Markus Setzer: Shades

Image

 

Koko levyllinen pelkkää bassoa on iso urakka niin soittajalle kuin kuulijallekin.  Saksalainen Markus Setzer on kuitenkin lähtenyt rohkeasti liikkeelle soololevyllään Shades, jonka puolituntinen on melkein kuin yhtä sävelteosta jaettuna kuuteen osioon.

Setzer on kotimaassaan tunnettu klinikoitsija ja soitonopettaja Bass Akademiessa ja hän on julkaissut useita DVD:itä basismin osa-alueista.  Lisäksi hän on ollut keskeinen asiantuntija-apu Ruokangas Steambassin kehityksen vaiheissa, ja tuo basso soi edustavasti tällä levylläkin.

Olen kuullut Setzerin soittavan rivakkaa rockia, nasevaa funkia ja svengaavaa groovea, mutta soololevyllään hän pistää tällaiset kokonaan syrjään eikä lähde esittelemään teknistä kikkailua.  Sen sijaan Shades on hidastempoista, melkein sydämen lyönnin tahtiin etenevää maalailua pitkään soivilla sävelillä ja puhtailla soundeilla.  Mukana on jonkin verran intervalleja ja huiluääniä, satunnaisia rytmisiä sormien iskuja kieliin sekä vähän päällekkäisäänitystä, mutta Setzer pitää kuulijan tuolin reunalla odottamassa, tuleeko sieltä ollenkaan nopeampaa menoa.

Ei tule, vaan hypnoottisen rauhoittava meno kulkee läpi levyn.  Tämähän voisi olla vaikka luontodokumentin taustamusiikkia lintujen pesimäpuuhista tai levy, jonka laittaa soimaan nukkumaan mennessä. Muutama kuuntelukerta tarvittiin, jotta melodiatkin alkoivat joukosta löytyä, etenkin puolivälin osista Hope ja Fanö.

Yllättävä kokonaisuus Setzeriltä. Olisin sallinut nopeampiakin kappaleita mukaan, kyllä mies ne hoitelisi.

Markus Setzer: Shades

Markus Setzer & Ruokangas Steambass