Waves Clarity VX, VX Pro – paikat siistiksi

|
Image

Kohinan ja häiriöiden poistoon erikoistuneiden ohjelmistojen valtaistuin on jo pidempään kuulunut pitkälti yhdysvaltalaiselle Izotopelle, jonka RX-ohjelmiston eri versioilla on puhetta, laulua ja muuta ääntä saatu siistittyä ja pelastettua jo toistakymmentä vuotta. Nyt vanhan valtiaan haastaa yksi suurista, lähes pitkäikäisin softallisten prosessoreiden valmistaja, Waves.

Waves Clarity VX ja isoveljensä VX Pro ovat reaaliaikaisia plug in -efektejä kaikissa yleisimmissä formaateissa (VST, AU, AAX). Niiden tehtävänä on poistaa tai vaimentaa muita kuin ihmisääntä audiotyöasemassa soivilta raidoilta. Eli kaikenlaista häiriöksi luettavaa ainesta saadaan siivottua raidoilta pois muutamalla säädöllä.

 

VX Pro

Plugarista on kaksi eri versiota, perusversio Clarity VX sekä monipuolisemmin ohjattava ja kontrolloitava Clarity VX Pro.

Clarity VX:n prosessi perustuu Waves Neural Network -prosessointiin eli keinoälyyn perustuvaan koneoppimiseen. Softalle on opetettu valmistajan mukaan tuhansia erilaisia ihmisääniä ja niistä osittain käsityönä on hienosäädetty kolme eri algoritmia käyttöömme. Yritin asiaa hieman opiskella, mutta taitaa olla parasta vain todeta, että kyseessä on CNN eli Convolutional Neural Network, joka tuntuu toimivan erinomaisesti audion ja/tai kuvamateriaalin opettajana tietokoneelle.

Näitä neuroverkkoja on Clarity VX:ssä kolmea varianttia. Broad 1 pyrkii säilyttämään sekä ensi- että toissijaisen ihmisäänen silloin, kun äänityksessä on enemmän kuin yksi puhuja tai laulaja kuuluvissa.

Broad 1 HF puolestaan on edellisestä muokattu versio, joka on opetettu säilyttämään enemmän diskanttipuolen sointia.
Kolmatta, Broad 2 -algoritmia taas suositellaan hälyisämmälle materiaalille. Broad 2 toimii myös paremmin silloin, kun on tarpeen erottaa etualan ja taustan ihmisääniä enemmän toisistaan.

Vaikka plugi toimiikin suoraan ja välittömästi, on se silti oppiva prosessori ja joskus aiemmin opittu voi johtaa sitä harhaan. Sitä varten opittu prosessointi voidaan nollata etupaneelin Reset-kytkimellä.

VX Pro:n käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen: alareunan keskellä olevasta suuresta potikasta myötäpäivään kääntämällä saadaan vaimennettua muuta kuin ihmisääntä ja vastapäivään kääntämällä saadaan vaimennettua ihmisääntä eli tehtyä taustahuminasta tms ambiensseja.

VX Prota, toisin kuin useaa verrokkiaan, ei tarvitse opettaa mitenkään vaan se toimii suoraan ”ykkösellä”. Insert-pisteeseen kytkettynä se alkaa työskennellä välittömästi Playn painamisesta.

Latenssia on jopa yllättävän vähän, vain 2048 samplea 48 kHz:n näytetaajuudella. Viivekompensaatio hoitelee tuollaisen helposti.

Plugarin konepellin alta löytyvät Advanced Controls -parametrit erottavat kaksi VX-versiota toisistaan sen lisäksi, että pienemmästä VX:stä puuttuu ison säätimen vasen puoli eli puheen vaimennus. Neuroverkot kummassakin versiossa ovat samat.

Nämä tarkempaan tviikkaukseen soveliaat parametrit saadaan näkyviin ison keskisäätimen alapuolista Advanced Control -kytkintä painamalla. Parametrit jakautuvat kahteen osaan, alaosan säädöillä vaikutetaan koko taajuuskaistaan, graafisessa osassa kaista on jaettu useampaan osaan.

Alapalkista löytyviä parametrejä on Sensitivity, jossa on kaksi vaihtoehtoa: Normal ja High. Jälkimmäinen kannattaa ottaa käyttöön, kun prosessoitavan signaalin signaali/kohinasuhde on (liian) pieni.

