Hauli Bros – Juhla jota elämäksi kutsut

Image

Pispalan hämyisiltä kujilta terveisensä lähettävä HauliBros on perustettu jo 1996 ja yhtye tunnetaan oheistiedotteen mukaan ahkerana keikkailijana. Syksyllä 2013 julkaistu neljäs levy oli kumminkin itselleni ensikosketus bändiin.

Hauli Brosin pitkä yhteinen taival kuuluu vahvasti ja positiivisella tavalla. Amerikan länsirannikon musaa on kuunneltu ja imetyt vaikutteet on luontevasti sulautettu ajan kanssa suomirokin maisemaan.

Levyn avaa basisti Ari "Selkä" Pulkkisen säveltämä ja Pauli Hanhiniemen sanoittama "Hehkussa", johon kiteytyy moni tämän levyn oivallisista piirteistä. Komppi rullaa pakottomasti, sanoitus istuu tarttuvaan melodiaan, tekstin ajatukset on ilmaistu selkeästi ja niin, että sanasto kuulostaa luontevasti laulajan suuhun sopivalta.
Kokonaisuuden kruunaa sulavasti soljuva sovitus, joka tarjoaa vuoroin jännitteiden nostoja ja niiden purkauksia. Nyt maltetaan soittaa jopa perinteinen intro johdannoksi laululle. Laululle isolla alkukirjaimella, sillä tällä levyllä myös lauletaan konstailematta ja ihmisäänen annetaan kuulostaa ihmisääneltä. Niinpä sanoista saa selvää pinnistelemättä, kun artikulointi on luontevan selkeätä eikä soundia ole kruusattu muotiefekteillä, tai upotettu miksauksen syövereihin. 
Hehkua kasvatetaan pikkuhiljaa, rummut ja bassokin liittyvät mukaan vasta ensimmäisen A-osan jälkeen, ja koko komppiin löytyy juuri sopivasti isompi pykälä kerron koittaessa. Sen päätteeksi höllätään tyylikkäästi ja saadaan jälleen tunnelmaan kuulijan mielenkiintoa yllä pitävä uusi vivahde.
Vasta toisessa kerrossa nostetaan taas tehoja ja samalla kitaravoittoista soundia täydennetään simppeleillä ja toimivilla laulustemmoilla, jotka tuovat leveyttä ja syvyyttä kokonaisuuteen. Eivätkä ne kitarasounditkaan yksitoikkoisia ole: akustisella osataan harjauksen lisäksi soittaa arpeggioita ja sähkökitaraa maustetaan tyylikkäin efektein.
Kappaleen C-osassa vedetään intensiteetti vielä hetkeksi aivan alas, kunnes nousevan bassolinjan päätteeksi putoava flamifilli vie viimeiseen ja suurimpaan kertoon.
"Hehkussa" onkin erinomainen esimerkki siitä miten perushyvästä raaka-aineesta voi jalostaa useita kuuntelukertoja kestävää musiikkia. Sellaista jossa perustunnelma on ehyt, mutta samalla sen taidokas muuntelu huolehtii tylsyyden torjunnasta.

Hehkussa-kappaleen toteutus ei ole tietysti ainoa toimiva resepti ja sen myös Hauli Bros tuntuu tietävän. Bändin musiikillinen keittokirja on laaja ja sitä osataan myös lukea. Tämä on eduksi, sillä osa kappaleista kuulostaa siltä, että ne toimivat varmasti keikalla ja yleisökontaktin kera kuin luonnostaan, mutta raaka-aineksia pelkän levykuuntelun varassa nautintaa varten on niukasti. Kun sovitukset on kuitenkin laadittu riittävän tinkimättömästi kautta linjan, ei kuulijan käsi hamua levysoittimen skippaus-nappulaa niin herkästi.

Edellä ruoditun Hallussa-biisin lisäksi "Näkemiin" nousee erityisen tarttuvan ja hienosti soivan kertonsa ansiosta selväksi hittiehdokkaaksi.

Kokonaisuutena Hauli Bros tarjoaa onnistuneen levyllisen maanläheistä ja vivahteikasta soittoa juurevin soundein. Laulujen tekstit maalaavat vaihtelevia tuokiokuvia aikuisen elämästä väistämättömine parisuhdepohdintoineen. Hyvää suomalaista musiikkia.

Hauli Bros, Juhla jota elämäksi kutsut
Sound Of Finland, 2013
 

Hauli Bros

• Juri Lindeman, laulu ja kitara
• Kalle Alatalo, kitarat ja taustalaulu
• Ari "Selkä" Pulkkinne, basso ja taustalaulu
• Harri "Oinari" Vainionpää, rummut ja taustalaulu
 
Mukana levyllä myös:
• Lacu Lahtinen, rummut
• Ari Ahmaniemi, kosketinsoittimet
 
Äänitys ja miksaus: 
• Jani Viitanen, Headline-studio
• Mika Sundqvist, MSL-studio
 
Masterointi:
• Svante Forsbäck, Chartmakers