien iskostaminen selkärankaan vie hetken jos toisenkin ja ohjekirja on hyvä pitää tämän prosessin aikana käden ulottuvilla. Vaikka oppimiskäyrä Volanten syvimpiin saloihin onkin siis sinänsä jyrkähkö, perustoiminnot ovat kuitenkin sisäistettävissä suhteellisen helposti. Ne myös riittävät enemmän kuin mainiosti saattelemaan soittajan sooniselle tutkimusmatkalle, joka vie helposti mennessään tunneiksi kerrallaan.

Painunkin tästä takaisin jammailemaan Echoesin tahtiin. Saa tulla muistuttamaan ruokailun tarpeellisuudesta parin tunnin päästä.

 

Strymon Volante

Neljän äänipään delaypedaali

• kolme erilaista delay-tyyppiä (drum, tape, studio)
• kontrollit: rec level, low cut, mechanics, wear, time, repeats, spacing, spring (reverb level), echo level. Toggles: type (drum/tape/studio) ja speed (half/normal/double). Buttons: playback heads (x4), feedback on/off (x4). Inst/line switch
• tap tempo
• Sound On Sound-/loopperitila
• 100 % analoginen kuiva slgnaalitie A-luokan 
stereo-JFET-etuasteella
• stereoliitännät sisään ja ulos
• midi sisään ja ulos, midi-ohjattavissa
• ekspressiopedaaliliitin
• virrantarve: 2,1 mm 9V DC miinus keskellä virtalähde. 300 mA. Virtalähde toimitetaan pedaalin mukana
• True Bypass ja bufferoitu bypass valittavissa
• hinta: 435 euroa

Lisätiedot: Custom Sounds

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2019. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.