Nayteikkuna

Ben Granfelt Band: Handmade

Viime vuonna Riffiin (5/2013) haastateltu Ben Granfelt kertoi, että hänen seuraavalle albumilleen olisi luvassa laulettuja biisejä.  Ja levy tulikin nopeasti – ilmeisesti materiaalia oli kertynyt pöytälaatikkoon.

Homma käynnistyy komeasti uustulkinnalla. Viidentoista vuoden takaa esiin nostettu Going Home on kuin Wishbone Ashin laulukirjasta – sehän sopii, koska Granfeltin mukaan häneltä on tällaista tuplakitarointia toivottu – ja kun bändissä on toisena kitaristina Marko Karhu, stemmaosasto toimii tässä kappaleessa ja monta kertaa myöhemminkin. 

Suurin osa biiseistä on omia, mutta mukana on joitakin covereita: todelliset klassikot Pink Floydilta, ja Gerry Raffertylta sekä yksi Ashiltakin, jonka Granfelt kirjoitti bändissä ollessaan. Raffertyn Baker Streetin ydinkohta on saksofonilla soitettu riffi, jonka Granfelt nyt vetää kivasti kitaralla, ja aineksia Hugh Burnsin alkuperäisestä upeasta kitarasoolosta sivutaan niitäkin. Floydin Breatheen taas kuuluu eteerinen tunnelma, joka on säilytetty, mutta muutoin nämä coverit käsitellään rokkibändin otteella.

Granfeltin soitossa on bluesin aineksia, mutta suoraa 12-tahtista ei tällä levyllä kuulla. Riffittelyä ja sooloilua on toki höystetty sinisillä sävelillä, mutta maukasta soittoa lähtee boksien ulkopuoleltakin. Sooloissa Granfelt onnistuu melodisesti poimimaan mukaan juuri ne sopivat äänet.

Vaikka levy ja bändi ovat Granfeltin, Karhu pääsee solistin asemaan muutamassa vuorovedossa ja kun kitarat on miksattu eri puolille, on helpompaa kuulla, mitä kumpikin tekee.  Musicland ja Instrumental Madness ovat oivia esimerkkejä tällaisesta työnjaosta, ja näistä varmaan kuullaan livenä vielä ärhäkämmät kilpasoitot

Suomessa ei ole juurikaan bändejä, jossa kaksi kitaraa täydentää näin mojovasti toisiaan – mainioilla soundeilla, kunnon rokkivibraatolla ja puhdasvireisillä venytyksillä.  Menkääpä katsomaan bändiä, kun se läheiselle keikkapaikalle saapuu.

Ben Granfelt Band: Handmade 
(Turenki Records, 2014)

Ben Granfeltin laaja haastattelu julkaistiin Riffin numerossa 5/2013.
Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Riffin irtonumeroita myydään myös digitaalisina näköisversioina. Saatavilla ovat numerot 1/2011 ja sitä uudemmat lehdet.
Katso lisää Lehtiluukkupalvelusta

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

07.04.2014
|
Timo Koskinen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy