Nayteikkuna

Armand Sabal-Lecco: Positive Army

Albumin nimestä huolimatta basisti Sabal-Leccon soolokiekossa ei ole kyse sodankäynnistä, vaan pikemminkin iloisesta kuulijan valloittamisesta.  Viidentoista biisin erässä osa on laulettuja, loput instrumentaaleja.  Yhteistä kokonaisuudelle on vuolaasti polveiva rytminen irroittelu.
Tällä levyllä nimittäin käy konkreettisesti selväksi, miksi basso on rytmiryhmän osa: Sabal-Leccon perkussiivinen soittotyyli tuottaa tömähdyksiä ja napsahduksia, joita ei basson ääniksi heti arvaisi. Lisäksi hän peukuttaa ja näppäilee mojovat linjaukset muistaen kamerunilaisia juuriaan. Tukevaa basismia kuullaa heti levyn avauksessa Ali, myöhemmin vaikkapa Coucous Clan puskee biisiä tarmokkaasti eteenpäin.

Sabal-Lecco urakoi levyllä moneen kertaan soittaen erilaisia bassoja – tavallista sähköistä, tenoria ja pikkoloa – koskettimia ja perkussioita sekä laulaen. Hän on säveltänyt kaikki biisit heittäen sekoitukseen funkia, jazzia, kiinteitä melodioita ja vapaata meininkiä.  Aikamoinen keitos.  Päätekijä on pääosassa, mutta runsas joukko vierailijoita eri puolilta maailmaa avustaa melodioiden tulkinnassa ja saa tilaa sooloiluunkin. Maliwoodissa soolosoittimena on oud, Skaramangassa huilu. 
Riffin kesäkuun numerossa julkaistavassa (ilmestyy 11.6.) haastattelussa Sabal-Lecco toteaakin, ettei hän halua haalia kaikkea itselleen, vaan valikoi biisin mukaan mieleisin melodiaäänen.

Biisit ovat kivoja, joskaan eivät välittömästi tajuntaan iskostuvia hittejä. Sen sijaan samanaikaisten tapahtumien kudos houkuttaa tutustumaan kappaleisiin useammalla kuuntelukerralla.  Välillä soittajat etenevät yhdessä tiiviinä muodostelmana, hajaantuvat hetkeksi kuin omille teilleen ja kohtaavat pian taas yhteiset linjat.
Tällaista iloittelua kuunnellessa on helppo ymmärtää, miksi afrikkalaistyylinen rytmiikka koukuttaa tutustumaan asiaan lisää.  Ja koska tällä albumilla melodiat ovat vahvasti läsnä, se on oivallinen esimerkki maailmanmusiikin virtauksien kohtaamisesta.

Armand Sabal-Lecco: Positive Army (Pamtuma Track Records)

Levykaupoista tätä kiekkoa voi olla hankala löytää, mutta se on useiden latauspalveluiden kuten iTunesin ja Amazonin valikoimissa.

Sabal-Lecco youtubessa

05.06.2014
|
Timo Koskinen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy