Inga Söder – jazz-balladeja taidolla

Image

Voice of Finland -kilpailusta suuren yleisön tietoisuuteen ponnahtanut Inga Söder toki vakuutti laulutaidoillaan jo tv:n välityksellä – silti oululaisen laulajattaren debyyttialbumi yllätti minut täysin.

Söder ei julkaissut hätäisesti kyhättyä popiskelmälevyä heti tv-menestystä maistettuaan – toisin kuin suurin osa laulukilpailuissa menestyneistä –, vaan kypsytteli harkitun taiteellisen kokonaisuuden täynnä nyansseja ja hunajaisia jazz-balladeja.

Ääntä ja sävyjä Söderiltä löytyy, mutta taitojaan hän käyttää säästellen ja tyylitajulla. Ella Fitzgeraldin hengessä tehty viihteellinen lounge-jazz soljuu notkeasti ja kaiken päällä pehmeästi soiva Söderin ääni kruunaa kokonaisuuden.
Hienointa anntia ovat kuitenkin tasapainoiset laulut, jotka ovat lähes kokonaan Söderin kynästä lähtöisin.
Lopputuloksen sinetöi fantastisesti soittava, kansainvälisen tason jazz-taitureita sisältävä bändi, jolle täytyy antaa isot krediitit lopputuloksen onnistumisesta.

Kosketinsoittaja Joonas Haavisto ja basisti Ape Anttila etunenässä ovat loihtineet niin upean bändisoundin, että säröä ei löydä hakemallakaan. Kun mukaan lisätään mestarillista Jukka Eskolan trumpettia, kuten kappaleessa I Just Feel That You Love Me, on lopputulos napakymppi.

Tällaisessa vanhahtavassa, jazz-klassikoille kumartavassa kuvastossa, jossa rakkaus ja spirituaalisuus tuodaan häpeilemättä kuulijan nenän eteen, on suuri vaara lipsahtaa siirappiseen melodramaattisuuteen.
Söder onnistuu kuitenkin pysyttelemään uskottavuuden rajoissa. Hän ei lähde ylitulkitsemaan, eikä taiten rakennettua perustaa myrkytetä vaikkapa elämää suuremmilla hevikitarasooloilla – mikä olisi ollut niin helppo ratkaisu. Aivan hämmästyttää kuinka orkesteri on onnistunut välttämään kaikki sudenkuopat. Voisi kuvitella, että mesenaatti.me-joukkorahoituksen kautta hankittu tuki. ja oman yhtiön kautta julkaiseminen ovat taanneet taiteellisen koskemattomuuden, eikä ole täytynyt lähteä kalastelemaan pikavoittoa radiota kosiskelemalla.

Anttilan kontrabassolla käynnistyvä Too Much Of My Heart vie kuulijan suoraan savuiseen jazz-klubiin jonnekin kymmenien vuosien taa. Söderin laulu saa pian seurakseen rumpali pehmeän kompin ja Haaviston pianon. Enempää ei tarvita. 

Kotimaisista jazz-säveltäjistä Söderin musiikki tuo mieleeni Heikki Sarmannon tuotannon. Olisikin kiinnostava kuulla Söderin laulua Sarmannon tasoisen säveltäjän tulkkina. Sävyjä voisi löytyä jopa tätäkin enemmän. Joka tapauksessa Söder on todistanut olevansa kansainvälisen tason tekijä, jolle uskaltaisin povata pitkää uraa.

Inga Söder: Stream Carries, (2016)