Reflections-parametristä pidin suuresti – se ”höllää” neuroverkkoprosessoinnin vapautusaikaa so. releasea, ja sillä saa mukavasti äänen soimaan hieman luonnikkaammin.

Process Amount -säätimen alla olevalla kytkimellä saadaan eri kaistat toimimaan itsenäisesti. Jokaiselle kaistalle on samat, mutta itsenäiset kytkimensä. Solo soolottaa valitun kaistan, ja Bypassilla voi kytkeä ko. kaistan prosessoinnin pois päältä. Diff puolestaan kääntää prosessoinnin ympäri, jolloin saadaan kuunneltua sitä, mikä jää ”ulkopuolelle”. Neljäs kytkin on Pure Gain, jolla saa nostettua prosessoidun kaistan äänenvoimakkuutta.

Suurin kontrolli saavutetaan, kun ensin määritetään yleinen, koko taajuuskaistan vaimennus isolla Main Control -säätimellä ja sen jälkeen aktivoidaan eri kaistat toimintaan Process Amount -kytkimellä. Jokaisen kaistan päälle ilmestyy liuku, jolla voidaan määrittää, kuinka paljon kutakin kaistaa prosessoidaan verrattuna Main Control -säätimellä asetettuun yleisarvoon. Kun eri kaistat on säädetty toimimaan optimaalisesti, voidaan niiden prosessointimäärä vähentää tai lisätä yhteisesti Process Amount -säätimellä säilyttäen kaistojen välisten prosessointien erot.

Eikä siinä kaikki, Ambience Gate -parametrilla saadaan poistettua äänien pidempien välien hälyt kokonaan, mutta jätettyä lyhyempiin väleihin hieman ”liimaa”. Ja hännän huippuna Output Level on normaaliin tapaan lähtötason säätö.

Jakotaajuuksia ilmaisevia pystysuoria viivoja voidaan siirtää tarpeen mukaan ja näin muuttaa prosessoitavia alueita materiaaliin paremmin sopiviksi. Käytännössä kaikki parametrit ovat automatisoitavissa.

Yhteisiä perus- ja Pro-versiolle ovat luentatavan määrittävä Analysis (yksi stereo tai kaksi monoa, tuplamonossa eri prosessointi eri kanaville ja raskaampi CPU-kuorma) sekä Width, jolla voidaan kaventaa stereoprosessoinnin lopputulosta kapeammaksi eli monommaksi.

 

Käytäntö

Clarity VX:n käyttö on tosiaan juuri niin yksinkertaista kuin kuvittelinkin: prosessori kytketään kanavan insert-pisteeseen ja isosta säätimestä säädetään, kuinka paljon hälyjä vaimennetaan. Tulos on hämmentävän hyvä, ilmastointia, liikennettä jne. sisältävä äänileike puhdistuu huomattavasti eikä jäljellä olevasta äänestä paljoakaan kuule, että sitä on prosessoitu.

Verrattuna esimerkiksi Izotopen RX Advanced -paketin Dialogue Isolate -prosessoriin (joka toimii ainoastaan laskemalla so. ei-reaaliaikaisena Audiosuite-versiona) tulos on pitkälti sama, mutta ajan säästö on melkoinen. Nopeasti kokeiltuna parhaaseen lopputulokseen päästään, kun yhdistetään kumpikin prosessori, ensin kevyesti Izotopella ja loput Clarity VX:llä.

Vaikka plugari on selkeimmin osoitettu nimenomaan äänen jälkityöstöön kuvan kanssa työskennellessä, on musapuolella muutama erittäin potentiaalinen käyttötapa myöskin helposti nähtävissä – live-äänitysten lauluraitojen putsaus sekä studiossa kuulokkeista kuuluvan vuodon vaimennus. Olen vaikuttunut!

 

Waves Clarity VX

Applikaatio puhe- ja lauluäänen siistimiseen

Clarity VX
• automatisoitu, oppiva suodin
• kolme suodatusalgoritmia
• lisensointi vaatii iLok-tilin
• hinta 30 €

Clarity VX Pro
• automatisoitu, oppiva suodin
• kolme suodatusalgoritmia
• useita parametrejä prosessoinnin hienosäätöön
• lisensointi vaatii iLok-tilin
• hinta 250 €

Lisätiedot: Intersonic

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2022. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.