Nayteikkuna

Kämäräinen, Toppola, Viinikainen: Play Tolonen

Haastattelin kymmenisen vuotta sitten Jukka Tolosta Riffiin 5/04. Silloin hänellä oli toiveena päästä soittamaan soololevyjensä kappaleita livenä – niitähän oli esitetty aika harvoin ja monia ei koskaan. Tuo suunnitelma ei toteutunut, mutta onhan hienoa, että tribuuttihengessä poimintoja Tolosen tuotannosta on tuotu nykyaikaan. Tämä Timo Kämäräisen, Risto Toppolan ja Teemu Viinikaisen nimissä tehty levy tulee soimaan tuottaja Lasse Keson työstämässä dokumenttielokuvassa Tolosesta.

Vaikka kannessa on kolmen kitaristin nimet, ”Play Tolonen” on vahvasti bändin yhteispeliä, jossa foneilla ja koskettimilla on keskeiset osuudet. Kitarasooloja on vähemmän kuin osaisi odottaa, sillä saksofonit saavat reilusti sooloaikaa. Mutta sellaistahan Tolosen musiikki alun perinkin on: muille soittajille ja sävelletyille pitkille melodioille sekä yhteissoitto-osuuksille on varattu tilaa.
Kitarakolmikko on jakanut yhdeksän biisiä melko tasan keskenään ja vain yhdessä kappaleessa kaksi heistä on yhtä aikaa mukana. Selvästikään kitarat eivät tavoittele Tolosen tyylin ja soundin tarkkaa jäljittelyä, vaan soittajat toteuttavat omaa näkymystään ja käytössä on efektejä, joita nelisenkymmentä vuotta sitten ei vielä ollut. Toki Tolosen varhaiselle soolotuotannolle ominainen vapaa irroittelu rockin, jazzin, fuusion ja progen välimaastoissa on nytkin inspiroinut kitaristeja improvisoimaan laajasti.
Kautta linjan soittamisen taso on väkevä. Kohokohdiksi kitaroinnissa nousevat ainakin Viinikaisen efektoitu revittely Jimissä ja funky Dancing Bear sekä Kämäräisen tasapainoilu rennon ja tiukan otteen välillä rivakan Ramblin’in polveilevissa kuviossa. Vaikka levyllä on pituutta 65 minuuttia, kaikille biiseille on paikkansa – lisääkin olisi voinut kuunnella.
Levyn tehnyt ryhmä on jo esittänyt kertaalleen näitä biisejä keikalla ja kiinnitys ensi kesän Pori Jazziin on julkistettu. Tolosen haave liveversionneista toteutuu siis ainakin osittain.
Kannattaa lisäksi aika ajoin tutkailla, miten Tolonen itse soitti nämä biisit.

Kämäräinen, Toppola, Viinikainen: Play Tolonen (Gateway Films, 2013)

22.02.2014
|
Timo Koskinen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy