Nayteikkuna

Aili & Folks – kansanmusiikista tulee poppia

Aili & Folks julkaisi esikoisalbuminsa viime vuoden lopulla. Levyllä yhdistetään kansanmusiikkia melodiseen poppiin varsin onnistuneesti. 

Erityisen ilahduttavaa on se, että  kaikki soittimet ovat oikeita akustisia soittimia, joiden soundia ei aika koskaan nakerra epämuodikkaaksi. Kun levylle on haluttu vaikkapa kellopelisoundi, niin sitten on soitettu kellopeliä, ei sampleria. Viulutaustat on soitettu, no, viululla tietenkin. Tietenkään akustinen sointi ei itsessään ole parempi kuin sähköinen, molemmille on paikkansa. Dynamiikka levyllä on laajaa, ja se tuo runsaasti eloa ilmaisuun.

Soitto soi hyvin. Ihan hetkittäin kuulostaa siltä, että äänitystilanteessa on haluttu soittaa enemmän oikein kuin annettu vaan palaa, mutta onneksi sellaista on kuitenkin vähän. Oletan, että livenä käsijarru on kokonaan irti ja meininki sen mukaista. Mitään soitinhurjastelua ei kannata tältä levyltä suuressa määrin odottaa, vaan soittimet ovat tällä levyllä selkeästi säestystä varten. Suurin osa kappaleista on rauhallisia, ja valokeila kohdistuu selkeästi lauluun, laulajaan ja teksteihin. Mielestäni Aili Järvelällä on hieno soundi, vahvempi sävy kuin monella tunnetummalla suomalaisella naislaulajalla.

Levystä jää kokonaisuudessaan jännä fiilis. Toisaalta menevissä biiseissä (esim. Sinua varten) on niin vastustamaton hyväntuulisuus, että en voi olla tykkäämättä kovasti kun taas monissa hitaammissa kappaleissa on enemmän tai vähemmän surumielinen tunnelma, joka jotenkin jää päällimmäisenä koko levystä mieleen. Elämä ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista joten on hyvä, että myös toisenlaisia aatteita tuodaan esiin.
Itse en ole paljon kansanmusiikkia oikein kuuntelemalla kuunnellut, mutta ehkä juuri siksi tällainen melodisen popin ja kansanmusiikin yhdistelmä kuulostaa virkistävältä, joskaan ei ihan valtavan omaperäiseltä kuitenkaan. Kannattaa ehdottomasti tutustua tähän levyyn, mikäli yhtään kiinnostaa monipuoliset akustiset soundit, hieno laulaminen ja monentasoiset puhuttelevat tekstit.

Aili & Folks: Aili & Folks (Pinetree Records, 2013)

• Aili & Folks facebookissa
• Katso "Sinua varten" youtubessa

 

21.04.2014
|
Harri Hölttä
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy