Universal Audio Volt – laatua tyylistä tinkimättä

|
Image

Viiden eri mallin tuoteperhettä edustamaan valittiin kaksikanavainen Volt 276, jolla on matkassaan muutama maukas lisäominaisuus.

 

Kahden kanavan samanaikaiseen äänitykseen pystyvä Volt 276 ottaa etulaidan XLR-kombojen kautta vastaan mikrofoni- tai linjasignaalia, ja kumpikin kanava muuntuu instrumenttikäyttöön kytkinvalintaisesti. Gain-potikoissa on asiallinen tuntuma ja kookkaat hatut yhdessä selkeiden mittareiden kanssa tekevät tasojen säätämisestä helppoa. Perussoundi on selkeä, tarkkapiirteinen ja mukavan tanakka niin mikrofoniäänityksissä kuin linjaan soitettaessakin.

Toisin kuin huomattavasti kalliimmissa Apolloissa, Volteissa ei ole lainkaan omaa dsp-prosessoria reaaliaikaista efektointia varten. Sen sijaan niissä on muutama analogisesti toteutettu lisätoiminto, joista kyllä on paljonkin iloa ja hyötyä.

Ensinnäkin mikrofonivahvistimia voi käyttää sellaisenaan, jolloin ne toimivat kuten nykyaikaisen, laadukkaan etusen sopii odottaakin. Ääni vahvistuu muttei leimallisesti värity, ja soundi on erittäin käypä kaikenlaiseen äänittämiseen. Vaihtoehto löytyy Vintage-kytkintä painamalla, jolloin toiminta jäljittelee UA:n omaa klassikkomallia. Voltissa ei kuitenkaan ole putkia, eikä mallintavaa prosessoria, vaan jäljittely toteutetaan erillisellä analogikytkennällä.

Image

Soundillinen ero nykyaikaisen ja vintagen välillä on selkeästi havaittava, muttei sillä tavoin dramaattinen, että äänityksen voisi tärvellä väärällä valinnalla. Kummalla tahansa saa talteen dynaamista, tasapainoista ja selkeätä ääntä, mutta vintage antaa sille hieman lisäväriä. Sitä käytettäessä esimerkiksi akustisen kitaran kielet soivat hiukan kirkkaammin ja kynnen tai plektran kosketuksessa sekä otekäden siirtelystä aiheutuvissa sivuäänissä on aavistuksen terävämmin sihahtavaa preesensiä. Rumpuihin vintage tuo hitusen lisää iskevyyttä, jolla matalienkin tomien yksittäiset iskut ja myllytykset jäsentyvät miksauksen seasta mukavasti. Virvelimaton resonanssit puolestaan tuntuvat piirtyvän hieman ohkaisempina ja korkeammalle taajuusalueelle kuin perusvaihtoehdolla. Samoin symbaaleiden helinässä esiin nousevat hieman ylemmät kerrannaiset. Nykyaikaisen etuasteen ja vintagen välinen ero ei kuitenkaan ole kuin yöllä ja päivällä vaan pikemminkin kuin pätevällä yleisvalaisimella ja saman laatuluokan kohdevalaisimella.

 

Kompressori

Toinen analogisesti toteutettu lisätoiminto on kompressori, jonka voi myös ohittaa kokonaan silloin, kun ei halua signaalia vielä äänitysvaiheessa muokata. UA:n toteuttamat kolme erilaista vaihtoehtoa ovat kuitenkin niin käyttökelpoisia, että niitä käyttää mielikseen.

Firman 1176-klassikkomallin innoittamana suunnitellussa kompressorissa ei ole minkäänlaisia säätöjä käyttäjälle ruuvattavaksi, mutta laululle ja kitaralle on omat valmiit vaihtoehtonsa, joiden lisäksi valittavana on ”Fast” eli nopea.

Yhdellä nupilla hallittavissa kompressoreissa pyritään usein verraten neutraaliin toimintaan, jonka tarkoituksena on vain loiventaa voimakkuuseroja ja estää signaalipiikkien ajautuminen särölle asti. Voltin 1176-jäljitelmä ei istu siihen joukkoon, se värittää ääntä häpeilemättä omalla maukkaalla tavallaan. Tämä kompressori antaa massaa ja iskevyyttä, se tuo ääneen asiallista auktoriteettia, joka ryhdistää soundia.

Vaihtoehtojen nimikoinnitkaan eivät ole velvoittavia, eivätkä ne kiellä käyttämästä kompressoria muihin äänilähteisiin vaan kuvaavat pikemminkin kompression luonnetta aina yhden nimetyn esimerkin kautta. Kokeilemalla ja soveltamalla saattaa löytää sellaistakin hyvää, mitä ei ennakkoon ole luvattu.

 

Riittävästi kaikkea

Pieni työpiste tai reissun päällä oltaessa kasattava mobiilistudio ei hirveitä tarvitse. Volt 276:n balansoitu stereolähtö kaiutinmonitorointia varten ja jakki kuulokkeille riittävät kuunteluun tallennuksen ja miksauksen aikana. Latenssistakaan ei ole riesaksi, sillä Direct-valinnalla tallennettavat signaalit ohjataan suoraan kuunteluun analogipuolella ennen A/D-muunnoksia. Balanssia tallennettavan ja jo tietokoneelle taltioidun äänen välillä säädellään kuulokevoimakuuden ja DAW-ohjelman säätimillä.

Paketissa toimitetaan kaapeli tietokoneliitäntään (USB-C / USB-A), mutta uudempien Macien kanssa pelattaessa täytyy itse hankkia normin täyttävä kaapeli, jossa on USB-C-liitin molemmissa päissä. Yksinkertaisten ulkoisia kiintolevyjä varten hankittujen hubien tai adapterien kautta keskustelu­yhteyttä ei syntynyt, suora kytkentä toimi sitten laakista.

Image

UA:n mukaan Volt pärjää USB-väylästä imaisemallaan virralla, jos emolaite vain pystyy sitä riittävästi syöttämään. Interfacen takalaidassa on silti liitäntä ulkoiselle virtasyötölle ja paketissa tulee sopiva johto USB-virtalähdettä varten. Suosittelen sellaisen käyttöä jo pelkästään toimintavarmuuden ja tietokoneen tai mobiililaitteen akun säästämisen nimissä.

Jos kaksi äänityskanavaa kerrallaan jää pieneksi, Volt-mallistosta löytyy vastaava nelikanavaisenakin. Jos taas kompressori ei tunnu tarpeelliselta, voi vaihtoehtoa katsastaa perheen kahdesta pienimmästä mallista. Runsauden pula, ei muuta pähkäiltävää. 

 

Universal Audio Volt 276

Äänikortti USB-C-liitännällä

• 24-bittiset A/D- ja D/A-muunnokset
• maksiminäytetaajuus 192 kHz
• 2 mikrofoni/linja/instrumenttituloa
• 2 analogista linjalähtöä (stereo-monitorointiin)
• kuulokeliitäntä
• USB-C tietokoneen liittämistä varten
• midi-tulo ja -lähtö, DIN-liittimet
• Kensington-lukko
• hintaluokka alle 300 €

Lisätiedot: Msonic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.