TC Electronic Bodyrez – akustisen elvyttäjä

Image

Latistunut linjasointi mankeloi usein ilon akustisen kitaran sähköisestä soittamisesta. Mutta palauttaako Bodyrez sen, minkä pietsomikki tuhoaa?

Lähtökohtaisesti en ole pitänyt mustista laatikoista, jotka tekevät äänelle jotain, mutta kukaan ei kerro mitä. Ne tuntuvat kuitenkin lisääntyvän, sillä tällaisten laitteiden valmistaminen on nykyisin sikäli yhä helpompaa, että enää ei tarvita isoa nivaskaa analogisia komponentteja, kun kaiken voi teettää ennalta ohjelmoidulla DSP:llä.

Samalla onnistumisen mahdollisuudet ovat aiempaa paremmat: yksi pätevä DSP-algoritmi voi sisältää monipuolisesti taajuusvasteeseen, vaiheistukseen ja signaalitasoon vaikuttavia parametreja, joilla tehdään sitten samoja asioita kuin perinteisessä studiossa tehtiin kokonaisella räkkilaitteiden kokoelmalla.

Bodyrez on pintaväriä myöten juuri tällainen musta rasia, jonka yhteydessä jopa valmistaja itse käyttää alkemian käsitettä. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan valmisteta kultaa kuonasta, vaan luvataan palauttaa akustisen kitaran sointiin se eloisuus ja sävykkyys, jonka tyypillinen pietsomikrofoni yleensä soittimesta hävittää. Laitteen muokkausalgoritmi perustuu jossain määrin aiemmin jo lanseerattuun ja monipuolisempaan Play Acoustic -pedaaliin.

Bodyrezin toiminnan säätelyyn on varattu yksi potentiometri, jonka skaala ulottuu kevyestä freesauksesta läpikypsennykseen. Päällimmäinen havainto on, että ääni kompressoituu ja bassot saavat jämäkämmän ilmeen.
Sointi on selkeämpi, mutta ennakko-odotuksista poiketen minkäänlaista tilantuntua tai kaikukopan resonanssia Bodyrez ei sointiin tuo. Pikemminkin kyse on linjasignaalin muovaamisesta siten, että sointi on tiukempi ja selkeämpi samaan tapaan kuin studiossa huolitellusti äänitettäessä. Ja siinä Bodyrez kyllä onnistuu varsin pätevästi.

Ja minkäs verran laitetaan?

Bodyrez-muokkauksen oikea annostelu riippuu tietystikin mm. soittimesta ja sen mikrofonista, vahvistinlaitteistosta ja esitystilasta. Tietyn rajan jälkeen bassopää ei enää tukevoidu vaan mukaan alkaa hiipiä kierron rajamailla häilyviä tai selkeästi kiertoon yltyviä matalia jylyjä. Silloin voi joko pakittaa säätimen kanssa hieman tai ottaa avuksi Body-reziin piilotetun kierrontappajan.

Se kytketään toimintaan liittämällä Body-rezin virtalähde kojeeseen niin, että jalkakytkintä pidetään samalla pohjassa. Toiminto ei kuitenkaan perustu automatiikkaan vaan kyseessä on jalkakytkimen toimenkuvan muutos. Tässä tilassa kytkin ei kytke efektiä päälle ja pois, vaan sillä voi nuljauttaa audiosignaalin napaisuuden nurinpäin, jolloin vahvistetun signaalin vastavaiheisuus vaimentaa akustista kiertoa.

Käytännössä temppu toimii, mutta vaatii soittajalta aktiivisuutta sillä vastavaiheisuuskaan ei välttämättä kuulosta edulliselta kaiken aikaa vaan ainoastaan tarpeellisissa kohdissa. Kovin kauas pedaalista ei soittaessa kannata kirmata.

Itsessään flippaus ylösalaisin käy sulavasti eikä aiheuta kuultavaa katkosta ääneen, vaikka tempun tekisi kesken soivan sävelen. Yhtenä kikkana muiden seassa ominaisuus onkin kätevä lisäapu, jolla voi osaltaan jelpata tilannetta siinä missä ei-soi-vien kielten äärihuolellisella demppauksella tai kaikuaukon peittävällä vaimennuslevylläkin.

Ja joudunpa tässä samalla tarkistamaan käsitystäni mustista laatikoista. Ainakin tämä nimittäin toimii.

 

TC Electronic Bodyrez

Akustisen kitaran elvytin

• efektin voimakkuussäädin
• jalkakytkimen perustila: efekti päälle/pois
• jalkakytkimen 2. käyttötapa: vaiheenkääntö
• true by-pass ohituskytkentä
• toimii ulkoisella 9 V:n virtalähteellä (kuuluu pakettiin)

HIntaluokka noin 100 €

Lisätiedot: Into-Luthman

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 5/2015. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.

 

Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.