Entombed A.D. ”Bowels of Earth” – aikamatka kultaiselle 90-luvulle

Mitä ihmettä, Bossin metal zone -pedaali möyryää raivoisasti ja soundit hellivät nöyrän kuolevaisen nystyröitä kuin Thomas Skogsbergin Sunlight -studion antimet hehkeimmässä kukoistuksessaan. Ignorantimpi kaveri saattaisi kysyä, onko Dismemberin Death Metal -albumille todellakin tehty jatko-osa.

 

Mutta vielä mitä, on vuosi 2019 ja Entombedin ”raunioilta” kuoriutunut Entombed A.D. näyttää kirveen mahdin koko universumille ja osoittaa samalla, että ruotsalainen kuolometalli on elinvoimainen ja viriili varhaiskeski-ikäisyydestään huolimatta.
Lars Göran Petrov on masinoinut joukkonsa sellaiseen hurmostilaan, että alistuneet sievistelijät joutuvat etsimään kadotettua minuuttaan moshpitin atavistisesta ytimestä.

Kompaktit kappaleet tarjoilevat äkkivääriä temponvaihtoja, hurmeisia kitarasooloja, paholaisen kynäilemiä apokalyptisiä melodioita sekä haudan takaista murinaa ja relevanttia kaaosta. Paketti on kaikin puolin ankara ja verisen sielun riivaama.

On toki myönnettävä, ettei Bowels of Earth ole muovaamassa death metallin kiirastulen polttamaa alttaria uudestaan. Entombed A.D. onkin kuin Anton LaVeyn perintö modernien satanistien keskuudessa: se ei ehkä ole muodikkain tai koskettavin rienaamisen muoto, mutta silti se puhuttelee tekopyhien normien ikeen alla taistelevia kyseenalaistamisen taidon oppineita nuoria yhä uudestaan.

Astu sinäkin nostalgian verhoamiin helvetin tulissa marinoituihin rattaisiin ja anna death metallin astua sydämeesi hehkeän ruotsalaisen vaaleaverikön tavoin.

Entombed A.D.: Bowels of Earth (Century Media 2019)

Lisätiedot: Levykauppa Äx

04.11.2019
|
Ville Pekkala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy