Gov’t Mule: Shout!

Image

 

Muutama vuosi sitten maailmalta kuului kollektiivinen pettymyksen huokaus kun Gov’t Mule ilmoitti jäävänsä pitkälle tauolle levynteosta ja melkein kokonaan pois keikkalavoilta. Nyt bändi on jo ehtinyt palata kiertueille ja voidaan huokaista helpotuksesta, sillä uusi albumi Shout! on valmis.

Soitettavaahan tällä ryhmällä riittäisi aina, sillä oman materiaalinsa lisäksi heillä on tapana vetäistä keikoilla teemailtoja jonkin toisen bändin biisien tai kokonaisten albumien tiimoilta. 
Omaa uutta levyään he eivät ehkä tempaise livenä kokonaisuudessaan. Onhan biisejä yksitoista ja satsilla mittaakin noin 75 minuuttia.
Joitakin uutuuskappaleita on koeajettu yleisön edessä kesän mittaan, ja hyvin ovatkin osanneet poimia: Captured, World Boss, Forsaken Savior ja Funny Little Tragedy sekä pari muutakin ovat varmasti mukana Mulen keikoilla jatkossa. 
Mulelle on kehittynyt kyky touhuta tehokkaasti monien musiikkityylien kanssa. Eivät he enää pitkään aikaan ole olleet pelkkää etelän rokkia rutistava ryhmä, vaan blues, funk, riffibiisit, reggae, balladit ja nyt jopa voimapop ovat keitoksessa mukana.  Kuuntelumusiikkia, joka saavuttaa jo yleisön valtavirrankin.
Warren Haynes on Mulen kiistaton keulamies. Hän kirjoittaa suurimman osan biiseistä, laulaa ne rouheasti ja on kitaroineen koko ajan pinnassa.  Monille kappaleille  kertyy mittaa Haynesin pitkien kitarasoolojen vuoksi – mutta juuri näinhän bändi toimii keikkatilanteissa, jolloin biisin kesto määräytyy fiiliksien mukaan ja versioinnit saattavat venähtää pitkiksi jamitteluiksi.  Haynes olisi oiva tekijä sliden kanssakin, mutta jättää uutuuslevyllä putkitouhut vähiin.
Muu osa Mulesta on vähäeleinen, joskin erittäin tiukasti yhteispelillä toimiva kolmikko. Basisti Jörgen Carlsson ei enää ole vain se uusi heppu, vaan hänestä on kehittynyt oivallinen tilantäyttäjä – kohta kuin Allen Woody aikoinaan.
Julkaisu on itse asiassa tuplalevy. Mukaan tulee toinen kiekko, jossa ovat samat biisit vierailijoiden laulamina.  Nämä versiot eivät ole samat studiosoitot miinus Haynesin laulut, vaan sovituksia on jonkin verran rukattu vierailijan mukaan. Niinpä Dr. Johnin kanssa Stoop So Low on funky, Whisper In Your Soul nätti fiilistely nousuineen Grace Potterin laulaessa, Done Got Wise nojaa Myles Kennedyn kanssa vielä tukevammin Led Zeppelinin laulukirjaan ja Stevie Winwood tuo aina soulia mukaan – nyt kappaleeseen When The World Gets Small.
Kokeilu on kiva yllätys, joka pistää kuuntelemaan biisejä tarkemmalla korvalla.  Kummallekin satsin levylle löytyy käyttöä.  

Gov’t Mule: Shout!
(Mascot Records, 2013)