Mahalia Barnes & The Souls Mates Featuring Joe Bonamassa: Ooh Yea The Betty Davis Songbook

Image

Mahalia Barnesilla on kotimaassaan Australiassa ura soulin ja R&B:n parissa ja nyt haetaan tunnettavuutta kansainvälisestikin.

Albumin teemaksi on otettu amerikkalaisen Betty Davisin yli 40 vuotta sitten julkaisemat kolme albumia sähäkkää funkia ja rytmibluesia, joilla on ollut yllättävänkin suuri piilovaikutus näiden suuntauksien kehittymiseen ja myöhemmin alalle tulleiden artistien ilmaisuun.
Barnesin ääni on iso ja ärhäkkä ja laulajana hän jopa päihittää käheä-äänisen Davisin. Mutta Bettylla oli puolellaan erikoisetu: hänhän oli ollut vähän aikaa naimisissa Miles Davisin kanssa ja ehkäpä tämä auttoi siinä, että studiossa hänen avukseen saatiin aivan käsittämättömän tiukat säestysryhmät.

Uusversioissa kappaleista ei ole pyritty tekemään tarkkoja jäljitelmiä. Välillä ote on aika rankkaa vääntämistä, joskus taas biisit on pelkistetty ilmaviksi ratkaisuiksi. Jälkimmäisissä tapauksissa tosin paljastuu tällaisten yhden tai kahden soinnun funkien simppeliys.
Tavallisesti tämäntapainen tribuuttilevy tehdään artistin levytysuran jo vakiinnuttua. Barnes osoittaa albumillaan, että ääntä ja väkevää tulkintaa kyllä lähtee ja hänen bändinsäkin on hitsautunut tiiviiksi, mutta seuraavaksi julkaisuksi tarvitaan omaakin materiaalia.

On kuitenkin hyvä, että meitä muistutetaan Betty Davisista, joka omana aikanaan hämmensi kuulijoita sanoituksillaan ja vähäpukeisilla esiintymisillään. Nykyäänhän tuollaiset eivät hätkäytä.
Mukana hääräilee Joe Bonamassa, eräänlainen aikamme Clapton – pätevä soittaja, jonka mukana olo lisää aina kiinnostavuutta piirun verran. Kitarasooloja levyllä kuitenkin on vain vähän, mutta sovituksissa on riffittelylle ja funkykompille jätetty reilusti tilaa.

Tulossa on muutakin Davisin muisteloa: brittiläinen ryhmä on koostanut tälle vuodelle julkaistavaksi dokumenttifilmiä Nasty Gal – The Many Lives of Funk Queen Betty Davis, jossa haasteltavien joukkoon kuuluu jo yli 30 vuotta julkisuudesta syrjässä ollut ja osan ajasta sosiaalituella elänyt Betty itse.

Mikäli Docventures jatkuu, tässäpä oiva aihe tulevaan ohjelmistoon.

Mahalia Barnes & The Souls Mates Featuring Joe Bonamassa: Ooh Yea The Betty Davis Songbook (Provogue, 2015)

Katso tästä video Ooh Yea The Betty Davis Songbook -levyn taustoista, mukana myös kunnon kuvaa studiosessioista.

Katso tästä lisätietoa Betty Davisista.