Joe Bonamassa: Live At The Greek Theatre

Image

Tämän levyn ilmestymisen pystyi ennustamaan jo ennen kuin sille taltioitu keikka oli soitettu. Mutta näinhän Joe Bonamassa operoi: kun hän lähtee kiertueelle uuden ohjelmiston kanssa, jossain vaiheessa keikka kuvataan ja äänitetään jossain komeassa paikassa ja aikanaan tulee livejulkaisu eri formaateissa.

Viime vuonna Bonamassa kiersi 14 teatteria Jenkeissä aiheenaan The Three Kings – tribuutti Albert, B.B. ja Freddie Kingeille, joiden biiseistä ohjelmisto koostuu.
Aiempi tribuuttikiertue oli omistettu Muddy Watersille ja Howlin Wolfille. Siltä napattu levypaketti osoittautui menestykseksi, ja nytkin kasattiin iso kokoonpano – Bonamassan perusbändi täydennettynä kolmella torvella, kolmella naislaulajalla, Kirk Fletcher komppikitarassa ja muutaman kerran soolossakin. Kosketinsoittajakonkari Reese Wynans maustaa biisit oivallisesti pianolla ja Hammondilla. Taltiointipaikkana oli tällä kerralla maineikas Los Angelesin Greek Theatre.

Tribuutissahan ei ole välttämätöntä jäljitellä esikuvaa tarkoin. Niinpä Bonamassa voi esiintyä omana itsenään ja omilla sovituksilla, joihin iso bändi tuo jämäkästi ryhtiä. Koko ajan kuitenkin kunnioitetaan sitä, että Kingien kolmikolla kullakin oli oma tyylinsä eikä kukaan heistä ollut varsinainen bluesin tiluttaja. Bonamassa ottaa siis biisit enimmäkseen maltilla, vaikka pääseekin menopaloissa pistelemään aika rivakasti. Se taas on hänen tyylinsä, mistä todistuksena on DVD-version ekstrana tuleva vanha TV-dokumentti, jossa 13-vuotias Joe käy päivällä koulua ja illalla soittaa bluesia klubeissa.

Kaikilla Kingeillä oli tapana soittaa Gibsoneilla, joten Bonamassakin kierrättää käytössä melkoisen Gibsonin vintagekaluston ja jatkoksi jopa Albert Kingin alkuperäisen Lucyn. Soundit ovat kautta linjan timmit ja puraisevat.

Bändi on hyvässä iskussa, biisimateriaali on bluesin klassikkoja. Jälleen yksi julkaisu Bonamassan valmiiksi vallan muhkeaan livepakettien rivistöön, mutta eipä näitä King-keikkoja enää lisää taida tulla – hyvä, että tämänkin taltioivat. Esimakua levyn annista löytyy myös youtubesta, vaikkapa tämän linkin kautta.

Joe Bonamassa: Live At The Greek Theatre (Mascot, 2016)